Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Hackerul Guccifer, adus în România

Hackerul Guccifer, adus în România

scris de R. C.P.
7 afisari

Hackerul român Marcel Lazăr Lehel, cunoscut porecla Guccifer, a fost adus în România din Statele Unite și încarcerat la Penitenciarul Rahova. Bărbatul a fost condamnat la patru ani și patru luni de închisoare în Statele Unite și la șapte ani de închisoare în România, relatează News.ro.

Hackerul Guccifer

Hackerul Guccifer

Guccifer a fost adus sub escorta Poliției Române și a ofțerilor FBI, marți în România, pe Aeroportul Henri Coandă. Apoi a fost dus la Penitenciar unde va ispăşi pedepsele contopite dispuse atât de instanţele din România, cât şi din SUA.

Perioada în care Marcel Lazăr Lehel s-a aflat în custodia autorităţilor americane a coincis cu escaladarea scandalului privind divulgarea unor e-mailuri ale candidatei democrate Hillary Clinton, care a fost atacată în repetate rânduri, mai ales în campania electorală, din cauza conţinuturilor e-mailuirlor private care i-au fost sparte.

În 1 septembrie, hackerul român a fost condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare de către o instanţă federală americană din Alexandria, Virginia, pentru că a spart conturile de e-mail ale familiei Bush şi ale altor personalităţi, precum şi pentru furt de identitate.

În luna mai, hackerul român a pledat vinovat în faţa magistraţilor americani pentru mai multe acuzaţii legate de accesul neautorizat în mai multe sisteme informatice, după ce a fost extrădat de către autorităţile române.

Marcel Lazăr Lehel a declatay în faţa anchetatorilor americani că a reuşit inclusiv să spargă serverul privat de e-mail al fostului secretar de stat Hillary Clinton. Acesta a descris e-mailul fostului secretar de stat ca fiind ”o floare deschisă cu sute de foldere la îndemână”. Directorul FBI a dezminţit însă la începutul lunii iulie faptul că Guccifer ar fi obţinut vreodată acces la e-mailurile cu informaţii confidenţiale ale democratei.

Procurorii americani susţin că hackerul român a spart conturile de e-mail a peste 100 de persoane, în perioada 2012-2014. Printre politicienii americani vizaţi de hacker se numără fostul secretar de stat Colin Powell, mai mulţi membri ai familiei fostului preşedinte George W. Bush, precum şi Sidney Blumenthal.

Guccifer a devenit cunoscut în urmă cu trei ani, atunci când şi-a asumat responsabilitatea pentru că a spart conturile de internet ale familiei fostului preşedinte George W. Bush şi a publicat tablouri pictate de fostul preşedintele american, inclusiv autoportrete în cadă. De asemenea, el a făcut publice e-mailuri cu mesaje de dragoste şi fotografii pe care comisarul european Corina Creţu i le-ar fi trimis lui Colin Powell în perioada 2010 – 2011.

Hackerul român a fost condamnat, în anul 2014, la o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare, pentru că a spart conturile de e-mail ale directorului SRI George Maior, ale europarlamentarului Corina Creţu şi ale unor vedete, el fiind încarcerat la Penitenciarul Arad.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS