Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Dosarul Trofeul Calităţii: Năstase audiat de instanţa supremă

Dosarul Trofeul Calităţii: Năstase audiat de instanţa supremă

scris de A.B.
7 afisari

Adrian Năstase este audiat din nou în dosarul Trofeul Calităţii. În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către ICCJ, în dosarul Trofeul Calităţii, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

nastase

romaniacurata.ro

La începutul audierii,  Năstatse a fost întrebat de procurorul de caz dacă în 22 mai, la ora 5.00, a vorbit telefonic cu fostul şef al ISC Adrian Balaban-Grăjdan, însă instanţa, la opoziţia avocaţilor, nu a încuviinţat întrebarea. Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a menţionat că pune această întrebare în contextul stabilirii cu claritate a situaţiei civile a Inspectoratului de Stat în Construcţii în dosarul Trofeul Calităţii. Astfel, procurorul a lăsat să se înţeleagă în sala de judecată că ar exista o interceptare telefonică a unei discuţii dintre Adrian Năstase şi Adrian Balaban-Grăjdan, purtată în dimineaţa zilei în care Grăjdan a trimis la instanţa supremă adresa prin care arăta că ISC nu se mai constituie parte civilă în dosarul Trofeul Calităţii.

Avocaţii lui Adrian Năstase au ripostat în faţa instanţei, arătând că procurorul DNA doreşte cu orice chip să producă probe în acuzarea lui Grăjdan, respectiv într-un alt dosar decât cel judecat, solcitând astfel respingerea întrebării. După scurte deliberări, instanţa a respins întrebarea procurorului DNA adresată lui Adrian Năstase, astfel că acesta nu a mai răspuns. Anterior acestei întrebări, procurorul DNA l-a mai întrebat pe Năstase dacă şi de cât timp îl cunoaşte pe Balaban-Grăjdan şi dacă pe parcursul derulării cercetării judecătoreşti la fond şi în recurs a discutat cu acesta. Năstase a recunoscut că îl cunoaşte pe Grăjdan de aproximativ doi ani, acesta având un rol activ în PSD. El a subliniat că Grăjdan este membru PSD şi că fiecare zi de joi a săptămânii, în calitatea sa de preşedinte al departamentelor partidului, l-a întâlnit pe Grăjdan, alături de alţi aproximativ 100 de oameni, la Consiliul Naţional al PSD. Întrebat concret ce fel de discuţii a avut cu Grăjdan în perioada derulării procesului Trofeul Calităţii, Năstase a spus că a avut discuţii pur politice, pe tema partidului, infirmând eventuale discuţii pe baza dosarului în care este judecat.

După acest răspuns, procurorul DNA i-a adresat lui Adrian Năstase întrebarea referitoare la discuţia relefonică ce ar fi avut loc în 22 mai, între el şi Grăjdan. Magistraţii instanţei supreme au reluat, miercuri, discuţiile în dosarul în care Adrian Năstase şi celelalte persoane acuzate au contestat condamnările primite. Completul de cinci judecători al instanţei supreme a constatat că toţi inculpaţii din dosarul Trofeul Calităţii sunt prezenţi în sala de judecată, astfel că a trecut la audierea lor. Totodată, instanţa urmează să ia în discuţie adresa Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) transmisă luni, prin care instituţia cere anularea documentului semnate de fostul şef Constantin Adrian Balaban-Grăjdan şi reintroducerea ISC ca parte civilă în dosarul Trofeul Calităţii.

Purtătorul de cuvânt al ISC, Paul Racoviţă, a declarat pentru Mediafax că instituţia a trimis luni la instanţa supremă un document în care invocă nerespectarea procedurilor interne în cazul adresei transmise Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la 22 mai, în dosarul Trofeul Calităţii. În dosarul Trofeul Calităţii, prin decizia din 30 ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a obligat pe Adrian Năstase, Paula Irina Jianu, Diana Gasparovici, Mariana Ioana Popovici şi Bogdan Popovici, în solidar cu SC Eurografica SRL, la despăgubiri civile către ISC în valoare de 3.337.452,5 lei. În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către ICCJ, în dosarul Trofeul calităţii, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an. Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an. Decizia din ianuarie nu este definitivă, fiind contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

2 comentarii

Pribeagul 30-05-2012 - 19:42

Mai Nastase, de ce te faci tu de risul natiunii?

De ce nu recunosti ca ai luat banii de la o institutie a statului si i-ai folosit in campania electorala? Tu si ai tai!

Ai luat banii de la amariti ca sa-ti spinzuri pozele tale pe toti aracii din tara. Du-te ba la… manastire (inchisoare)!

dxn 30-05-2012 - 19:45

Crede ca daca baga tertipuri scapa!
O sa spuna ca inregistrarea este in afara cazului, ca este persecutat politic, ca …
KKT-u’i mare la poponetul lui, baga-i-as io ceva scurt si indesat 😉 😉 😉

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult