Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Ion Iliescu, inculpat în dosarul „Mineriada”

Ion Iliescu, inculpat în dosarul „Mineriada”

scris de A.P.
51 afisari

Fostul președinte Ion Iliescu s-a prezentat luni dimineața la Parchetul General pentru a fi audiat de procurorii militari în dosarul „Mineriada”, în care este acuzat de infracțiuni contra umanității.

ion iliescuÎntrebat de jurnaliști, la intrarea în sediul Parchetului General, dacă se consideră vinovat de ceea ce s-a întâmplat în iunie 1990, fostul șef de stat a răspuns: ”Bineînțeles nu”. El a refuzat să răspundă la alte întrebări.

Săptămâna trecută, procurorii militari au audiat mai multe persoane puse sub acuzare în acest dosar — Gelu Voican Voiculescu, Miron Cozma și Adrian Sârbu, dar și mai mulți martori, cel mai cunoscut fiind scriitorul Andrei Pleșu.

În dosarul „Mineriada” sunt cercetați penal, printre alții, fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Nicolae Dumitru — fost prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu — fost adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare.

Procurorii militari susțin că, în perioada 11 — 15 iunie 1990, inculpații au decis, organizat și coordonat „un atac generalizat și sistematic”, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Capitalei, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

Fostul președinte Ion Iliescu a refuzat să dea o declarație la Parchetul General, unde a fost chemat luni de procurorii militari pentru a i se aduce la cunoștință că are calitatea de inculpat în dosarul „Mineriada”, fiind acuzat de infracțiuni contra umanității.

Ion Iliescu a stat aproximativ o oră în sediul Parchetului, iar, la ieșire, a refuzat să stea de vorbă cu jurnaliștii.

În schimb, avocatul său, Andrei Georgescu, a spus că fostul președinte nu a dat declarații în dosar.

„Nu a dat nicio declarație. A fost începută acțiunea penală împotriva dumnealui. A căpătat o calitate nouă, aceea de inculpat. Urmează să pregătim apărarea. Acest dosar a fost redeschis în 2014. Este o ordonanță de redeschidere dată de fostul procuror general Nițu. Trebuie să o evaluăm, să vedem ce este acolo și să vedem materialul de la dosar”, a afirmat avocatul Andrei Georgescu.

Potrivit acestuia, Ion Iliescu a reacționat „foarte bine” atunci când a fost anunțat de procurori că are calitatea de inculpat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult