Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Gabriela Firea a fost sancționată cu avertisment de CNCD

Gabriela Firea a fost sancționată cu avertisment de CNCD

scris de C.P.
2 afisari

Gabriela Firea a fost sancționată cu avertisment de CNCD – Consiliul Naţional pentru Combaterea Dicriminării. Vizată a fost afirmaţia senatoarei despre familiile fără copii, la adresa lui Klaus Iohannis.

Gabriela Firea a fost sancționată cu avertisment de CNCD.

Gabriela Firea a fost sancționată cu avertisment de CNCD.

„Afirmaţiile doamnei Gabriela Vrânceanu Firea, senator în Parlamentul României, făcute în cadrul conferinţei de presă de la sediul Partidului Social Democrat, din data de 07.10.2014, cu privire la următoarele declaraţii: «Nu eşti un om complet fără să creşti un copil (…)”, «Eu vă spun sincer că am prieteni de familie care nu au putut avea în mod natural, biologic, copii din motive de sănătate şi au înfiat (…) pentru că un părinte este mult mai atent, mult mai sensibil la viaţa celor din jur, pentru că se gândeşte la proprii copii. Un om, din punctul meu de vedere, este mult mai bun la suflet atunci când creşte un copil de la primele zile până la maturitate. Sunt nişte etape ale vieţii pe care un om fără copii, un om care trăieşte într-o casă rece, fără să se audă gânguritul bebeluşilor, primii paşi, primele note de la şcoală, nu are cum să le simtă. Şi îţi marchează psihologic întreaga existenţă acest fapt.”, (…) „poţi să înfiezi un copil, dacă vrei să ai o familie completă din toate punctele de vedere” (…), „În toate statele civilizate, cei care doresc să ajungă preşedinţi provind din familii complete, sunt căsătoriţi, au copii, au nepoţi, au trecut prin toate etapele vieţii. Toate familiile din România nu au aceste aspiraţii să ne conducă pe noi toţi ceilalţi, românii, laolaltă”. Totodată, la întrebarea unui jurnalist prezent la conferinţa de presa – «Deci asta ar fi un defect pentru un viitor preşedinte?», doamna senator a răspuns: «Categoric», reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor, pe criteriul situaţiei familiale, conform art. 2, alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată într-un comunicat de presă al CNCD.

Pe lângă avertismentul dat senatorului Gabriela Vrânceanu Firea, Colegiul director al CNCD a condamnat public astfel de declaraţii, considerându-le ca fiind discriminatorii.

Totodată, Colegiul director al CNCD a reiterat apelul către persoanele care deţin funcţii publice sau sunt formatori de opinie în societate „să promoveze un comportament şi un limbaj nediscriminatoriu, precum şi să ia atitudine faţă de eventualele încălcări ale principiului egalităţii de şanse”.

Hotărârea motivată va fi comunicată părţilor şi poate fi contestată la instanţa de contencios administrativ.

În octombrie, vicepreşedintele PNL Iaşi Alexandru Muraru a depus la CNCD o sesizare privind declaraţiile privind familiile fără copii, făcute de senatorul Gabriela Firea la adresa lui Klaus Iohannis, în cadrul conferinţei de presă susţinută la sediul PSD, în 7 octombrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult