Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Generalul Dumitru Iliescu, fostul şef al SPP, săltat de procurorii DNA

Generalul Dumitru Iliescu, fostul şef al SPP, săltat de procurorii DNA

scris de D.S.S.
116 afisari

UPDATE – Dumitru Iliescu, fostul șef al Serviciului de Pază și Protecție (SPP), a fost adus cu mandat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din București.

Generalul (r.) Dumitru Iliescu, fost director al SPP, a fost ridicat de procurorii DNA la puțin timp după ce a revenit în țară. El este acuzat că beneficia în mod nelegal de informații din dosarele procurorilor DNA și că îi dădea astfel de informații deputatului demisionar Viorel Hrebenciuc, acuzat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.

Generalul Dumitru Iliescu, fostul şef al SPP, săltat de procurorii DNA

Generalul Dumitru Iliescu, fostul şef al SPP, săltat de procurorii DNA

Dumitru Iliescu afirma în urmă cu două zile că este în Franța și că se va întoarce în țară pentru a se pune la dispoziția procurorilor. De asemenea, domeniul său de pe malul lacului Mogoșoaia a fost percheziționat.

Potrivit interceptărilor din dosar, Dumitru Iliescu afla informații din dosarele DNA de la o sursă din interiorul parchetului.

Dumitru Iliescu are un trecut controversat. Cariera sa a cunoscut o ascensiune fulminantă. În doi ani, el a avansat cât alţii în 15. La revoluţia din 1989, era simplu căpitan. În ianuarie 1990 era maior, iar şase luni mai târziu locotenent colonel. Şi avalanşa avansărilor în timp record a continuat. În mandatul preşedintelui Ion Iliescu a fost şeful Serviciului de Protecţie şI Pază. În 1996, odată cu venirea la Cotroceni a lui Emil Constatinescu, a intrat în dizgraţie şi s-a apucat de afaceri. Şi-a deschis mai multe firme de pază şi agenţii imobiliare. 2002 este anul în care toate societăţile comerciale dispar din CV ul lui Dumitru Iliescu. Au fost transferate pe numele soţiei, fiicei, verişoarei sau nepoatei. Până şi părinții săi, trecuţi de 90 de ani, au devenit administratorii unei firme de pază.

Dumitru Iliescu este acuzat în dosarul în care sunt urmăriți penal parlamentarii PSD Viorel Hrebenciuc și Dan Șova. El este urmărit penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și cumpărare de influență.

Potrivit DNA, Viorel Hrebenciuc a întreprins demersuri pentru a obține informații cu privire la anchetele penale DNA care îl vizau, promițând în schimb că va determina diverși funcționari publici, asupra cărora are influență sau lasă să se creadă că are influență, să își îndeplinească îndatoririle de serviciu în așa fel încât să obțină pentru persoanele care îl ajută cu astfel de informații diverse foloase necuvenite.

Hrebenciuc i-ar fi solicitat lui Dumitru Iliescu să obțină date referitoare la emiterea unor mandate de supraveghere tehnică prin care s-a dispus interceptarea comunicațiilor efectuate de el, durata unor astfel de mandate, dacă există posibilitatea de a fi prelungite măsurile de supraveghere tehnică, precum și instituția care a solicitat emiterea unor astfel de mandate, DNA sau Serviciul Român de Informații.
Interceptări Viorel Hrebenciuc – Dumitru Iliescu

D. Iliescu: V-am spus că dumneavoastră sunteţi pe mandat.

V. Hrebenciuc: Mh! Da.

D. Iliescu: Pur şi simplu este tot ce am aflat.

V. Hrebenciuc: Da! Da! Da! Dar acum pentru ce dosar?

D. Iliescu: Nu ştiu, nu m-am băgat şi vă spun şi de ce.

V. Hrebenciuc: Corect, corect! Da! Da! Da!

Sursă: dosar DNA

În schimbul informaţiilor, Dumitru Iliescu i-ar fi cerut şi el lui Viorel Hrebenciuc mai multe favoruri. Inclusiv să-l dea afară din serviciu pe soţul nepoatei sale, Vlad Bontea, vicepreşedinte Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului. Motivul: cei doi ar fi falimentat una dintre afacerile fostului şef SPP. Dumitru Iliescu a fost naşul de cununie al familiei Bontea şi a botezat-o şi pe fata celor doi. Cu toate astea, convorbirile arată că legăturile de familie sunt făcute scrum. Tatăl lui Vlad Bontea le-a făcut mărturisiri reporterilor.

„Sunt supărat foc, m-a şi sunat ieri. Şi zice că nu, nu-i adevărat. Dar precis că-i adevărat. Domnul Hrebenciuc spunea că are un om în DNA, că ştie toate dosarele, tot ce se întâmplă. E posibil. Am vorbit cu soacra fiului, cu sora generalului, cu nora. Au rămas mirate, nu le venea să creadă că e adevărat”, a spus Dumitru Bontea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult