Acasa Top SecretArmata Generalii şpăgari Chiriţă şi Ion, alături de alte 110 militari, trimşi în judecată (Document DNA)

Generalii şpăgari Chiriţă şi Ion, alături de alte 110 militari, trimşi în judecată (Document DNA)

scris de D.S.S.
26 afisari

 Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 112 inculpaţi, din care doi generali, 24 de ofiţeri, 15 subofiţeri şi maiştri militari şi 71 de caporali candidaţi la selecţii şi concursuri organizate în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, în unităţilor din Breaza şi Piteşti.

 Generalul-maior Mihai Chiriţă, fostul şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General şi generalul de brigadă Ion Marian, fostul adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din MApN, au fost trimişi în judecată, alături de alte 110 cadre militare, pentru fraudarea concursurilor pentru ocuparea posturilor.

Generalii Chirita si Marian Ion au promovat prin spaga un intreg batalion

Generalii Chirita si Marian Ion au promovat prin spaga un intreg batalion

Potrivit unui comunicat de presă primit din partea DNA, în perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activităţi de selecţie a unor candidaţi pentru a deveni militari profesionişti (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldat sau gradat voluntar) precum şi selecţii pentru elevi sau studenţi în vederea admiterii la o serie de instituţii de învăţământ militar. Selecţia consta în probe eliminatorii psihologice şi de aptitudini fizice.

În anul 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti, au avut loc, în luna august, două concursuri pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi subofiţeri, constând în probe scrise la materiile limbă engleză, matematică-fizică, legislaţie, pregătire militară generală şi psihotehnică.

Folosindu-se de puterea funcţiilor şi a gradelor militare pe care le deţineau, inculpaţii cu funcţii de conducere au acţionat în aşa fel încât unii candidaţi să promoveze în mod ilegal, după ce primiseră subiectele la unele probe scrise, în schimbul unor sume de bani. Astfel, promovarea candidaţilor dispuşi să apeleze la metode frauduloase s-a făcut în detrimentul candidaţilor care ar fi trebuit, în mod legal, să fie declaraţi admişi la aceste concursuri şi selecţii, susţin procurorii DNA.

În cursul anilor 2009 şi 2010, inculpatul general de brigadă Ion Marian, în calitate de adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, a exercitat în mod repetat presiuni şi acte de influenţare asupra inculpatului colonel Richea Constantin, comandantul Centrului Zonal Breaza (preşedinte al comisiei de selecţie), pentru a-l determina să favorizeze anumiţi candidaţi care susţineau probe în vederea selecţiei la respectiva unitate.

Modalitatea practică gândită de inculpatul Ion Marian a constat în aceea că, de fiecare data, îl trimitea pe finul său, inculpatul maistru militar Din Dragoş, cu o serie de bileţele pe care erau scrise numele candidaţilor pentru a le preda comandantului Centrului Zonal Breaza. Acest mod de relaţionare avea în vedere conspirarea activităţilor frauduloase, în sensul evitării discuţiilor telefonice„, explică DNA.

În acest mod, în perioada 2009-2010, comandantul Centrului zonal de selecţie şi orientare Breaza a primit bileţele conţinând numele a 51 de candidaţi pe care i-a declarat admişi în mod ilegal, deoarece aceştia obţinuseră rezultate sub baremul legal.

Pentru alţi 12 candidaţi la concursul pentru ocuparea unor funcţii de subofiţeri desfăşurate în luna august 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti, prin intermediul altei persoane interpuse, inculpatul Ion Marian a exercitat presiuni asupra inculpatului colonel Diaconu Valerică, comandantul Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti, pentru ca acesta să le distribuie candidaţilor grilele de răspuns, înaintea probelor scrise.

Cu privire la inculpatul Ion Marian, s-a stabilit că, împreună cu inculpatul maistru militar Din Dragoş, a participat la pretinderea sau/şi primirea, de la o parte dintre candidaţii favorizaţi de la unităţile miliare din Breaza şi Piteşti, a sumei totale de 52.100 de euro.

În anul 2010, inculpat locotenent colonel Crăciuneanu Dan Costel, din cadrul Centrului Militar Judeţean Ilfov, a exercitat, prin intermediar, acelaşi tip de influenţe asupra comandantului Centrului Zonal Breaza Richea Constantin, în scopul favorizării unui număr de zece candidaţi, de la care a pretins şi primit sumele de 8.150 euro şi 6.300 lei ca preţ al traficării influenţei.

Cu privire la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti, s-a stabilit că în luna august 2010, s-au organizat în această unitate două concursuri pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi de subofiţeri.

Înainte de susţinerea primului concurs, asupra comandantului unităţii, inculpatul colonel Diaconu Valerică, au început să exercite presiuni şi influenţe şi alte cadre militare, pentru a favoriza o serie de candidaţi. Unele dintre aceste cadre aveau grade şi funcţii superioare, cum ar fi inculpaţii gen maior Chiriţă Mihai, şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General al Ministerului Apărării Naţionale, colonel Belciug Vasile, fost comandant al Garnizoanei Piteşti, colonel Constantin Ion, colonel Burghelea Ioan, colonel Vreme Vasile, colonel Mitu Nicolae, colonel Băleanu Mihăiţă, colonel Condruz Stan, colonel Drăgoescu Gabi Costel, locotenent colonel Anghelina Gheorghe şi alţii. Scopul final urmărit era distribuirea grilelor de răspuns înaintea susţinerii probelor scrise pentru candidaţii favorizaţi de cei în cauză.

Astfel, la primul concurs, comandantul unităţii militare din Piteşti Diaconu Valerică a întocmit o listă cu 50 de candidaţi susţinuţi de diferite cadre militare, cărora urma să li se distribuie grilele de răspuns. Preşedintele comisiei s-a împotrivit parţial, în sensul distribuirii către candidaţi a grilei doar pentru una din cele două probe (limba engleză). Distribuirea efectivă a grilei s-a efectuat în noaptea de dinaintea susţinerii probei, de către maior Boşutar Ovidiu Georgel, din aceeaşi unitate militară, prin metoda mesajelor SMS.

Din cauza nedistribuirii grilei şi la proba a doua (matematică fizică), majoritatea candidaţilor favorizaţi au fost declaraţi respinşi, fapt ce a atras ameninţări asupra conducerii unităţii din partea celor care interveniseră.

Inculpatul general maior Chiriţă Mihai a susţinut zece candidaţi la acest prim concurs, ameninţându-l pe inculpatul Diaconu Valerică pentru nedistribuirea grilei şi la proba a doua.

După câteva zile, la aceeaşi unitate, s-a organizat al doilea concurs, unde, inculpatul Chiriţă Mihai a susţinut alţi zece candidaţi, determinându-l pe comandantul unităţii să facă demersuri pentru a asigura distribuirea grilei la ambele probe. Alături de sus numitul, şi alţi ofiţeri au exercitat presiuni asupra comandantului unităţii, în sprijinul unui număr de 61 de candidaţi cărora li s-au distribuit răspunsurile pentru ambele probe, prin aceeaşi metodă şi de către aceeaşi persoană. Grilele respective au fost obţinute de la preşedintele comisiei de concurs, inculpatul colonel Zamfirache Nicolae.

Prin urmare, la unitatea militară din Piteşti, 70 de candidaţi au fost declaraţi admişi în mod ilegal, fiind astfel înlăturaţi alţi 70 de candidaţi care ar fi fost îndrituiţi la ocuparea locurilor respective. Aceştia din urmă s-au constituit părţi civile sau vătămate în cauză pentru suma totala de 194.080 lei şi 52.000 euro.

În vederea confiscării sumei care a făcut obiectul infracţiunilor de corupţie, în cauză s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător pe bunurile imobile ale mai multor inculpaţi.

În total s-a stabilit că, în această grupare infracţională, o parte din inculpaţi au pretins şi au primit de la candidaţi echivalentul a peste 82.000 euro ca preţ al traficării influenţei.

Printre aceştia se află: gen. brigadă Ion Marian, colonel Belciug Vasile, lt. colonel Crăciuneanu Dan Costel, maior Onel Crinu Ionuţ şi alţii.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, desemnaţi în acest sens de conducerea ministerului.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

VEZI AICI COMUNICATUL OFICIAL AL DNA CU NUMELE TUTUROR MILITARILOR SI ACUZAŢIILE CE LI SE ADUC

10 comentarii

neacsum 16-05-2011 - 14:03

Doamne, daca ar fi existat tehnica asta moderna cand am dat eu examen la scoala militara , nu mai intram . Satu si ma intreb cati bani or fi scos unii din cei care au primit grilele de la alti candidati pentru doar o grila ? Uite o metoda buna sa faci bani cinstiti si sa scapi basma curata: Te inscrii la un concurs, dai cateva mii de euro sau sute , dupa caz, obtii grilele, apoi le i,parti la ceilalti canditati contracost. Tu iti scoti banii, te alegi cu un profit si ai grija sa pici la examen ca sa nu fii invinuit de frauda, iar ceilalti tac malc, pentru ca la ei nu se poate ajunge pe filiera ofiterilor. Se baga careva ?

T.B. 16-05-2011 - 14:13

Mama ce i-am ciuruit Hähä hä, pe jeneralii pesedistilor. Hidroelectrica acum este controlata de noi HäHä hä. Noi sintem singurul partid autentic de dreapta, restul sinteti o haita de comunisti, ciurucuri, infractori HäHä hä. Boborul ne iubeste numai pe noi.

Didos 16-05-2011 - 17:16

Nu vor pati nimic ; se va dovedi ca sunt nevinovati si curati precum judecatoarea Turcu ! Traim in Romania ,tara in care orisice magarie este posibila, in Romania unde singurele legi valabile sunt faradelegea si lege bunului plac.

neacsum 16-05-2011 - 17:46

Aici te inseli Didos.
Vor fi gasiti vinovati si condamnati. Sunt niste micimani, vai de capul lor . Daca nu sunt botezati sau nasiti de clanul Basescu, vor fi dati exemplu sa vada lumea ce patesc „marii corupti ” ai tarii.Cazul lor va fi polpularizat si prezentat si in afara sa vada CE ca Presedintele se lupta cu coruptia, cu caracatita, cu sistemul ticalosit.

neacsum 16-05-2011 - 18:06

Didos ,
Cred ca te inseli. Impricinatii sunt niste amarasteni pe langa floarea coruptilor. Vot fi insa folositi ca exemplu si va face bine la propaganda europeana a incoruptibilului Traian . Inca o victorie a presedentiei impotriva marilor corupti care nu sunt cumetri.

CZC 16-05-2011 - 19:16

Dar cu FLOTA cum ramane? Asa ca Grigore Alexandrescu avea dreptate
„Cand mantaua domneasca este din piei de oaie,
Atunci judecatorii fiti siguri ca despoaie.”

nimeni 16-05-2011 - 21:04

stilu asta e valabil in toate domeniile bugetare. se intra si se promoveaza pe spaga , pile , nepotisme. se automentine tot rahatul si este imposibil de schimbat din interior- si s-ar parea ca nici din exterior nu-i nimeni interesat .
nu toti cei care sunt bugetari sunt bagati in rahatul asta, sa fiu bine inteles.
procentul celor „infestati” e mic in total dar destul de mare daca ne referim la sefi, functii importante etc.
se intampla ce se intampla cu cartofii . daca intre 10 cartofi sanatosi se strecoara unul putred, toti cei 10 devin putrezi usor usor.in nici un caz nu se face bine cel putred.
– fac o paranteza am ramas oarecum dator de ieri, domnule neacsu buna ideea cu rubrica de gradinarit fie si numai pentru a mai invata cate ceva cum e cazul cu cartofii-

luati-le pe rand- politie, vama, invatamant, finante, justitie si puneti-le pe toate in lista . peste tot aceeasi boala . ce-i de facut? habar n-am .
nu te mai destepta romane, caci de te vei destepta te va durea capul rau de tot!
unde mai pui ca desi suntem furati zi de zi, suntem datori vanduti!

florin15 19-05-2011 - 19:42

Mă gîndesc că sistemul acesta de examinare e greşit. Nu e cazul să fie examinaţi la limbi străine candidaţii şi nici la matematică, fizică. Sînt militari. Să fie examinaţi la pregătire militară absolvenţii şi cei care dau examen pt promovări.
Cei care dau examen de intrare la şcoala militară să fie examinaţi la aritmetică, limba română scris după dictare şi la probe fizice de rezistenţă,înnot, tras cu puşca.
Din specialişti în engleză şi matematică superioară nu scoţi militari destoinici.

digital 19-05-2011 - 20:24

mai florin 15 tu ai dreptate dar nu asta e important in tema articolului.asta,ce spui tu este o alta discutie.cred ca mai potrivit este ce a spus nimen(cum ai reusit sa-ti alegi nick-ul asta?!)i,mai sus!

Pribeagul 19-05-2011 - 21:26

Ce de maiori, colonei si generali! Toti rezolva probleme foarte importante. Sa ne traiasca si sa ia salarii babane! Este de unde.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult