Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Dosarul retrocedǎrilor: Bengescu și Kadas arestați preventiv

Dosarul retrocedǎrilor: Bengescu și Kadas arestați preventiv

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Magistrații de la la Înalta Curte de Casație și Justiție (ȊCCJ) au decis arestarea preventivă a două persoane urmărite penal în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri.

Dosarul retrocedǎrilor: Bengescu și Kadas arestați preventiv (foto:qmazine.ro)

Dosarul retrocedǎrilor: Bengescu și Kadas arestați preventiv (foto:qmazine.ro)

Astfel, conform unei decizii care nu este definitivǎ, Dan Costin Bengescu și Iosif Kadas au fost arestați preventiv. În cazul a altor doi inculpați, Sorin Ion Iacob și Jănică Pernaru, magistrații au decis ca ei să fie cercetați de DNA în arest la domiciliu.  Conform Agerpres urmează ca instanța supremă să dezbată vineri, 17 octombrie, și cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a doi judecători de la Tribunalul Covasna, Lorand Andras Ordog și Gabriel Uță, acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Pe 17 aprilie 2012, la solicitarea deputatului PSD Ioan Adam, cu sprijinul lui Paltin-Gheorghe Sturdza, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna din care au făcut parte Ordog și Uță, a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar și reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafață de teren forestier și de teren agricol, situate pe raza județului Bacău, în favoarea unei persoane și în defavoarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, potrivit DNA. Procurorii susțin că decizia judecătorească ar fi fost pronunțată în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, respectiv fără prezența vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reținută de instanțele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945. DNA subliniază că a fost creat un prejudiciu, în sarcina Romsilva, de aproape 304 milioane euro, contravaloarea a 43.227 hectare teren forestier.

Procurorii au constatat că imediat după pronunțarea deciziei civile, Ioan Adam, împreună cu Paltin, Varga, Bengescu și deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, a constituit și coordonat un grup, ce urmărea să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului dobândit prin hotărârea judecătorească menționată.

În același dosar, DNA a anunțat că senatorul Ilie Sârbu este urmărit penal pentru folosirea influenței de o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii de foloase necuvenite și sprijinirea unui grup infracțional organizat, deputatul Viorel Hrebenciuc pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, iar deputatul Ioan Adam, pentru instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, constituire a unui grup infracțional organizat, trei infracțiuni de cumpărare de influență. De asemenea, a fost pus sub acuzare și Adam Crăciunescu, director general al RNP Romsilva, pentru abuz în serviciu și sprijinirea unui grup infracțional organizat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult