Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Kelemen: Vom ataca uninominalul la Curtea Constituţională

Kelemen: Vom ataca uninominalul la Curtea Constituţională

scris de A.B.
6 afisari

Kelemen Hunor ameninţă că,  dacă Legea privind votul uninominal într-un singur tur trece de Camera Deputaţilor, UDMR o va ataca la Curtea Constituţională.

kelemen hunor

foto: a1.ro

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, referitor la legea electorală, că, în urmă cu o lună şi jumătate, USL susţinea o formulă echilibrată pentru reprezentare proporţională în Parlamentul României, adică, colegii uninominale şi listă naţională.

„Această tradiţie în România a fost, în opinia mea, una bună şi, dacă foarte multe lucruri nu au funcţionat în sfera politică aşa cum ar fi trebuit să funcţioneze, măcar sistemul electoral în 22 de ani a fost unul proporţional şi trebuie păstrat acest sistem, indiferent cum se vor redistribui voturile exprimate”, a  spus pentru Realitatea.Net liderul UDMR.

El a explicat că, prin sistemul uninominalului într-un singur tur adoptat în Senat, USL, cu 35-50% din voturile obţinute, poate să ajungă la 60-70% din mandatele câştigate.

„Cu acest sistem adoptat în Senat şi, desigur, urmează dezbaterea în Camera Deputaţilor, USL, cu 35-50 la sută din voturile obţinute, poate să ajungă la 60-70 la sută din mandatele câştigate, deci o disproporţionalitate foarte, foarte puternică, şi un partid cu 20-25 la sută, teroretic, dar şi practic, s-ar putea să rămână în afara Parlamentului sau să rămână cu 5-10 la sută din mandate”, a precizat Kelemen Hunor.

El susţine că sistemul propus de USL nu este unul bun şi UDMR va aduce argumente împotriva acestei iniţiative în Camera Deputaţilor.

„Dacă aşa va fi votată legea, cum a fost votată şi în Senat, atunci vom ataca la Curtea Constituţională, fiindcă noi considerăm că, pentru România şi pentru sănătatea vieţii noastre politice, sistemul proporţional este preferabil oricărui alt sistem”, a anunţat Kelemen Hunor.

Senatorii au adoptat, marţi, legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.

8 comentarii

Mache 10-05-2012 - 18:55

Chestia cu votul uninominal pur dintr-un tur este sigura chestie cu adevarat laudabila facuta de USL-asi. Sa speram ca vor avea destula presiune in ei sa o duca pana la capat.

Incep sa-i tremure cremvurstii in burta bunului Kelemen. Nu de faptul ca USL va avea 60% din parlamentarui cu 35% din voturi il doare capul pe Hunor, ci faptul ca ungurii pierd voturile ungurilor din afara judetelor secuiesti si UDMR nu mai intra in parlament.

El stie foarte bine ca proportia parlamentarilor USL-asi va fi mai mica decat votul popular (daca vor avea 35% vot popular probabil ca vor fi la sub 30% din mandate) asa cum a fost intotdeauna in cazul PSD-ului.Asta pur si simplu pentru ca in judetele putrede gen Vaslui, Botosani, Teleorman, Olt, Gorj, etc. USL-asii castiga in majoritatera circumscriptiilor cu peste 60%-80% (tot ce-i peste 40% – 50% sunt voturi degeaba si pierdute) in schimb pierd la limita in majoritatea circumscriptiilor din restul tarii…

Sunt tare curios cum va reusi sa argumenteze UDMR contestatia sa la Curtea Constitutionala.

Ciu Huhu 10-05-2012 - 20:45

In timpul demonstratiilor de azi Iarna DIN 68 DE ORASE DIN TARA, si in Ardeal, ca-n toata tara se striga de multe ori JOS DICTATORUL BASESCU. ANTICIPATE, DAR SE STRIGA si de multe ori, „UDMR mare curva e!”, la fel de mare curva e basistul Mache!!!!

Mache 10-05-2012 - 21:01

Mai Ciuiciule,

Tu nu reusesti sa te linistesti pana nu dovedesti dincolo de orice dubiu ca esti complet idiot.

Pai daca natia chiar vrea „Jos Basescu!” de ce nu incepeti procedura de suspendare chiar acum?!

Sunt exact doua explicatii:

1. Minti ca un retardat si boboru’ nu vrea de fapt ‘Jos Basescu!” respectiv va e teama ca va faceti de cacao la uin referendum 🙂
2. USL-asii tai sunt oamenii lui si calca peste vointa boborului pentru a-i scapa chelia 😉 ,iar tu ca idiotu’ ii aperi de dimineata pana seara.

Pe care o preferi?

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 10-05-2012 - 21:54

MacheL-ARDE , cred ca nu potzi crede ca tocmai IO ashi phii cel care apara pct. d .vedere emis de Min -CIU -Nelu din DINAstia -LING ! Dar ,si tu te acoperi de un ridicol dus la extremis cu poz. de ADVOCAT din OFICIU al T.B !Iar …argumentele invocate sant fie puerile , fie dau dovada ca esti ….AERIAN !scuze-mois !

PARAIPAN 10-05-2012 - 22:34

Ba Tacaneala,
Io cand am intrat in vorbele astea dupe aci mam gandit ca ce oamini sinteti astia care il treminati pe base . , Adica sandudobredigital milosulcucernicu si tu .
Ba. Taci si asculta.
Zvacnelili tele nu fac decat sa-ti arate cat de iportant tecrezi. Ba, Taci ca pe langa faptu ca esti nebun tu esti si prost.
Acuma sa nu te superi da sint si nebuni destepti, categorie dincare tu ca sa faci parte tre sa dai examen. Examen serios.
Taci prostule!

PARAIPAN 10-05-2012 - 22:57

Bine ba.
Da eu iti pun o chestiune: Cine conduce acuma Rominia?
Stii, Ciumete?
Zi da sau nu. Iti voi raspunde.

PARAIPAN 10-05-2012 - 23:02

Tacaneala, uite ce se zicea acum doi ani, pe linia discutiilor
„”RO sta rau, da’ nu asa de rau ca vreo 10 tzari UE din zona Euro. Vs Ellada stam asa: Datorie publica externa GR-400 Bil vs 78 Bil RO tradusa prin Debt/GDP Gr-118% vs RO-28%. Populatzia la GR 50% din RO.
Nu intru’n cifre ca cel mai prost in UE sta Italia ,nemaivorbind de Japonia care’i .. la pamint. Da’ despre astea nimeni n’are voie sa zica nimic, ca prafu’ se alege de Civilizatzia Westica.
Acu’ mai da’i in masa si pe Greci, si pe UE si pe Orezari si sa vedem ce facem pe termen scurt (adica vreo 10 ani)! Pai iata ce:
1. postpone aderarea la Euro, pentru .. calendele GR;
2. Devaluezi leul incet, incet, manevrindu’l sa platesti mai repede si mai putzin valoric din datorie, si sa nu lasi inflatzia sa se duca prea sus. Desi exporturile vor creste substantzial, populatzia nu va vedea surplusul datorita inflatziei, da’ nu va fi mai rau ca .. acum.
3. Daca RO intra’n spatziul Euro cu cifrele de acum, nu va avea nici un control asupra monezii, si va fi un fel de GR.
Da’ cine sa faca asta?
Hai sa traim bine!””

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 10-05-2012 - 23:10

—,,, io-s antifascit”—Daca asa esti , ala miku, esti ok. Da’i tarziu, ia tu lapticu , si marsh la patucu!Te culci flumoss si dimineata la …tastatura !Da sa nu uiti sa te rogi ! La DOAMNE-DOAMNE !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult