Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Explozie la Sighetu Marmaţiei. Cazul, preluat de un procuror din Bucureşti

Explozie la Sighetu Marmaţiei. Cazul, preluat de un procuror din Bucureşti

scris de M.A.
1 afisari

Marius Foitoş, procurorul şef serviciu criminalistic din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă ÎCCJ va coordona ancheta în dosarul exploziei de la Sighetu Marmaţiei.

Explozie Sighetu Marmatiei (emaramures.ro)

foto: emaramures.ro

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Marius Foitoş va coordona cercetările şi va oferi suport de specialitate procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, ce a preluat dosarul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmaţiei. În cauză urmează a se efectua urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă şi infracţiuni prevăzute de legea securităţii şi sănătăţii în muncă.

Parchetul General informează că, luni, la faţa locului, au continuat cercetările, fiind efectuate de către echipe mixte de specialitate coordonate de procurori. Astfel, au fost solicitaţi şi s-au prezentat la faţa locului, fiind cooptaţi în echipa de cercetare, inspectori de la Inspecţia Muncii Maramureş şi specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă Petroşani, transmite Agerpres.

De asemenea, cercetarea exterioară a locului evenimentului s-a efectuat duminică, între orele 10,00 – 23,00. Primele cercetări au relevat faptul că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orelor 1,00, a avut loc o explozie într-un club situat pe o stradă centrală din municipiul Sighetu Marmaţiei. Datele preliminare au relevat că explozia s-a declanşat în grupul sanitar al localului, unde se aflau şapte tinere care au utilizat foc deschis (brichetă), pentru aprinderea unor ţigări.

La scurt timp, la faţa locului s-a deplasat o echipă de cercetare, formată din lucrători de la IPJ Maramureş şi Poliţia Sighetu Marmaţiei, ISU Maramureş şi reprezentanţi ai SC Berg Sistem Gaz SRL, firmă care a executat lucrarea de introducere a sistemului de alimentare cu gaz. Cele şapte persoane vătămate au suferit arsuri corporale, fiind transportate la unităţile sanitare din judeţul Maramureş, iar ulterior, cu aeronavă militară, la unităţi spitaliceşti din Capitală.

Deoarece localul unde a avut loc explozia nu era racordat la gaz, echipa de cercetare a făcut verificări în alte spaţii din acelaşi imobil, pentru detectarea scurgerilor şi infiltraţiilor de gaz. Duminică, în jurul orelor 10,00, echipa de cercetare a intrat într-un spaţiu (fost cabinet notarial) aparţinând unui notar public, împreună cu acesta. Reprezentanţii companiei Berg Sistem Gaz SRL erau dotaţi cu detector de gaz. Iniţial nu a fost detectată prezenţa gazului în spaţiul respectiv, dar când aparatul a indicat prezenţa unei acumulări de gaze în încăpere, instantaneu s-a produs o nouă explozie, soldată cu vătămarea corporală – arsuri şi traumatisme – a 14 persoane, care s-au aflat în interiorul spaţiului verificat.

Persoanele au fost transportate la unităţi sanitare din judeţ – Sighetu Marmaţiei şi Baia Mare, iar ulterior o parte din acestea au fost trimise, pentru asistenţă medicală, la spitale de profil din Bucureşti. În urma celor două explozii, s-a produs distrugerea imobilului în proporţie de 75%.

După cea de-a doua explozie, pe cele două străzi gazele au fost închise, iar echipe din cadrul SC Berg Sistem Gaz SRL şi E. ON GAZ au continuat verificările cu detectoare de gaz pentru a se identifica posibile scurgeri din reţea. Cercetările efectuate la faţa locului au relevat că la intersecţia celor două străzi, concentraţia de gaz era foarte ridicată.

Decopertându-se conducta de gaz din zonă s-a constatat o fisură la îmbinarea în ‘T’ a conductelor. Acestea au fost ridicate în vederea expertizării. Până în acest moment al cercetărilor, au fost ridicate documente de la SC Berg Sistem Gaz SRL, au fost identificate şi sunt audiate persoane prezente în localul public, cele care cunosc aspecte legate de eveniment, angajaţi ai societăţii care au executat lucrarea. De asemenea, vor fi dispuse expertize de specialitate şi administrate toate probele în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult