Dosarul reţetelor medicale falsificate - 9 persoane arestate | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Dosarul reţetelor medicale falsificate: Nouă persoane au fost arestate

Dosarul reţetelor medicale falsificate: Nouă persoane au fost arestate

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a nouă persoane implicate în dosarul eliberării de reţete medicale false.

Dosarul reţetelor medicale falsificate: Nouă persoane au fost arestate

Decizia luată de magistraţii Tribunalului Bucureşti nu este una definitivă iar recursul se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti în termen de trei zile. În afară de cele 9 persoane arestate preventiv în dosarul eliberării de reţete medicale false, alte trei au primit interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au formulat o propunere de arestare preventivă faţă de 12 persoane, printre acestea aflându-se şefi de farmacii din lanţul Dona, un medic psihiatru şi administratori ai unor firme. Potrivit Agerpres, peste 4.000 de reţete medicale au fost falsificate de farmacişti şi medici iar pe unele dintre acestea figurau şi numele unor persoane decedate, prejudiciul produs CNAS ridicându-se la 1,6 milioane lei.

Cei 12 inculpaţi în acest caz sunt Wychy-Nessy Prioteasa-Constantinescu, Adriana Liliana Craina, Geta Vecserdi, Mihaela Munteanu, Cristina Daniela Sescu, Gabriel Sescu, Laurenţiu-Aurelian Sescu, Maria Mirabela Sescu, Sorin Gelu Pătraşcu, Mirela Gabriela Mihai, Anca Mihaela Solomon şi Claudia Elena Şerban. Wychy-Nessy Prioteasa-Constantinescu, farmacist diriginte în perioada aprilie-iunie 2011 şi ulterior coordonator a zece farmacii din acelaşi lanţ farmaceutic, este acuzată de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată (3.602 de acte materiale, cu un prejudiciu total de 1.370.305,13 de lei), complicitate la spălarea banilor în formă continuată şi dare de mită în formă continuată (5.513 de acte materiale).

Adriana-Liliana Craina, director de zonă al lanţului farmaceutic în perioada ianuarie – martie 2012, având în coordonare atât farmaciile aflate în zona de care răspundea Prioteasa-Constantinescu Wychy-Nessy, cât şi pe cele din zona de care răspundea Claudia Şerban, a fost reţinută pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată (842 de acte materiale şi un prejudiciu total de 376.085,5 de lei) şi favorizarea infractorului, iar Geta Vecserdi, farmacist diriginte în perioada martie 2011-martie 2012, este acuzată de înşelăciune în formă continuată (3.671 de acte materiale şi un prejudiciu total de 1.360.425,65 de lei), complicitate la spălarea banilor în formă continuată, câte o infracţiune de dare de mită în formă continuată (3.788 de acte materiale) şi de delapidare în forma continuată.

Alte persoane reţinute în dosar: Mihaela Munteanu, farmacist diriginte în perioada mai 2011- martie 2012, este acuzată de înşelăciune în formă continuată (943 de acte materiale) şi complicitate la spălarea banilor în formă continuată şi o infracţiune de dare de mita în formă continuată (66 de acte materiale), Cristina-Daniela Sescu, medic psihiatru – înşelăciune în formă continuată şi fals intelectual în formă continuată (3.543 de acte materiale şi un prejudiciu de 1.314.917,85 de lei), precum şi luare de mită în formă continuată (3543 de acte materiale); Gabriel Sescu, administrator C.M.- complicitate la înşelăciune în formă continuată şi complicitate la fals intelectual în formă continuată (3.543 de acte materiale şi un prejudiciu de 1.314.917,85 de lei), complicitate la înşelăciune în formă continuată (128 de acte materiale şi un prejudiciu total de 45.507,8 de lei), precum şi complicitate la luare de mită în formă continuată (3.543 de acte materiale).

De asemenea, au fost prezentaţi în instanţă cu propunere de arestare preventivă Laurenţiu-Aurelian Sescu pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la înşelăciune în formă continuată (3.671 de acte materiale), Maria-Mirabela Sescu, director adjunct la C.M., pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune în formă continuată şi la fals intelectual în formă continuată (3.543 de acte materiale, cu prejudiciu total de 1.314.917 de lei), complicitate la înşelăciune în formă continuată (128 de acte material), Sorin-Gelu Pătraşcu, asociat şi administrator al SC S.S.C. SRL, societate care în perioada martie 2011-decembrie 2011 a avut încheiat un contract de prestări servicii cu SC S. SA, în baza căruia inculpatul a exercitat funcţia de director zona SUD, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită în formă continuată.

S-au mai formulat propuneri de arestare preventivă pentru Mirela Gabriela Mihai, reprezentant R., în perioada ianuarie 2012-martie 2012, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de înşelăciune în formă continuată (310 acte materiale şi prejudiciu 199.625,52 lei) precum şi o infracţiune de complicitate la dare de mita în formă continuată (683 de acte materiale), Anca-Mihalea Solomon, farmacist diriginte în perioada martie 2011-martie 2012, pentru săvârşirea unei infracţiuni de înşelăciune în formă continuată (333 acte materiale şi un prejudiciu de 203.819,51 lei), o infracţiune de complicitate la spălarea banilor în formă continuată, precum şi o infracţiune de dare de mită în formă continuată (827 de acte materiale), Claudia-Elena Şerban, farmacist coordonator zonă pentru zece farmacii din cadrul aceluiaşi lanţ farmaceutic în perioada iulie 2011-aprilie 2012, pentru săvârşirea unei infracţiuni de complicitate la înşelăciune în formă continuată (395 acte materiale şi un prejudiciu de 230.894,43 lei) o infracţiune de complicitate la spălarea banilor în formă continuată (407 acte materiale) şi o infracţiune de dare de mită în formă continuată (855 de acte materiale).  În acest dosar au fost puse sub acuzare 22 de persoane pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, luare de mită, dare de mită, spălare de bani.

De asemenea, în urma unei percheziţii de joi, 11 octombrie, au fost reţinuţi pentru 24 de ore administratorul unei firme din Ilfov şi un medic psihiatru din Giurgiu care au obţinut fraudulos decontarea unor reţete fictive sau falsificate au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Potrivit ISU Giurgiu, prejudiciul provocat de cei doi Fondului Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate fiind de aproape 125.000 lei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult