Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei ÎCCJ judecă recursul procurorilor în cazul Marius Petcu

ÎCCJ judecă recursul procurorilor în cazul Marius Petcu

scris de M.A.
2 afisari

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) iau în discuţie, joi, recursul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) la decizia Curţii de Apel Bucureşti, care a decis ca Marius Petcu să fie cercetat în libertate.

Marius Petcu

foto: realitatea.net

CAB a respins propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a liderului sindical Marius Petcu, pe motiv că lăsarea în libertatea a acestuia nu reprezintă un pericol public şi nu sunt probe că el va continua să săvârşească faptele pentru care este urmărit penal, transmite Agerpres. „Curtea constată că nu există motive rezonabile şi suficiente pentru a considera că, lăsat în libertate, inculpatul va comite alte fapte prevăzute de legea penală. Previziunea asupra atitudinii viitoare a inculpatului trebuie raportată unor criterii obiective, deoarece, în caz contrar, s-ar ajunge la o concluzie arbitrară, aşa încât orice persoană suspectată de comiterea unei fapte de natură penală ar fi considerată ca prezentând pericolul de a săvârşi, din nou, asemenea fapte şi ar fi plasată, implicit, în detenţie preventivă, ajungându-se, astfel, la o anticipare a pedepsei”, se arată în motivarea instanţei, dată marţi publicităţii.

În plus, Curtea de Apel apreciază că arestarea preventivă „nu poate fi justificată de raţiuni privind rezonanţa socială negativă a faptelor şi reacţia opiniei publice, deoarece aceasta din urmă nu reprezintă un temei absolut pentru lipsirea de libertate a unei persoane, fiind acceptată, în circumstanţe excepţionale şi în măsura în care se întemeiază pe fapte de natură să demonstreze, indubitabil, că punerea în libertate a inculpatului tulbură, în mod real, opinia publică (cauza Letellier contra Franţei)”.

„Nu în ultimul rând, Curtea are în vedere faptul că, în cauză, nu s-a făcut dovada că inculpatul se va sustrage sau că va impieta ori va influenţa buna desfăşurare a urmăririi penale ori a procesului penal. În ceea ce priveşte persoana inculpatului, Curtea va ţine seama de vârsta acestuia, de împrejurarea că acesta este căsătorit, are trei copii, nu este cunoscut cu antecedente penale, are studii superioare, dar şi de poziţia sa de lider sindical, având calitatea de preşedinte al Federaţiei Sanitas”, se mai arată în motivarea CAB.

Judecătorii mai arată că verificările şi constatările, pe care urmează a le efectua procurorul, referitoare la facturile fiscale ridicate, nu necesită prezenţa lui Marius Petcu şi nici arestarea sa preventivă.

Marius Petcu a fost reţinut, pe 25 martie, de procurorii DNA, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată.

1 comentariu

Rusu 31-03-2011 - 15:50

De ce judecatorii sunt indulgenti doar cu oamenii bogati ,iar cu hotii de gaini ori cu babele ce se incaiera la hotarele unor terenuri,sunt foarte drastici in pedepsirea lor?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult