Coaliția s-a răzgândit pe tema abuzului în serviciu, iar la Comisia juridică s-a votat forma venită de la Guvern, adică fără prag, după ce marți liderii Puterii bătuseră palma pe suma de 9.000 de lei.
Purtătorul de cuvânt al PSD susține că formațiunea a ținut cont de părerile specialiștilor privind pragul la abuzul în serviciu, iar decizia de a-l elimina de deputați e o decizie politică. Șefa Comisiei juridice (PSD) susține că a fost solicitarea Guvernului.
„E o decizie (n.r. – politică). Noi am fost consecvenți, din punctul meu de vedere. Ca trebuie ne uităm la ce au spus cei din PSD, că noi ținem cont de părerile specialiștilor. Pragurile au fost propuse de Ministerul Jistiției. Dacă a fost decizia lor, de la Cameră, înseamnă că așa au considerat”, a precizat Oprea, lider al senatorilor PSD.
La finalul întrunirii Comisiei, Laura Vicol a explicat că membrii Guvernului au solicitat ca cele două proiecte, cel de modificare a Codului penal şi cel de modificare a Codului de procedură penală să rămână în forma venită de la Executiv.
„S-a considerat că forma venită de la Guvern este cea mai bună. Am fost sunată de absolut toţi reprezentanţii Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare forma venită de la Guvern. PSD mereu ascultă de vocea societăţii civile”, a explicat Laura Vicol, după şedinţa Comisiei juridice a Camerei, potrivit News.ro.
–
Dezbaterile de aproape trei ore de la Comisia juridică s-au încheiat cu o surpriză. După discuții aprinse pe tema Codului de Procedură Penală și chiar înainte de a începe discuția pe Codul Penal, adică proiectul în care se regăsea și pragul la abuzul în serviciu, stabilit la 250.000 de lei la Senat, Laura Vicol, președinta comisiei, a anunțat că se vor da voturi pentru revenirea la forma proiectelor trimise de Executiv. Anunțul a venit, după o discuție fulger a unor reprezentanți ai Coaliției în biroul lui Marcel Ciolacu, potrivit unor surse politice.
Practic, au fost șterse toate modificările survenite la Senat, inclusiv impunerea unui prag. Cu câteva ore înainte, decizia privind pragul la abuzul în serviciu și la neglijența în serviciu a fost luată tot în cerc închis, adică de liderii Coaliției și de ministrul Justiției. Într-o ședință cu ușile închise desfășurată la Palatul Victoria, Cătălin Predoiu a subliniat că decizia unui prag de trei salarii minime brute, adică 9.000 de lei, ține cont de deciziile CCR, una din ele considerând că un prag de un salariu minim e prea mic.
Predoiu nu a venit la comisie
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, nu a mers nici la dezbaterile finale pe tema modificărilor la Codul Penal, fiind trimisă din nou Roxana Momeu, secretar de stat susținută de PSD pe funcție. De altfel, USR punctat faptul că ministrul a ajuns să aibă o atitudine neîntâlnită nici măcar la foști demnitari cu o imagine mult mai negativă, ca Florin Iordache și Tudorel Toader, care au ajuns să discute în Parlament pe tema abuzului în serviciu. Șefa Comisiei juridice, Laura Vicol, a susținut că Predoiu ar fi trebuit să vină, mai ales că sunt și alte lucruri presante pentru care trebuie găsite soluții cum e cazul celor condamnați în primă instanță care părăsesc țara. Nu și-au trimis reprezentanți nici Parchetul General, Direcția Națională Anticorupție, dar nici DIICOT, la dezbaterile din Parlament.
Tensiunile de la Codul de Procedură Penal
Deputații PSD-PNL-UDMR au propus și votat, inițial, o modificare la Codul de Procedură Penală prin care erau excluse înregistrările ca mijloc de probă din infracțiunile de corupție și infracțiunile asimilate corupției, pe baza mandatelor de siguranță națională. După ce au fost convocați de Marcel Ciolacu în biroul său, juriștii Puterii au renunțat la eliminarea înregistrările ca mijloc de probă din infracțiunile de corupție și infracțiunile asimilate corupției, pe baza mandatelor de siguranță națională. Concluzia finală a fost votarea formei care a venit de la Guvern la Codul de Procedură Penală, exact ca în cazul Codului Penal.
Plenul Camerei Deputaților urmează să dea astăzi votul final pe cele două proiecte de lege. USR, unul din partidele Opoziției, a anunțat deja atacarea la CCR a inițiativelor.
Ceartă Putere – Opoziție
Între aleșii Opoziției și ai Puterii a început un adevărat scandal, mai ales după venirea ca să protesteze față de ce se întâmplă a liderului de grup al USR, Ionuț Moșteanu. Laura Vicol i-a cerut în repetate rânduri să iasă din sală. De asemenea, aleșii USR au cerut reluarea votului amendament cu amendament pentru a se reveni la forma Guvernului, dar șefa Comisiei juridice i-a ignorat. În ședință, un ales al USR i-a mai reproșat lui Vicol că legiferează prevederi care s-ar aplica inclusiv unor apropiați ai acesteia. Vicol a ignorat aluziile.