Acasa International Hodorkovski, gasit vinovat in al doilea proces

Hodorkovski, gasit vinovat in al doilea proces

scris de M.A.
7 afisari

Fostul magnat rus al petrolului Mihail Hodorkovski şi fostul său asociat Platon Lebedev au fost declaraţi vinovaţi luni de o instanţă din Moscova, într-un al doilea proces în care li se impută furtul a milioane de tone de petrol.

Hodorkovski, gasit vinovat in al doilea proces

Mihail Hodorkovski (Foto: russiablog.org)

Apărarea va face recurs, a declarat avocatul acestora, Vadim Kliuvgant, citat de agenţia Interfax. Procedura judiciară propriu-zisă este mai lungă şi va dura mai multe zile. Procuratura a solicitat 14 ani de închisoare pentru fiecare din cei doi inculpaţi.

Între 200 şi 300 de persoane, inclusiv mulţi jurnalişti, s-au adunat luni dimineaţă în faţa tribunalului Hamovniki din Moscova, înainte de începerea citirii sentinţei. Doar un mic grup a reuşit să intre în tribunal. ‘Libertate prizonierilor politici!’, ‘Rusia fără Putin!’ – au scandat manifestanţii, cu referire la omul forte al Rusiei, Vladimir Putin, care încă înainte de rostirea sentinţei a încercat să influenţeze instanţa, antepronunţându-se. Aproximativ 20 persoane au fost reţinute de poliţie, pentru tentativa de a organiza un miting neautorizat în faţa instanţei de judecată.

Cazul Iukos este perceput în genere ca fiind orchestrat de guvernul rus, în tentativa de a-l elimina definitiv din viaţa publică pe Mihail Hodorkovski, om de afaceri prea independent, care a finanţat opoziţia şi nu a ezitat să-l contrazică pe preşedintele din epoca primului său proces Vladimir Putin, în prezent, prim-ministru.

Mihail Hodorkovski, fostul patron al Iukos – fosta navă amiral a industriei petroliere ruse, dezmembrate în favoarea întreprinderilor apropiate anturajului din serviciile secrete a lui Putin – şi asociatul său Platon Lebedev sunt acuzaţi în principal de furtul a 218 milioane de tone de petrol în valoare de 27 de miliarde de dolari şi spălare de bani. Aceştia execută deja o pedeapsă de opt de închisoare, conform unei sentinţe din 2005, într-un lagăr de muncă silnică din Cita, vestul Siberiei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult