Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Fostul ministrul de Finanțe Daniel Chițoiu va fi urmărit penal

Fostul ministrul de Finanțe Daniel Chițoiu va fi urmărit penal

scris de C.S.
16 afisari

DNA a cerut aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu în dosarul Carpatica, pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor.

DNA a cerut aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu în dosarul Carpatica.

Cererea a fost formulată întrucât există indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul lunii octombrie 2013, Daniel Chiţoiu a iniţiat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă al cărei scop exclusiv era sprijinirea grupului infracţional constituit pentru a favoriza interesele SC Carpatica Asig SA, în lipsa unei urgenţe reale şi cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotărârea Guvernului nr. 561/2009, a precizat DNA.

„Demersul avea ca scop înlăturarea din Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a lui Tudor Daniel George, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, precum şi înlocuirea acestuia cu o persoană care urma să garanteze, în mod fraudulos, protecţia intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA”, potrivit procurorilor anticorupţie.

Potrivit anchetatorilor, membrii Consiliului ASF sunt numiţi de către Parlament, în şedinţă comună a celor două camere, pentru un mandat de cinci ani, iar revocarea lor se dispune după aceeaşi procedură doar dacă nu mai îndeplinesc condiţiile de numire, iar „singura modalitate în care putea fi atins acest rezultat era modificarea condiţiilor prevăzute pentru numirea membrilor consiliului”.

Din probele administrate de procurori a mai rezultat că, în calitate de ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu a iniţiat proiectul de ordonanţă de urgenţă care reducea numărul membrilor consiliului şi prevedea noi cerinţe legate de calificările profesionale minime, fiind introdusă condiţia experienţei profesionale de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor.

Potrivit probelor din dosar, noile dispoziţii urmăreau exclusiv eliminarea lui Daniel George Tudor, iar condiţiile de experienţă au fost modificate de mai multe ori, în diferite etape de redactare a proiectului, pentru a fi adaptate situaţiei personale a acestuia şi pentru a evita excluderea altor membri care aveau o experienţă apropiată.

În nota de fundamentare a proiectului au fost invocate angajamentele pe care ASF le-ar fi asumat cu Fondul Monetar Internaţional şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, deşi, potrivit probelor administrate, a rezultat că această menţiune a fost introdusă „doar pentru a convinge membrii Guvernului de urgenţa reglementării şi pentru a-i determina să accepte criteriile de experienţă stabilite în mod arbitrar”.

În dosarul „Carpatica”, omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări.

În aceeaşi cauză, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, este urmărită penal pentru abuz contra intereselor publice, în calitate de director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară. Laura Chiţoiu s-a autosuspendat din funcţia de director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF.

În dosarul „Carpatica” mai sunt urmăriţi penal Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, şi Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac au fost arestaţi preventiv în 29 ianuarie, de Tribunalul Bucureşti. În cazul lui Radu Mustăţea, instanţa a dispus măsura interdicţiei de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

20 comentarii

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 25-02-2014 - 15:41

OK , da
Ghertzoiu de la C E C -Bank ?

Bank-uri …bhasau !
1.000.000 de Yeuroi din depunerile persoanelor particulare
la FAMEGLIA MAFIOTA !
SELECTIVA …Inn JUSTITIA !

digital 25-02-2014 - 15:51

băsăneii, dolăreii și notăreii sunt sub protectorat prezidențial, deocamdată!
urmează euro-parlamentacii-macoviți, ebiți și diaconiți!

urbos 25-02-2014 - 16:24

Si la sfarsit o sa-l ia si pe redusul mintal Antonescu, ca asa e cand esti cretin si-ti inchipui ca te joci cu dictatorii.

UnUL 25-02-2014 - 16:26

@C u r Bubos
Buboșel, ai devenit mai nou anti-antonescian? Păi ce rahat de liberal ești?

urbos 25-02-2014 - 16:45

Labagiule, la liberali nu e ca la secta voastra, asta creieru tau putred nu pricepe. Cat despre Antonescu, am spus ca e un gunoi alaturi de Ponta inca de cand au tradat tara, lasand canalia securista la Cotroceni.
Hai mars bosorog infect.
Vad ca a aparut si muyerea tampa, careia o sa-i crape copilu, sa faca precum maimuta.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 25-02-2014 - 16:45

Bla -Bla Zoon aTU le ;
Te vedem noi , anti -bhasanau , ca M A I N E !

Ai fost pecerist , fesenist , pedeleprist , bhasanist ,
Vine altuL , gasesti tu VALENTELE lipsa ,
Sa te …acuplezi , deaqa , nu dai OBSTESCUL FINNISH !
URATA …skursura !

pathfinder 25-02-2014 - 16:28

🙂
Logic!

pathfinder 25-02-2014 - 16:41

Esentialul!!!

Alt PNL-ist de frunte. (nu am spus liberal…)
Tot sudist. (scuze dar asta este!)

urbos 25-02-2014 - 16:46

Asa grohaia si tac-tu cand erau arestati opozantii lui Stalin. Si ma-ta dadea din copite si se hlizea.

pathfinder 25-02-2014 - 17:00

Si asta este in directa legatura cu…

Ce tampit!!!

urbos 25-02-2014 - 17:01

In legatura cu tine ma vierme ordinar, iubitor de dictaturi.
Nu meriti sa existi.

pathfinder 25-02-2014 - 17:03

Aha!
Basescu e dictator.
Opozitia a castigat cu 70% alegerile.
Aha…

Bre, tu esti normal la cap?!?
Ce tampit…

urbos 25-02-2014 - 17:11

Ucrainean sifilitic, in Ucraina ma-tii, nu era Parlament, Opozitie, alegeri, bla, bla, bla..?
Dictatura mai secatura necitita, are si ea mai multe stadii pana ajunge la dictatura absoluta mult dorita de nebuni. Oamenii au votat pentru eliminarea dementului de la Cotroceni, iar votul nu a contat. Tu o spui chia acum cu gura ta ca un cur, dar nici nu realizezi.
Cand votul nu conteaza, iar democratia e doar maimutarita, tu fiind un maimutoi ridicol, asta e parte din ceea ce inseamna dictatura.
Deocamdata sint arestati opozantii, oricine misca in front, oricine se atinge de sistem, de familia naparcii, de averea dementului. Apoi vor fi arestati oamenii pe strada.
Mori cu tot cu copilu tau blestemat, cu toata familia ta blestemata, prafu sa se aleaga de tine si tot neamu tau! Piei!

pathfinder 25-02-2014 - 19:17

@urbos
Medicamenteeeeeeee!!!!!

urbos 25-02-2014 - 19:20

Nu-l mai ajuta medicamentele pe lepra aia a ta de copil, degeaba zbieri.Soarta!
Soarta de secatura!

digital 25-02-2014 - 17:13

pathfinder
25-02-2014 at 17:03

ai greșit găozule-finderist,diktakiorul este în funcție din cauza Constituției și a CCR-ului pe care milostiv puterea, nu a consimțit să le încalce, deoarece au respect față de principii, acu înțelegi, gunoiule cum stă treaba?!

urbos 25-02-2014 - 17:18

Din cauza CCR, de fapt si cu contributia CCR, a gunoaielor securiste infiltrate acolo, da, dar nu din cauza Constitutiei de care Dementul si-a batut joc.

pathfinder 25-02-2014 - 19:18

Nu va mai certati idiotilor. 🙂
Nu da bine…

Pribeagul 25-02-2014 - 19:11

cu ordonantele de urgenta, parlamentul nu mai conteaza, este si el, acolo, o forma fara fond. de fapt guvernul legifereaza, situatie in care parlamentul pare a fi cu totul inutil. mai da si el cite o norma, acolo, care protejeaza niste parlamentari sau alesi infractori, sau care spune ca parlamentarul nu este functionar public, ca daca este, se face gaura in cer.

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 25-02-2014 - 20:45

Mai bine haimana, decât pontist

Mai bine huligan, decât psd-ist

Mai bine golan, decât activist

Mai bine basist decit voiculist

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult