Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Dosarul Transformatorul: Magistrații ȊCCJ judecǎ recursul

Dosarul Transformatorul: Magistrații ȊCCJ judecǎ recursul

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție judecă (ȊCCJ) luni, 9 decembrie, recursul în dosarul ”Transformatorul” în care a fost condamnat fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu.

Dosarul Transformatorul: Magistrații ȊCCJ judecǎ recursul (foto:timetv.ro)

La primul termen al recursului, doi dintre inculpații din dosar, foștii directori ai SISEE Moldova, Petru Andronache și Ioan Turbatu, au cerut amânarea procesului pentru a-și angaja un avocat. „Faptul că nu a existat o expertiză, instanța de fond a făcut niște confuzii uriașe, în special confuzii tehnice. Eu nu am avut niciodată pe mână bani publici, așa că nu aveam cum să îi cheltui. Eu am fost un om de afaceri care a vândut către o companie comercială care nu folosea bani publici. Sunt nevinovat și sper din toată inima să conving judecătorii că este așa”, a declarat Relu Fenechiu, la sfârșitul lunii noiembrie, prezent la instanța supremă.

Pe 12 iulie, un complet de la instanța supremă l-a condamnat pe Relu Fenechiu la cinci ani de închisoare cu executare, aceeași pedeapsă fiind dată și fratelui acestuia, Lucian Fenechiu. De asemenea, Ioan Turbatu și Ioan Mărghidan, directori generali la SISEE Moldova, au fost condamnați la câte șase ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată, Petru Andronache, director comercial la Electrica Moldova, a primit pedeapsa cea mai mare, de șapte ani de închisoare, iar Mihai Bogdan Damian, asociat unic și administrator la firma Europlus SRL Iași, a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

Instanța i-a obligat pe Relu și Lucian Fenechiu, Petru Andronache, Ioan Turbatu și Mihai Bogdan Damian la plata în solidar a sumei de 6.327.390 lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova. Decizia nu este definitivă, iar toți inculpații au făcut recurs.

În iunie 2012, DNA i-a trimis în judecată pe Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002-2004, pentru abuz în serviciu, Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004-2005, pentru abuz în serviciu și abuz în serviciu contra intereselor publice, Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, pentru abuz în serviciu și abuz în serviciu contra intereselor publice. În acest dosar au fost trimiși în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu și la abuz în serviciu contra intereselor publice Relu Fenechiu, care la data comiterii faptelor avea calitatea de acționar și/sau administrator la firmele SC FENE Grup SA, SC La Rocca SRL Iași, SC Tehnorom SRL Iași, Lucian Fenechiu, în calitate de acționar și/sau administrator la aceleași firme, și Mihai Bogdan Damian, asociat unic și administrator la SC Europlus SRL Iași și acționar al SC FENE Grup SA.

SISEE Moldova a plătit pentru echipamentele cumpărate 6.406.976 lei fără TVA, din care au fost folosite efectiv doar câteva, în valoare de 79.586 lei (0,02%), restul de componente pentru sistemul energetic au rămas în stoc și reprezintă achiziții nejustificate în valoare de 6.327.390 lei fără TVA. Prejudiciul total calculat de procurori este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 lei, la care se adaugă TVA) și reprezintă valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziționate, aflate, în proporție de 99%, și acum pe stoc. Acest prejudiciu este rezultatul a 46 de acte materiale, derulate în perioada 2002 — 2005, fiecare act material însemnând o achiziție publică efectuată de SISEE Moldova de la firmele menționate.

1 comentariu

NICO 09-12-2013 - 14:47

Locotenentii lui Fenechiu inca mai conduc CFR-ul…
„De la instalarea în urmă cu cateva luni ca ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu a fost bombardată cu o mulţime de sesizări la adresa directorului general al CFR Călători, Valentin Dorobanţu,care are un salariu lunar de peste 9000 de euro.
Sesizările au venit atât din rândul ceferiştilor, dar şi de la mai multe instituţii publice, cum ar fi Consiliul Concurenţei, Camera Deputaţilor ori Senatul României.
Reclamaţiile au vizat în special managementul catastrofal practicat de Valentin Dorobanţu. Acesta este acuzat că vrea să falimenteze compania CFR Călători și că face jocurile operatorilor privaţi de transport persoane.
Până acum, însă, Ramona Mănescu nu a dispus nicio măsură concretă pentru stoparea jafului regizat de Dorobanţu”

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult