Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Fostul şef al Poliţiei Rutiere Cluj, condamnat la închisoare cu executare

Fostul şef al Poliţiei Rutiere Cluj, condamnat la închisoare cu executare

scris de D.P.
3 afisari

Alexandru Mureşan, fostul şef al Poliţiei Rutiere Cluj, a fost condamnat la doi ani şi 11 luni de închisoare cu executare, pentru mai multe infracţiuni de înşelăciune.

Alexandru Mureşan, fostul şef al Poliţiei Rutiere Cluj.

Alexandru Mureşan, fostul şef al Poliţiei Rutiere Cluj.

În schimb, Mureşan a fost achitat pentru două infracţiuni de fals în înscrisuri oficiale. De asemenea, instanţa l-a obligat pe Alexandru Mureşan la despăgubiri către BRD în valoare de 83.630,73 de euro.

Decizia nu este definitivă, Eugen Iordăchescu, avocatul lui Alexandru Mureşan, anunţând, de altfel, că o va ataca după ce completul de judecată va finaliza motivarea hotărârii.

Alexandru Mureşan a fost trimis în judecată în iunie 2013, pentru fals şi înşelăciune, la vremea aceea fiind suspendat din funcţia de şef al Serviciului Rutier Cluj şi pus la dispoziţia Inspectoratului, până în momentul în care instanţa dă o sentinţă defiinitivă în cazul acestuia.

Conform rechizitoriului întocmit de către procurorii Parchetului Curţii de Apel Cluj, care l-au trimis în judecată pe Alexandru Mureşan pentru 11 infracţiuni, între care înşelăciune şi fals, prejudiciul cauzat de acesta, prin falsificarea unor declaraţii de venit, este de 248.500 de euro.

Potrivit sursei citate, la începutul anului 2008 Mureşan a hotărât, împreună cu soţia sa, să cumpere un teren în Cluj-Napoca, pe care apoi să construiască o casă de locuit, ei găsind un teren pe o stradă din municipiu. Pentru achiziţionarea terenului, cei doi au cerut un credit de 200.000 de euro de la o bancă.

„Au solicitat 200.000 de euro de la BRD. M.A. (Mureşan Alexandru – n.r.) avea un venit de 4.700 de lei, iar soţia sa 4.060. În aceste condiţii, pentru obţinerea creditului M.A. s-a folosit de o adeverinţă de venit de la IPJ Cluj pe care a falsificat-o prin adăugarea cifrei 4 la grupul iniţial din rubrica «alte venituri lunare cu caracter permanent» şi în care a consemnat astfel, în mod nereal, că venitul său lunar mediu este în sumă de 8.755 lei”, se arăta în rechizitoriu.

Conform aceleiaşi surse, funcţionarii băncii au acordat creditul în 4 aprilie 2008. Din septembrie 2011, Mureşan a încetat să mai achite ratele bancare, iar împotriva sa a început procedura de executare silită a garanţiilor.

Procurorii susţineau că în august 2008 Mureşan avea nevoie de bani pentru a continua construcţia şi a cerut un nou credit, de 48.500 de euro, de la BRD. Astfel, el ar fi falsificat o nouă adeverinţă de la Poliţia Judeţeană prin completarea ulterioară a unor sume neconforme cu realitatea, la rubrica „alte venituri lunare cu caracter permanent”, care atesta astfel, în mod nereal, că ar avea un venit lunar mediu de 8.868 de lei. La 11 septembrie 2008 a fost încheiat contractul de credit, iar din septembrie 2011 Mureşan nu şi-a mai plătit ratele.

În cursul urmăririi penale, fostul şef al Poliţiei Rutiere Cluj a negat că ar fi falsificat cele două adeverinţe, susţinând că un consilier de clienţi de la bancă, S.L.M, care avea calitatea de martor în dosar, ar fi falsificat adeverinţele de venit, fără acordul său, aceasta urmând să obţină astfel nişte bonusuri.

„Pentru creditul de 200.000 de euro, Mureşan avea o rată lunară de 1.414 euro. În momentul contractării creditului de 200.000 de euro, M. A. putea justifica venituri totale de 8.795 lunar, în timp ce trebuia să plătească rate şi alte angajamente la BRD şi la alte bănci de aproximativ 10.730 de lei, aceasta fără a mai lua în calcul cheltuielile minime de subzistenţă”, se arăta în rechizitoriu.

Mureşan a mai fost cercetat şi pentru faptul că, atunci când a completat declaraţiile de avere aferente anilor 2007-2011, nu a consemnat în totalitate şi în mod corect o serie de împrumuturi contractate de la mai multe persoane, în sumă totală de 1.540.000 de euro, 20.000 de dolari şi 70.000 de lei, primite cu titlu de împrumut sau cu alt titlu de soţia sa sau de el personal, de la 16 persoane.

„De asemenea, nu a evidenţiat cota parte din veniturile de peste 2.821.000 de euro obţinute de soţia sa din vânzarea a 45 de apartamente construite în Cluj-Napoca şi nu a evidenţiat dobândirea unei case construite pe strada Becaş. Mureşan a spus că el nu a avut cunoştinţă de afacerile derulate de soţia sa, despre veniturile, datoriile şi împrumuturile contractate de aceasta”, se preciza în rechizitoriu.

Pentru aceste fapte, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală.

Procurorii au făcut şi verificări în cazul imobilului în care Mureşan stătea cu chirie, împreună cu familia sa.

„Existau suspiciuni cu privire la modul de închiriere a acestui imobil, în condiţiile în care, anterior anului 2011, acesta a fost închiriat către familia lui Mureşan contra unei chirii anuale de 3.169 de lei, iar începând cu anul 2011, de când Mureşan a solicitat decontarea chiriei de către IPJ Cluj, chiria lunară a fost de 2.000 de lei. În urma verificărilor efectuate nu s-a reuşit dovedirea săvârşirii de către învinuit a unor fapte prevăzute de legea penală”, se mai arăta în rechizitoriu.

Alexandru Mureşan a fost şef al Serviciului Poliţiei Rutiere Cluj în perioada 2005-2011, iar din 2011 şi până în februarie 2013 a fost adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Cluj. În februarie 2013, Mureşan şi-a reluat postul de şef al Poliţiei Rutiere Cluj, până în iunie 2013, când a fost suspendat din funcţie odată cu trimiterea în judecată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult