Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Gratiela Iordache, trimisa in judecata de DNA

Gratiela Iordache, trimisa in judecata de DNA

scris de M.A.
4 afisari

Fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Graţiela Iordache, a fost trimis în judecată de procurorii DNA sub acuzaţia de complicitate la evaziune fiscală, într-un dosar legat de fosta Societate Naţională “Tutunul Românesc”, devenită SC Galaxy Tobacco SA, precizează DNA, într-un comunicat.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi, care deţineau calităţile de mai jos la momentul săvârşirii faptelor:


– DUŢĂ VASILE, administrator şi director general al SC GALAXY TOBACCO SA şi CELESTINI ANTONELLO, preşedinte şi acţionar la SC GALAXY TOBACCO SA, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală;

– IORDACHE GRAŢIELA DENISA, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi BĂDESCU LIVIA, şef serviciu în cadrul Direcţiei de legislaţie în domeniul accizelor din cadrul MFP, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la evaziune fiscală;

– persoana juridică SC GALAXY TOBACCO SA (fosta Societate Naţională „Tutunul Românesc”), în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală.


Din probatoriul administrat de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada noiembrie 2007- aprilie 2009, S.C. GALAXY TOBACCO S.A. a emis şi pus în executare două contracte având ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra cantităţilor de 231,7 tone şi de 871,2 tone tutun brut către firma italiană SC CTS SRL. Transferul a fost efectuat din depozite neautorizate ca antrepozit fiscal (Zimnicea, Bucureşti,Tg.Jiu ş.a.), cu încălcarea dispoziţiilor legale privind antrepozitul fiscal şi fără a avea autorizaţie de comercializare. Emiterea şi executarea celor două contracte a avut ca scop ascunderea bunului şi a sursei impozabile şi taxabile şi, pe cale de consecinţă, neachitarea obligaţiilor fiscale către stat.

Pentru a se sustrage obligaţiilor legale de achitare a accizelor şi taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de tutun brut sau tutun parţial prelucrat, inculpaţii Duţă Vasile şi Celestini Antonello, reprezentanţi ai firmei SC GALAXY TOBACCO SA au conceput, succesiv, un ansamblu de manopere frauduloase, menite a ascunde sursa taxabilă reprezentată de livrarea a aproximativ 1.000 tone de tutun, în favoarea firmei italiene CTS SRL.

Într-o primă fază, în cursul lunii martie 2008, SC GALAXY TOBACCO SA a efectuat o livrare de tutun brut în cantitate de 231,7 tone în favoarea firmei SC CTS SRL din Italia, livrarea făcându-se dintr-un depozit neautorizat ca antrepozit fiscal (Zimnicea), cu încălcarea dispoziţiilor privind supravegherea fiscală. Prin urmare, statul român nu a încasat acciza aferentă cantităţii de tutun brut livrat în Italia, prejudiciul provocat fiind de 8.240.878,8 lei, reprezentând acciza neîncasată.

Într-o a doua fază, în perioada noiembrie 2007 – aprilie 2009, SC GALAXY TOBACCO SA a transferat proprietatea a 871,2 tone tutun brut din depozite neautorizate ca antrepozit fiscal (Bucureşti, Rm.Sărat, Urziceni, Tg.Jiu) către SC CTS SRL Italia, prin întocmirea unor acte juridice frauduloase şi operaţiuni fictive, scopul final fiind eludarea obligaţiilor fiscale (achitarea TVA şi a accizei aferente cantităţii de tutun) prin ascunderea sursei impozabile. Prin neplata obligaţiilor fiscale a fost creat un prejudiciu de 177.932.898,49 lei.

În această a doua situaţie, producerea pagubei a fost înlesnită de activitatea inculpatelor Iordache Graţiela Denisa, în calitatea sa de secretar de stat în MFP, exercitând cumulativ şi atribuţiile de director la Direcţia de legislaţie în domeniul accizelor şi Bădescu Livia, în calitatea sa de şef serviciu – Direcţia de legislaţie în domeniul accizelor din cadrul MFP. Acestea, cu intenţie, au semnat o adresă de îndrumare şi asistenţă de specialitate acordată autorităţilor fiscale, în speţă către Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) din cadrul ANAF, având ca efect scutirea de la plata accizelor a transferului de proprietate a tutunului brut de la GALAXY TOBACCO SA la SC CTS SRL (prin calificarea ca civil a raportului comercial semnat între cele două societăţi). Adresa în cauză avea caracter obligatoriu, organele regionale ale ANV aplicând-o în sensul permiterii scoaterii din ţară a celor 871,2 tone tutun fără plata accizei şi a TVA.

Anterior emiterii acestei adrese, ANV îşi exprimase un punct de vedere contrar.

Prin activitatea infracţională descrisă a fost creat un prejudiciu total bugetului de stat însumând 186.173.777,29 lei (aproximativ 44 milioane euro), rezultat din neachitarea obligaţiilor fiscale aferente transferului celor aproximativ 1.000 tone de tutun.

Ministerul Finanţelor Publice prin ANAF – Garda Financiară s-a constituit parte civilă cu suma reprezentând prejudiciul total, respectiv TVA şi accize neachitate.

În vederea recuperării prejudiciului s-a luat măsura sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Duţă Vasile, Celestini Antonello şi a persoanei juridice SC GALAXY TOBACCO SA.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult