Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Eşec parţial în privinţa Raportului pe Justiţie din cauza CSM

Eşec parţial în privinţa Raportului pe Justiţie din cauza CSM

scris de Anca Hriban
4 afisari

“Se prefigurează un eşec cel puţin parţial în ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţiei (MCV)”, la care foarte multe ţări europene ţin, în “zona CSM” cantonându-se deja aprecieri negative, a arătat preşedintele în debutul întâlnirii cu reprezentanţii partidelor guvernamentale.

“Aş vrea să discutăm perspectiva 2011-2012. De asemeni, problematica legată de spaţiul Schengen, unde, după cum ştiţi, Ministerul de Interne a avut o prestaţie bună. Practic, ultima inspecţie a confirmat faptul că România şi-a îndeplinit obligaţiile tehnice. Vom avea şi raportul pe 16. Sper să nu fie schimbat faţă de informaţiile pe care le am de la Ministerul de Interne. În acelaşi timp, însă, se prefigurează un eşec, cel puţin parţial, în ceea ce priveşte raportul pe MCV, la care foarte multe ţări europene ţin”, a afirmat Traian Băsescu, citat de Mediafax.

Şeful statului a amintit că, după raportul CE privind MCV din vară, a cerut o reevaluare a acestuia.

“Din păcate, în zona CSM se cantonează deja aprecieri negative, ceea ce nu este de natură să ajute România să şteargă impresia că lucrurile merg într-o direcţie bună în ceea ce priveşte MCV, cu impactul de rigoare chiar pe admiterea noastră în spaţiul Schengen. Înţeleg că, în ceea ce priveşte structura, alegerile de la CSM, un judecător a fost invalidat de Tribunalul Bucureşti, iar mâine se pune problema validării în Senat a CSM. Vom discuta şi acest subiect”, a explicat şeful statului.

El a precizat că principala problemă a CSM este dată de faptul că unii judecători sunt la al doilea mandat.

Raportul intermediar se prefigurează un eşec, ceea ce nu ne ajută la Schengen”, a subliniat şeful statului, el precizând, totodată, că acest lucru nu mai depinde de politicieni.

El a adăugat că “ţara stă în mâna CSM şi acolo este pus sub semnul întrebării faptul că unii dintre membrii CSM sunt la al doilea mandat şi faptul că CSM nu a îndeplinit nişte obligaţii de redistribuire în timp a judecătorilor”.

Abia acum a venit un accept de la CSM pentru o redistribuire. Se pune problema credibilităţii CSM, în condiţiile în care nu s-a respectat condiţia la un singur mandat în CSM, un singur mandat de şase ani. Sunt mai multe lucruri care deja nu mai sunt în mâna noastră. Va depinde mâine de Senat”, a mai spus preşedintele.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult