Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Ialomiţa. 96 de persoane cercetate pentru fraude la BAC

Ialomiţa. 96 de persoane cercetate pentru fraude la BAC

scris de L.M.
15 afisari

Un număr de 96 de persoane, printre care şeful ISJ Ialomiţa Otilia Dumitru, profesori, absolvenţi şi părinţi, sunt cercetate de procurorii DNA pentru fraude la examenul de bacalaureat susţinut în iunie-iulie 2012, în judeţul Ialomiţa.

 DNA

Ialomiţa. 96 de persoane cercetate pentru fraude la BAC

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bucureşti au început urmărirea penală faţă de 96 profesori, absolvenţi de licee şi părinţi ai acestora, pentru presupuse infracţiuni de corupţie săvârşite la examenul de bacalaureat susţinut în judeţul Ialomiţa, în iunie-iulie 2012, a anunţat luni DNA, într-un comunicat de presă.

Otilia Dumitru, inspector şcolar general la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Ialomiţa şi preşedinte al Comisiei judeţene de bacalaureat, este acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi, Nica Balaciu, profesor de psihologie şi director la Liceul Pedagogic „Matei Basarab” din Slobozia, preşedinte al Centrului zonal de evaluare 100, Cătălin Gogotă, profesor de Geografie la Grupul Şcolar Vlădeni, membru în cadrul Centrului zonal de evaluare 200, profesorii evaluatori Sorin Stere, Marius Curt, Cristian Manea, Elena Dulcinica Sandu şi Răzvan Marius Dinu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă în formă continuată.

Totodată, Liviu Radu Bâra, profesor de matematică şi director adjunct la Grupul Şcolar „Sfânta Ecaterina” din Urziceni, este acuzat în aceeaşi cauză de trafic de influenţă în formă continuată, transmite Mediafax.

Alături de aceştia sunt cercetaţi 87 de absolvenţi de licee şi părinţi, pentru cumpărare de influenţă.

Potrivit procurorilor anticorupţie, profesorii cercetaţi în acest dosar au cerut şi primit de la absolvenţi sau de la părinţii acestora sume cuprinse între 100 de euro şi 1.300 de lei pentru fiecare disciplină de concurs, pentru a le acorda note mai mari sau a le asigura promovarea examenului de bacalaureat susţinut în iunie-iulie 2012, în judeţul Ialomiţa

Anchetatorii au stabilit că şeful ISJ Ialomiţa, Otilia Dumitru, a condus şi coordonat activitatea infracţională, cadrele didactice având „atribuţii clar stabilite”.

„Aceasta stabilea anumite semne distinctive care, prin intermediul celorlalte cadre didactice, erau transmise candidaţilor la examen, pentru a fi înscrise în anumite locuri pe lucrările scrise. Lucrările astfel marcate de către candidaţi erau identificate de Balaciu Nica şi Gogotă Cătălin, preşedinte, respectiv membru în cadrul centrelor zonale de evaluare şi erau repartizate profesorilor evaluatori implicaţi în activitatea infracţională”, au precizat procurorii.

Profesorii evaluatori au folosit „trei modalităţi frauduloase de corectare şi de înregistrare a rezultatelor în scopul asigurării promovării probelor de bacalaureat„, respectiv: acordarea unor note supraevaluate raportat la conţinutul lucrărilor; completarea lucrărilor candidaţilor cu rezolvarea corectă a subiectelor, integrală sau parţială (în prealabil, profesorii le ceruseră candidaţilor vizaţi ca, în situaţia în care nu cunosc răspunsul în întregime sau în parte al subiectelor, să lase spaţii libere în lucrare, astfel încât să se poată interveni şi completa răspunsul); consemnarea unor note vădit mai mari în catalogul electronic şi, implicit, în diplomele de bacalaureat, în raport cu notele acordate pe lucrări, au mai arătat procurorii.

Anchetatorii le-au adus la cunoştinţă învinuiţilor acuzaţiile din dosar, a precizat DNA.

2 comentarii

Salut 12-08-2013 - 16:22

Ce exemplu mai bun privind „independenta”, „profesionalismul”, si „racordarea la nevoile societatii” al justitiei romane putea fi dat? In tara in care se volatilizeaza flote, miliarde de euro si dolari, preocuparea „justitiei” e…”87 de absolvenţi de licee şi părinţi, pentru cumpărare de influenţă.”.

Deci, 5-6 procurori, 10-15 personal administrativ, masini de serviciu, soferi, girofar, eventual Politie, mascati, brigada AT….pentru „87 de absolvenţi de licee şi părinţi, pentru cumpărare de influenţă.”

Restu-s toate rezolvate.

Apropos, ce inseamna dpdv juridic „cumpărare de influenţă.” In care cod de legi se gaseste, cum se incrimineaza, care-i practica juridica?

pathfinder 12-08-2013 - 16:29

Flota bat-o vina…
… si ar mai fi si referendumul ala care nu-mi iese drea odata din scafarlie….
… si basismul asta ce-mi intuneca judecata …
Oare cum sa mai vad eu lumea asa cum trebuie….?
Dar, de fapt, cum trebuie sa vad eu lumea ?!?
… basistii dreaqului….
—————————————————————————————————-
SEMNAT:
SalutVoiosDePionier
Spitalul 9 (sau nu ?!?)

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult