Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Furt de combustibil: Gabriel Bivolaru și 3 complici arestaţi preventiv

Furt de combustibil: Gabriel Bivolaru și 3 complici arestaţi preventiv

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Fostul deputat Gabriel Bivolaru şi trei dintre membrii grupării specializate în furt de combustibil din conducte al cărei lider era au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile.

Furt de combustibil: Gabriel Bivolaru și 3 complici arestaţi preventiv

Magistraţii Tribunalului Constanţa au admis, în cursul nopţii de luni spre marţi, propunerile de arestare preventivă pentru patru dintre cei zece inculpaţi în dosarul furtului de combustibil din conducte, între care şi Gabriel Bivolaru, pentru infracţiunile de furt calificat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Pentru celelalte şase persoane implicate în acest dosar instanţa a luat decizia cercetării lor în libertate. Decizia Tribunalului nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa. Fostul deputat Gabriel Bivolaru şi alţi opt membri ai reţelei sale au fot reţinuţi, duminică, o a zecea persoană, Gheorghe Mangalea, care reuşise însă să fugă, după ce a fost urmărit de poliţişti, a fost prinsă luni şi se află printre persoanele care au primit mandate de arestare.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa, inculpaţii furau ţiţei din conducte Conpet folosind instalaţii artizanale de perforare, după care încărcau şi transportau produsul petrolier în cisterne-bazin de 30 de tone, disimulate în remorci de cereale sau în recipiente ascunse într-o autoutilitară, de unde erau transferate într-o cisternă, apoi îl duceau în depozitele unui antrepozit fiscal din oraşul Năvodari. Acolo, produsul petrolier sustras era introdus în mod fraudulos în circuitul comercial de către Gabriel Bivolaru. Procurorul care a instrumentat cazul, Teodor Niţă, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că acţiunea de monitorizare a acestei grupări a început la sfârşitul lunii mai, în urma unei informaţii, iar de atunci s-a început supravegherea inculpaţilor care furau ţiţeiul dintr-o conductă aflată în zona localităţii Nisipari.

La începutul lunii iunie, inculpaţii au mutat operaţiunea în zona comunei Cumpăna, unde montaseră alte instalaţii artizanale. Potrivit acestuia, ţiţeiul ajungea apoi în maşini cu rezervoare de mare capacitate, care îl transportau până în zona localităţii Techirghiol, unde era transferat într-o cisternă ce ducea apoi petrolul la rafinăria din Năvodari, fiind transformat într-o benzină de proastă calitate. Aceasta ajungea apoi în circuitul comercial, însă anchetatorii nu au stabilit încă modul în care era comercializat combustibilul. Prejudiciul probat până în prezent de anchetatori este de 1,1 milioane de lei.

Sâmbătă şi duminică, procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa, împreună cu lucrători ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa şi poliţişti ai Serviciului Rutier Constanţa, au intervenit în aceste zone, inclusiv la rafinăria de la Năvodari, fiind reţinute nouă persoane – Gabriel Bivolaru, Marian Chihaia, Adrian Arhire, Marius-Ciprian Poenaru, Paul Boamfă, Viorel Luca, Romeo-Ovdiu Merdicos, Petronel Dimofte şi Marius-Ionuţ Matei. Aceştia sunt cercetaţi pentru furt calificat, evaziune fiscală şi spălare de bani. De asemenea, o a zecea persoană a reuşit să scape la volanul unui autoturism BMW, potrivit mediafax.

Firma pe care fostul deputat Gabriel Bivolaru, reţinut pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, ar fi folosit-o în afacerile cu ţiţei este deţinută de două companii offshore, cu sediul în Cipru, reprezentate de soţia şi de fiica acestuia, potrivit unor surse judiciare. Potrivit datelor înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, societatea figurează ca fiind în funcţiune, dar sub „urmărire penală”.

În 1 aprilie 2004, fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost încarcerat, ca urmare a sentinţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, fiind condamnat la cinci ani de închisoare pentru păgubirea BRD cu aproape 50 de milioane de euro. Acuzaţiile aduse au fost de fals, uz de fals, înşelăciune şi evaziune fiscală.  În 26 februarie 2007, Gabriel Bivolaru a părăsit arestul, fiind eliberat condiţionat ca urmare a deciziei Tribunalului Argeş, care a considerat că timpul pe care acesta l-a petrecut în închisoare a fost suficient pentru reeducarea, scopul pedepsei a fost atins, iar recompensele primite ilegal de fostul deputat nu-i pot fi imputate.

5 comentarii

UnUL 06-08-2013 - 14:29

Aceștia sun PeSeDeii de ieri, de azi și de mâine.

UnUL 07-08-2013 - 08:03

Pardon: ”sunT”

mircea 07-08-2013 - 09:20

tu Un-nULule aveti mare dreptate toti s-au trnsferat la PD iar acum se imprastie in PMP ,poate li se vor pierde urma nu naravu de Marlani,ciorditori,mincinosi si comunisti cu fete noi.Asa ne-ai spus la seminaru din Modrogan cand era si Monica , USturoi,Chivuta si Papagi

UnUL 07-08-2013 - 09:30

Sigur, puișor!… Poate îmi explici când s-a transferat Bivolaru la PD… E exact contrarul : toți escrocii din PD, începând cu Frunzăverde, sunt acum în USL și nătărăi ca tine îi votează cu drag. (Excepție fac câțiva corupți dați afară din PD care s-au înscris în partidul lui Diaconescu, de unde prin ricoșeu vor ajunge tot în USL – procesul a început deja!)

Cezar 08-08-2013 - 11:49

Asta nu-i fostul deputat pentru acre Adrian Nastase a mobilizat PSD-ul ca-l apere in fata DNA-ului acum peste 14 ani si este fratele dereglatului sexual, urmarit general care se da sefu MISA? Cu asa „oameni de baza ” a impanat Nastase PSD-ul si de aceea este riscul ca acest partid sa aibe multi mafioti in structurile sale. Acum de ce nu mai iese Nastase la rampa sa-i ia apararea prietenului din copilarie din Tartasesti. Oricum la caziere se potrivesc bine.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult