Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Începe procesul dosarului „pompele funebre”

Începe procesul dosarului „pompele funebre”

scris de A.B.
15 afisari

Dosarul pompelor funebre face primele victime. Cei zece inculpați au fost trimiși în judecată de Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Începe procesul dosarului "pompele funebre".

Începe procesul dosarului „pompele funebre”.

Potrivit procurorilor, „angajații SABIF, SMURD și DGPMB acționau ca ‘agenți de vânzări’ ai firmelor de pompe de funebre, plasându-le cazurile privind persoanele decedate, în schimbul unor sume de bani”.

Cei zece sunt trimiși în judecată, pentru dare de mită, în formă continuată, și complicitate la folosire de informații care nu sunt destinate publicității, în formă continuată, a lui Ion Tilly Orășanu ; Maria Radu a fost trimisă în judecată, pentru luare de mită, în formă continuată și folosire de informații care nu sunt destinate publicității, în formă continuată. Au mai fost trimiși în judecată Marius Romeo Stoian, Mihaela Brezan, Florin-Silviu Dincă. Gheorghe Preotu și Florentin Alin Alexe, pentru luare de mită în formă continuată, Gabriela Ramona Ciobotaru și Alexandru Nicolae Ruș pentru dare de mită în formă continuată.

De asemenea, inculpații sunt acuzați și de folosire sau complicitate la folosirea de informații care nu sunt destinate publicității.

Potrivit anchetatorilor, datele cu privire la decesul unei persoane, transmise de aparținătorii care solicitau intervenția unui echipaj de prim ajutor, erau direcționate de operatorii 112, în mod automat, operatorilor-registratori din cadrul dispeceratelor DGPMB (Direcția Generală de Poliție a Municipiului București), SABIF (Serviciul de Ambulanță București — Ilfov) și SMURD (Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare).

„Datele cu caracter personal (nume, adresă, număr de telefon al aparținătorului, precum și informații legate de persoana decedatului, inclusiv cele cu caracter medical etc.) erau transmise, cu încălcarea obligațiilor profesionale privind confidențialitatea, telefonic (prin mesaje tip SMS sau apeluri directe) de către angajați din cadrul sistemului medical de urgență (operatori, medici, asistenți medicali, angajați ISU — SMURD) sau de către agenții de poliție, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, către firmele de pompe funebre imediat, în timp de câteva minute de la sesizarea prin 112”, se arată în comunicatul Parchetului.

Astfel, în timpul intervenției la fața locului, după constatarea decesului pacientului sau chiar în timpul efectuării manevrelor de resuscitare, aparținătorii, deși nu solicitaseră servicii funerare, fie erau sunați pe numărul de telefon de pe care au inițiat apelul de urgență, de către persoane necunoscute, care se recomandau a fi reprezentanți ai unor firme de pompe funebre, pentru a le oferi serviciile specifice, fie primeau direct vizita la locuința persoanei decedate a unor angajați ai firmelor de pompe funebre, fără a exista un contact telefonic prealabil cu aparținătorii, pentru a le oferi serviciile specifice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult