Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Fostul deputat Gabriel Bivolaru a fost pus în libertate

Fostul deputat Gabriel Bivolaru a fost pus în libertate

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Fostul deputat Gabriel Bivolaru, care a fost arestat, în august, alături de alte şapte persoane, într-un dosar de furt calificat, evaziune fiscală şi spălare de bani, a fost pus în libertate.

Fostul deputat Gabriel Bivolaru a fost pus în libertate (foto:bzi.ro)

Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au admis, miercuri, 11 decembrie, recursul depus de Gabriel Bivolaru şi ceilalţi şase inculpaţi din acest dosar împotriva măsurii de arestare preventivă, astfel că cei şapte vor fi cercetaţi în libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara. Decizia instanţei este definitivă. În 6 decembrie, o instanţă a Tribunalului Constanţa a respins ca nefondate cererile formulate de avocaţii inculpaţilor Gabriel Bivolaru, Gheorghe Mangalea, Paul Boamfă, Adrian Arhire, Marius-Ciprian Poenaru, Petronel Dimofte, Marin Chihaia, Ovidiu Romeo Meridicos de revocare a măsurii arestării preventive. Decizia nu a fost definitivă şi a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Constanţa.

Reprezentanţii Penitenciarului Poarta Albă din judeţul Constanţa, unde Gabriel Bivolaru a fost încarcerat pe perioada arestării preventive, au precizat că fostul deputat Gabriel Bivolaru a părăsit penitenciarul miercuri, în jurul ori 20.30. Fostul deputat Gabriel Bivolaru şi trei dintre complicii săi, implicaţi în dosarul furtului de combustibil din conducte, au fost arestaţi preventiv, în 6 august, în urma mandatelor emise de Tribunalul Constanţa, iar pentru alte şase persoane instanţa decisese cercetarea în stare de libertate, cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu. Decizia a fost atacată cu recurs, potrivit mediafax.

În 9 august, Curtea de Apel Constanţa a menţinut mandatele de arestare emise în cazul lui Gabriel Bivolaru şi al celor trei persoane şi a dispus arestarea şi a celorlalţi şase membri ai grupării specializate în furt de combustibil. Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa, fostul deputat Gabriel Bivolaru şi ceilalţi nouă membri ai grupării sale sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de furt calificat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Ei sustrăgeau ţiţei din conductele societăţii Conpet prin folosirea instalaţiilor artizanale de perforare, încărcau şi transportau produsul petrolier în cisterne-bazin de 30 de tone disimulate în remorci de cereale sau în recipiente ascunse într-o autoutilitară, de unde erau transferate într-o cisternă, apoi îl duceau în depozitele rafinăriei unui antrepozit fiscal din oraşul Năvodari. Aici, produsul petrolier sustras era introdus în mod fraudulos în circuitul comercial de către Gabriel Bivolaru.

Procurorul care a instrumentat cazul, Teodor Niţă, declara, într-o conferinţă de presă, că acţiunea a debutat la sfârşitul lunii mai, în urma unei informaţii, iar de atunci s-a început supravegherea inculpaţilor, ce sustrăgeau ţiţeiul dintr-o conductă aflată în zona localităţii Nisipari. Aici, petrolul era încărcat în cisterne, disimulate în camioane ce transportau cereale, şi ajungea apoi în rafinăria din Năvodari. La începutul lunii iunie, inculpaţii au mutat operaţiunea în zona comunei Cumpăna, unde montaseră alte instalaţii artizanale. De aici ţiţeiul ajungea în maşini care aveau montate rezervoare până la o locaţie din Techirghiol, era transferat într-o cisternă, care ducea apoi petrolul la rafinăria din Năvodari. Prejudiciul probat de către anchetatori este de 1,1 milioane de lei (11 miliarde de lei vechi).

În zilele de 3 şi 4 august, procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa, împreună cu lucrători ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa şi poliţişti ai Serviciului Rutier Constanţa au intervenit în aceste locaţii, inclusiv la rafinăria de la Năvodari, fiind reţinute nouă persoane – Gabriel Bivolaru, Marian Chihaia, Adrian Arhire, Marius-Ciprian Poenaru, Paul Boamfă, Viorel Luca, Romeo-Ovdiu Merdicos, Petronel Dimofte şi Marius-Ionuţ Matei, care sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat, evaziune fiscală şi spălare de bani. De asemena, o a zecea persoană a reuşit să scape la volanul unui autoturism BMW.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult