Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei În lipsa tranzacțiilor imobiliare de altădată, notarii cer reducerea onorariilor cu 90%

În lipsa tranzacțiilor imobiliare de altădată, notarii cer reducerea onorariilor cu 90%

scris de Ziua Veche
1 afisari

Notarii cer ministrului justitei scăderea cu până la 90 la sută a tarifelor pentru serviciile notariale cum ar fi: vânzări, cumpărări de locuinţe, ipoteci sau moşteniri. Asa desi recent au mai scazut tarifele cu 10 la suta la unele tranzactii imobiliare. Notarii cer reducerea preţurilor pentru că spun ei, piaţa imobiliara din România nu dă semne de revenire prea curând.

 

 

Tarifele ar urma să scadă diferenţiat: de exemplu va fi un onorariu fix de 100 de lei, nu procentual, pentru orice act legat de credite bancare. Un exemplu: la o creanţă de 400.000 lei, onorariul notarial va scădea, de la 1.775 lei la 500 lei. Scăderi semnificative se vor înregistra şi la autentificarea celorlalte acte de garanţie, acestea atingând limita de 35%. Prin urmare, onorariul pentru autentificarea unui contract de ipotecă la un împrumut în valoare de 100.000 lei va fi de 575 lei faţă de 875 lei cât este în prezent.

Vor scadea tarifele notarilor si pentru mosteniri

Pentru înstrăinări imobiliare s-au propus reduceri ale onorariilor de peste 12%, iar pentru actele de partaj, având drept obiect bunuri mobile sau imobile, reducerile sunt de peste 40%, ajungând chiar până la 90%. Astfel, la un act de partaj privind un bun imobil cu o valoare declarată de 40.000 lei, onorariul notarial scade de la 806 lei la 421 lei. De asemenea, pentru procedurile succesorale reducerile propuse sunt în medie de 10%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult