Dosarul Referendum: Liviu Dragnea audiat la DNA. | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Dosarul Referendum: Liviu Dragnea audiat la DNA.

Dosarul Referendum: Liviu Dragnea audiat la DNA.

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, s-a prezentat miercuri, 19 septembrie la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care a fost pus sub acuzare în legătură cu desfăşurarea referendumului.

DNA: Liviu Dragnea audiat in dosarul referendum

Preşedintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea a spus că a fost chemat de procurori şi s-a prezentat, precizând că va face mai multe declaraţii când va pleca de la DNA. El a precizat, conform mediafax, că este “chemat la DNA pentru că, alături de milioane de români, am fost să votez la referendum.”. Dragnea a menţionat şi că este sigur că acest dosar penal ar putea reprezenta o formă de răzbunare a lui Traian Băsescu.

Secretarul general al PSD spunea că acuzaţiile DNA la adresa lui sunt „nefondate” şi că, de fapt, se urmăreşte îndepărtarea sa din campania electorală, dar el nu se teme de luptă şi le spune şi colegilor săi: „La luptă, băieţi!”. Dragnea este de părere că ceea a făcut USL “au făcut toate partidele şi fac tot timpul, pentru că fiecare partid are dreptul legal să primească informaţii cu ceea ce se întâmlplă de la membrii săi”.

Potrivit DNA, Liviu Dragnea este urmărit penal pentru săvârşirea a patru infracţiuni: folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; asociere pentru săvârşirea de infracţiuni; instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane; instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii temeinice că, în calitate de secretar general al PSD, Dragnea şi-a folosit influenţa şi autoritatea funcţiei în vederea obţinerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendumul din 29 iulie, care să garanteze validarea acestuia. Procurorii mai susţin că „sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine şi recomandări cu conţinut ilicit, destinate coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea măririi artificiale a numărului de votanţi”.

De asemenea, potrivit DNA, Dragnea a constituit un sistem naţional de influenţă pentru a determina autorităţile publice centrale, judeţene şi locale aflate sub controlul politic al formaţiunii politice de a se implica în: exercitarea de presiuni asupra preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnăturile alegătorilor pe listele de vot şi a introduce în urne un număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători; folosirea unei urne mobile în condiţii contrare legii (fără a exista cereri în acest sens depuse în termen şi aprobate corespunzător); obţinerea pe căi ilicite de informaţii, în fiecare oră, despre numărul de persoane care şi-au exercitat dreptul de vot şi despre modul în care s-a votat în unele secţii de votare; practicarea votului multiplu; denaturarea pe listele suplimentare a ultimei cifre a CNP al unor persoane a căror semnătură a fost falsificată pe listă, pentru a nu permite programelor de calculator specializate să identifice votul multiplu; practicarea „turismului electoral” – adică a deplasării organizate de importante mase de persoane, cu ajutorul autobuzelor, microbuzelor, pentru a vota multiplu, atât în secţia de votare la care au fost arondaţi, cât şi la alte secţii de votare din ţară; falsificarea de semnături în numele unor persoane decedate, care au rămas înscrise pe listele electorale; falsificarea de semnături ale multor alegători plecaţi din ţară în momentul referendumului; votul exercitat de minori, interzişi judecătoreşti şi persoane cărora le-a fost interzis dreptul la vot printr-o hotărâre judecătorească penală, neaplicarea autocolantelor cu menţiunea „VOTAT” pe cărţile/buletinele de identitate ale votanţilor.

2 comentarii

kapa 20-09-2012 - 06:29

relatiile comuniste sunt mai adtuale ca niciodata,se ajuta intre ei ca tiganii

Tache 20-09-2012 - 11:31

Te referi la maoistul Barroso, securistul basescu si d-na Merkel, zisa Stasi ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult