Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Fiul lui Victor Pițurcă a fost reținut. DNA cere arestarea lui și a șefului Romarm

Fiul lui Victor Pițurcă a fost reținut. DNA cere arestarea lui și a șefului Romarm

scris de Misu Andrei
82 Afisari

Direcția Națională Anticorupție l-a reținut pe fiul lui Victor Pițurcă, Alexandru Pițurcă. Procurorii cer arestarea preventivă a acestuia și a șefului Romarm.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au decis reținerea pentru 24 de ore a fiului lui Victor Pițurcă.

„Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, omul de afaceri ar fi acceptat, în mod direct, condițiile impuse de inculpatul Țuțu Gabriel în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor funcționari din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecție împotriva coronavirusului asocierii din care făcea parte și societatea administrată de inculpat. De asemenea, inculpatul Țuțu Gabriel ar mai fi promis că îi va determina pe aceeași funcționari să efectueze recepția produselor respective, chiar dacă acestea erau neconforme și să achite la timp facturile emise în acest sens. Așa cum am precizat și anterior, în contextul menționat mai sus, inculpatul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar, suma de 50.000 lei, reprezentând prețul traficului de influență”, se arată într-un comunicat al instituției.

Potrivit sursei citate, dosarul cauzei privind pe inculpatul față de care a fost dispusă măsura preventivă a reținerii și pe inculpatul Țuțu Gabriel va fi înaintat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Alexandru Pițurcă , Victor Piţurcă şi Gabriel Ţuţu au fost audiaţi de către procurorii DNA pe parcursul acestei zile.

Alexandru Pițurcă este cel care deține firma implicată în achiziția de către Romarm, companie a statului, de utilaje neconforme pentru producerea măştilor de protecţie în pandemie, însă, potrivit surselor Adevărul, cel care ar fi gestionat obținerea contractului cu statul ar fi fost tatăl lui, Victor Pițurcă.

Acuzațiile DNA

„Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză (n.r. Victor Piţurcă), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție). Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului)”, a transmis DNA luni.

Totodată, procurorii spun că în intervalul martie -aprilie 2020, şeful Romarm ar fi cerut , printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei„, mai spun anchetatorii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS