Elena Udrea este cercetată sub control judiciar pe cauțiune, fiind stabilită suma de 5 milioane lei, a informat DNA.
Măsura a fost luată după ce Parlamentul nu a încuviințat arestarea preventivă, iar controlul judiciar pe cauțiune este următoarea măsură raportat la gravitatea faptei.
„Luând cunoștință de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Camerei Deputaților, la 28 octombrie, a cererilor transmise de DNA (cerere de încuviințare a urmării penale, de reținere și de arestare preventivă), procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune (5.000.000 lei) față de inculpata Elena Udrea, în prezent deputat în Parlamentul României, care a îndeplinit, succesiv, în perioada decembrie 2008 — februarie 2012, funcțiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului și ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului. (…) Inculpatei Udrea i se atrage atenția că nedepunerea cauțiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă”, se arată într-un comunicat al DNA postat vineri seara pe site-ul DNA.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, Elena Udrea trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemată; să informeze cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la organul de poliție desemnat, conform programului de supraveghere sau ori de câte ori este chemată; să nu părăsească municipiul București, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului; să nu se apropie de ceilalți participanți la comiterea infracțiunii și martori și să nu comunice cu aceștia, direct sau indirect, pe nicio cale.
”Inculpatei Udrea i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, mai precizează DNA.
Elena Udrea, menționează sursa citată, va depune o cauțiune în valoare de 5 milioane lei, care va fi consemnată pe numele acesteia la dispoziția DNA prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție.
Măsura dispusă de procuror poate fi atacată, însă, într-o decizie, ÎCCJ arăta că prevederile legale nu instituie și posibilitatea de contestare a cuantumului cauțiunii, fixarea cauțiunii fiind atributul suveran al organului judiciar competent.
Elena Udrea a declarat, vineri seara, la ieșirea de la DNA, că suma de cinci milioane de lei cauțiune stabilită în cazul său este una record în România.
„În acest dosar s-a dispus măsura controlului judiciar pe cauțiune. Cauțiunea este record în România. Nu s-a mai întâmplat să fie cineva pus sub control judiciar pentru o cauțiune de cinci milioane de lei, în condițiile în care tot DNA mi-a sechestrat toate bunurile pe care le am, toate conturile, toate bunurile mobile, imobile, cu obligația să depun această cauțiune în termen de cinci zile, trei fiind de weekend. Spuneți-mi dacă vi se pare că nu este o vânătoare a Elenei Udrea?! Este fără precedent în România ce se întâmplă. Dacă nu, se va dispune, desigur, se va cere o măsură mai grea împotriva mea”, a susținut Udrea.
Întrebată dacă plătește în termenul prevăzut, Udrea a reiterat faptul că are toate bunurile sechestrate de către DNA.
„Doamna procuror îmi spune: „Eu nu știu că bunurile sunt sechestrate, faceți-mi dovada!””, a arătat deputatul.
Ea a afirmat, ironic, că o să încerce să se împrumute de la Dinu Pescariu și Claudiu Florică, denunțători în dosarul „Microsoft”.
„De ce nu mă duc direct la pușcărie, că înțeleg că oricum îmi pregătiseră camera?! Dacă nu plătesc cauțiunea, se va cere o măsură mai gravă în ceea ce mă privește. (…) Dinu Pescariu, Claudiu Florică, alții ca ei pleacă cu milioane după ce au inițiat adevărate caracatițe, care au durat de-a lungul a trei guverne, de sifonare a banilor publici. (…) Nici măcar nu au dosar penal, iar în cazul meu, într-o situație în care am povestit, am dat detalii procurorilor cum au fost cheltuiți banii care au venit la PDL de la Buzăianu (…) s-a dispus o cauțiune de cinci milioane de lei. (..) Pe procurorii nu-i interesează ce spun eu, pe alții nici măcar nu-i cheamă”, a subliniat ea.
Pe de altă parte, Udrea a susținut că a dat declarații lămuritoare procurorului.
„Am spus mai mult chiar decât știau procurorii. Am dat indicii concrete, faptice cu privire la modul în care banii au ajuns la partid și cum au fost cheltuiți. Cred eu că am spus lucruri pe care procurorii nu le știau”, a adăuga ea.
Referitor la cum au fost folosiți banii de la Bogdan Buzăianu, fondatorul Energy Holding, Udrea a precizat că „în campania electorală”, așa cum spune și denunțul.
„Eu nu înțeleg de ce trebuie să mi se pună o cauțiune de 5 milioane de lei mie pentru niște bani cheltuiți în campania electorală pentru care am dat detalii. Este campania electorală din 2012. Nici măcar denunțătoarea nu spune altceva decât spun eu și, mai mult, chiar am dat detalii concrete despre modul în care s-au cheltuit banii, cine a mai adus bani la partid și așa mai departe. Am spus în dosar, nu o să vă spun dvs.. Cert este că din acest moment este evident că eu nu mai am cum să mă apăr, chiar și cu avocații pe care îi am, în fața acestui sistem”, a mai arătat aceasta.