Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE – George Scutaru, fostul consilier prezidenţial, audiat la DNA pentru luare de mită

UPDATE – George Scutaru, fostul consilier prezidenţial, audiat la DNA pentru luare de mită

scris de C.S.
11 afisari

UPDATE – George Scutaru, fost consilier al președintelui Klaus Iohannis, este anchetat de DNA sub control judiciar, fiind acuzat de complicitate la luare de mită și spălare de bani.

george scutaru la dnaPotrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de George Scutaru, la data faptelor deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid.

„În cursul anului 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală — denunțător în prezenta cauză — a pretins și primit de la o altă persoană suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău. Din banii primiți, conform unei înțelegeri anterioare, persoana denunțătoare i-a dat lui Scutaru suma de 170.000 euro„, se arată în comunicat. DNA susține că proveniența și modul în care s-au obținut banii au fost cunoscute exact de George Scutaru.

Procurorii afirmă că suma de 170.000 euro, primită în numerar de Scutaru de la denunțător, a fost disimulată prin încheierea de contracte de publicitate, fiind folosită în campania electorală din 2008.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Scutaru trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la DNA ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la DGPMB — Poliția Sectorului 1 — Secția 5 Poliție, conform programului de supraveghere sau ori de câte ori este chemat; să nu depășească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului; să nu ia legătura, sub nicio formă, cu anumite persoane distinct nominalizate.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. În dosar se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

George Scutaru a fost vineri la DNA, unde a stat aproximativ trei ore. Atât la venire, cât și la plecare, el a refuzat să facă declarații presei.

George Scutaru, fost consilier al președintelui Klaus Iohannis, a ajuns vineri dimineață la sediul Direcției Națioanale Anticorupție pentru audieri. 

george scutaruGeorge Scutaru a ocupat, până pe 6 martie, fuincția de consilier prezidențial pentru securitate națională. Oficial, plecarea sa din echipa președintelui Iohannis a fost din motive personale.  În locul acestuia a fost numit Ion Oprişor, care deţinea funcţia de consilier de stat la Secretariatul CSAT.

La momentul transmiterii acestei știri nu este cunoscut dosarul în care George Scutaru va da declarații în fața procurorlor anticorupție. În spațiul public au apărut însă recent mai multe infirmații despre faptul că numele lui Scutaru apare într-un dosar al fostului președintel al Consiliului Județean Buzău Cristinel Bîgiu. 
Fostul președinte al CJ Buzău ar fi declarat în fața procurorilor că o parte din cei 250.000 de euro, destinați mitei pentru fostul ministru de Interne, Cristian David, au ajuns și la Buzău.
Acești bani au fost folosiți în campania electorală din 2008. La vremea respectivă, liderul PNL Buzău era chiar George Scutaru.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult