Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Horia Georgescu, şeful ANI, reținut de procurorii DNA

Horia Georgescu, şeful ANI, reținut de procurorii DNA

scris de R. C.P.
11 afisari

Șeful Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, a fost reținut luni de procurorii anticorupție.

horia georgescu retinut de dnaEl a fost scos din sediul DNA și dus în arestul Poliției Capitalei. Întrebat de jurnaliști dacă a luat bani, Horia Georgescu a răspuns: ”Niciodată”.

Potrivit comunicatului DNA, prejudiciul în acest dosar este de 75 de milioane de euro. Șeful ANI este acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu, „cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul”.

  „Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, din care făcea parte și inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, a dispozițiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției precum și unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate. 
Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei ). 
Din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor 3 dosare a rezultat că evaluatorii desemnați nu au purtat o corespondență cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agențiile imobiliare etc. privind tranzacțiile deja efectuate/certe cu proprietăți imobiliare similare”, se arată în comunicatul DNA.

La ieșirea din sediul DNA, Georgescu a spus că nu a luat niciodată bani și că a fost reținut doar pentru că „a fost membru în Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor” din cadrul Agenției Națională pentru Restituirea Proprietăților.

Georgescu urmează să fie prezentat, marți, în fața judecătorilor Curții Supreme cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Avocatul lui Horia Georgescu a declarat că este vorba și despre un prejudiciu în acest caz, însă nu a specificat suma vehiculată.

„I s-au adus la cunoștință cele două calități: cea de suspect și cea de inculpat și s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii de reținere. Este suspectat de trei posibile fapte de abuz în serviciu și un prejudiciu care, din punctul nostru de vedere, fluctuează și nu este cel real. Horia Georgescu se declară nevinovat, urmând să probeze faptul că măsura reținerii și propunerea de arestare preventivă care va urma e total disporoporționată cu neimplicarea domniei sale în aceste acuzații”, a declarat Cosmin Ene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult