Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Judecatorii constitutionali il plesnesc pe Boc

Judecatorii constitutionali il plesnesc pe Boc

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Magistratii Curtii Constitutionale (CC) l-au atentionat pe premierul Emil Boc asupra faptului ca Executivul nu poate face Agentia Nationala de Integritate (ANI) functionala printr-o ordonanta de urgenta. Astfel, Guvernul nu poate adopta – timp de 45 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a deciziei CC privind neconstitutionalitatea unor prevederi din Legea de organizare si functionare a ANI – o ordonanta de urgenta privind aceasta institutie. Magistratii Curtii au aratat in motivarea deciziei lor ca Executivul poate initia un proiect de lege pentru a pune in acord cu decizia de neconstitutionalitate prevederile Legii ANI.


Dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, (…) constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept”, au precizat judecatorii constitutionali. 

Cat de hotarat a fost seful Guvernului 

Premierul Emil Boc, profesor de drept constitutional, s-a declarat hotarat sa promoveze o Ordonanta de Urgenta privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI). “Eu sunt hotarat sa merg cu Ordonanta de Urgenta. Institutia trebuie sa functioneze, cine crede ca isi poate bate joc de ea, se insala. Trebuie sa functioneze, pentru ca este necesara Romaniei, romanilor si in efortul de credibilitate cu Uniunea Europeana”, a sustinut duminica seful Executivului. El a precizat ca Guvernul asteapta motivarea deciziei CC prin care anumite articole din Legea de organizare si functionare a Agentiei au fost declarate neconstitutionale. Decizia Curtii a fost luata in urma unei exceptii de neconstitutionalitate ridicate de avocatul Alice Draghici, dupa ce ANI a cerut confiscarea unei parti din averea clientului sau, Serban Bradisteanu. Magistratii Curtii au hotarat insa examinarea din oficiu a intregii Legi ANI.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult