Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei 47 de judecatori au invins Romania la CEDO

47 de judecatori au invins Romania la CEDO

scris de Ziua Veche
2 afisari

E grav de tot daca si magistratii tarii au ajuns sa se planga la CEDO de la Strasbourg despre abuzurile Justitiei romane! Un grup de 47 de judecatori si personal auxiliar de la instantele din Cluj, reprezentat de judecatoarea Andreea Tulus – sotia vestitului sef al Sectiei a II-a a DNA, Doru Tulus – a reusit sa condamne Romania la CEDO de la Strasbourg pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil.

 

 

Decizia judecatorilor europeni in cazul „Tulus si altii contra Romaniei” (vezi facsimil – varianta in engleza a deciziei) e proaspata. S-a emis in urma cu cateva zile, in data de 26.01.2010. Decizia constata faptul ca Andreei Tulus si altor 46 de judecatori si personal auxiliar li s-au incalcat drepturile fundamentale ale omului de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si Procurorul General al Romaniei. Pe scurt, in vara anului 2002, grupul judecatoarei Tulus (care detinea si functia de presedinte al filialei Cluj a Asociatiei Magistratilor din Romania) a dat Ministerul Justitiei in judecata si a reusit sa obtina castig de cauza la Tribunalul Cluj si la Curtea de Apel Cluj, prin sentinta irevocabila, intr-un proces in care petentii au cerut sa li se restituie sumele de bani ce le-au fost retinute cu de-a sila din salarii. Este vorba de o serie de sume ce le-au fost oprite din salariile pe anii 2000 si 2001, cu titlu de obligatii de plata catre asigurarile de sanatate.

Impotriva deciziei irevocabile, Procurorul General de la acea vreme a declarat, la cererea Ministerului Justitiei, recurs in anulare – cale extraordinara de atac, scoasa ulterior din legislatia civila, dar si penala a Romaniei. Cel mai probabil initiativa a fost ordonata politic, fiind neobisnuit pentru acea perioada ca magistratii sa cheme in judecata institutii ale statului roman.


La 11.05.2004, Inalta Curte a admis recursul Procurorului General si a desfiintat sentintele de la Cluj. S-a incalcat astfel principiul securitatii juridice, intrucat dupa o judecata definitiva si irevocabila, a urmat o alta demarata la cererea Procurorului General – care este un instrument al Executivului, numit in functie de factorul politic – care a schimbat cu 180 de grade soarta dosarului. Ca si in multe alte cazuri similare din trecut, in care la noi in tara s-au promovat pe banda rulanta recursuri in anulare impotriva unor sentinte definitive si irevocabile, CEDO de la Strasbourg a considerat ca a avut loc o violare a art. 6.1. din Conventie, referitor la dreptul la un proces echitabil.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult