Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Învăţăturile lui Gitenstein către “guvernul magistraţilor”

Învăţăturile lui Gitenstein către “guvernul magistraţilor”

scris de Ziua Veche
1 afisari

Orice decizie sau acţiune a unuia dintre judecătorii români care va părea determinată de motive politice sau personale va submina sistemele judiciar şi juridic din această ţară”, a susţinut ambasadorul SUA la Bucureşti Mark Gitenstein, în faţa candidaţilor aflaţi în cursa pentru CSM.

SUA îşi doresc un aliat de încredere, un aliat puternic, stabil, iar un sistem juridic solid şi eficient este indispensabil pentru existenţa unei democraţii trainice şi a unor pieţe libere. Democraţia, statul de drept şi existenţa pieţei libere sunt precum picioarele unui scaun cu trei picioare. Este nevoie ca fiecare dintre cele trei să fie funcţionale, pentru ca întregul să fie funcţional”, a spus Gitenstein, la dezbaterea organizată de Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, Fundaţia Konrad Adenauer şi Freedom House, în cadrul unui proiect dedicat alegerilor pentru viitorul CSM.

Ne dorim ca procesul alegerilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii să fie unul transparent şi considerăm că organizarea unor dezbateri libere şi deschise este o componentă importantă a acestui proces. CSM este ’guvernul magistraţilor’, motiv pentru care procesul de selecţie prin intermediul căruia sunt organizate alegerile pentru CSM trebuie să respecte standarde foarte înalte. Mă refer la faptul că procesul de alegere a membrilor trebuie să fie nu doar corect, ci şi să elimine orice suspiciune de incorectitudine, fiindcă orice suspiciune va submina credibilitatea CSM şi a întregului sistem judiciar”, a subliniat ambasadorul, argumentând: “Înainte de a investi într-o ţară, companiile americane vor să se asigure că acele contracte pe care le încheie vor fi îndeplinite în mod corect, transparent şi echitabil, iar pentru acest lucru este nevoie de un sistem de instanţe şi un sistem judiciar funcţionale”.

Până pe 15 decembrie, conform calendarului stabilit, trebuie trimisă la Senat, spre validare, lista cu noii membri. Mandatul membrilor actualului Consiliu expiră pe 11 ianuarie 2011, dată până la care Senatul îi va valida pe noii membri ai Consiliului. Viitorii membri ai CSM vor avea activitate permanentă obligatorie. CSM este alcătuit din 19 membri.

0 comentariu

alamar 11-05-2010 - 21:40

prefer, filmul celalalt , cel de la Scornicesti…

Articolul, din acest ziar de …dreapta…omite sa spuna ca gloatele dinMenteng , au desacrat si distrus o statuie a Celui Mai Iubit Fiu din Menteng…

Spe ca soimii Patriei si Pionierii din Menteng vor canta cantece patriotice ( tot reale), in cele 100 de minute de Oda…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult