Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Kovesi despre efectele ȋnlocuirii lui Papici asupra DNA

Kovesi despre efectele ȋnlocuirii lui Papici asupra DNA

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat că înlocuirea procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru, de la conducerea Secţiei I, a perturbat activitatea direcţiei.

DNA

Kovesi despre efectele ȋnlocuirii lui Papici asupra DNA

Încetarea delegării pe funcţie a procurorilor Lucian Papici, şeful Secţiei I din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), şi Mariana Alexandru, adjunctul acestuia, „a creat o vulnerabilitate şi a perturbat cumva activitatea la nivelul DNA„, a spus Kovesi, miercuri seară, la TVR 1, potrivit mediafax. „Dar nu aceasta este principala problemă, ci modalitatea în care s-a făcut această înlocuire”, a subliniat Kovesi, arătând că, de la înfiinţarea instituţiei şi până în prezent, nicio delegare în funcţie nu s-a făcut fără o recomandare a procurorului-şef al DNA iar, în cazul de faţă, ei nu i s-a solicitat vreo recomandare.

Ȋntrebată dacă a discutat cu procurorul general Tiberiu Niţu înainte de ridicarea delegării celor doi procurori, Laura Codruţa Kovesi a spus că acesta a sunat-o şi i-a spus că au încetat delegările lui Papici şi Alexandru şi că a delegat alţi procurori-şefi. „N-am primit nicio explicaţie, nu mi s-au comunicat motivele. Mi-a spus că e decizia pe care şi-o asumă şi că urmează să-mi trimită aceste ordine prin fax”, a precizat Laura Codruţa Kovesi. Procurorul-şef al DNA a mai arătat că nu are nimic personal cu cei doi procurori care au fost delegaţi în locul lui Papici şi Alexandru – Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu – şi nu contestă capacităţile acestora, „dar modalitatea în care s-a procedat nu a fost corectă”.

„Cei doi procurori cărora li s-a ridicat delegarea au avut o activitate meritorie în aceşti ani. În calitate de şefi ai acestei secţii, şi-au îndeplinit corespunzător activitatea. Nu mi s-a părut normal ca, după şapte zile, fără nicio explicaţie, procurorului-şef Papici să i se înceteze delegarea” , a spus Kovesi. Totodată, ea a menţionat că a făcut o recomandare scrisă ministrului Justiţiei cu privire la persoanele care pot îndeplini funcţiile de procuror-şef şi adjunct la Secţia I, opţiunea sa fiind pentru Mariana Alexandru şi Lucian Papici. „Am considerat că acestea sunt cele mai bune propuneri pentru secţia I”, a adăugat Kovesi.

Întrebată ce se poate întâmpla mai departe, Laura Codruţa Kovesi a răspus că ministrul Justiţiei poate să-şi retragă propunerile sau procedura poate merge mai departe. „Este o problemă care se va tranşa în timp. (…) Eu aştept un răspuns la recomandările făcute. Şi mă aştept ca atunci când se vor face numiri, să fiu consultată în calitate de procuror-şef”, a continuat ea. Kovesi a mai precizat că „legalitatea acestor măsuri poate fi constatată de instanţa de judecată în cazul în care cineva va ataca acest ordin sau de Consiliul Superior al Magistraturii, dacă se va constata că, printr-un act al procurorului general, s-ar fi constatat o abatere disciplinară sau nu”.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis, în 2 octombrie, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct, au declarat pentru mediafax oficiali ai Parchetului instanţei supreme. Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie preciza ulterior, într-un comunicat de presă, că încetarea delegării procurorului Lucian Papici şi a adjunctei acestuia de la conducerea Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a avut în vedere faptul că ministrul Justiţiei a transmis CSM propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţie.

Direcţia Naţională Anticorupţie a reclamat că pentru delegarea procurorilor Bendeac şi Cerbu la şefia Secţiei de combatere a corupţiei nu a fost solicitată, în prealabil, recomandarea şefului DNA, prevăzută expres de Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei. Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marţi, că „din decenţă” s-a consultat cu procurorul şef al DNA când a făcut propunerile pentru funcţii de conducere la direcţie, iar aceasta a avut alte opţiuni, şi anume pe Mariana Alexandru şi Lucian Papici.

Procurorul Lucian Papici a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumlui, în care este acuzat vicepremierul Liviu Dragnea. DNA a anunţat luni că Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane – preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt – au fost trimişi în judecată în dosarul cunoscut sub numele de „Fraudă la referendum„.

7 comentarii

Pkly 10-10-2013 - 11:31

Ce bine joaca russnaci la rocada…doua partide cu putineiu’ si o rocada cu medevu’ iar putineiu si o rocada cu medevu’ si tot asa ! Si respecta si Constitutia lor…

Cezar 10-10-2013 - 13:39

Vedeti cati directori a dat Basescu afara ca ministru al trasporturilor si cate procese a pierdut in tara si la CEDO. El a incalcat flagrant dreptrile omului in acele cazuri confirmate de deciziile CEDO pentru care rOMANIA a platit daune.Amintiti-va ce atitudine a avut Basescu in 1999 cand procurorul Mocuta a incercat sa instrumenteze o sesizare pe un astfel de caz in care Basescu nu numai ca a incalcat dreprturile omului, dara era in situatia in care a comis o fapta penala prin neexecutarea unei hotarari definitive de reincadrare a unui director general destituit ilegal. ACUM EL VORBESTE DE JUSTITIA pe care el a dispretuit-o si a incalcat-o in mod repetat ca ministru si primar. SA-I FIE RUSINE!

pathfinder 10-10-2013 - 13:52

In articol nu exista cuvantul „Basesu”.
De asemeni, nu exista nici o referire la acesta.
Da’ tu o tot dai inainte cu Basescu…

Nebunu’ dreaq.

P.S. Basisti nu exista, doar antibasisti!
Ca asta de mai sus…

pathfinder 10-10-2013 - 13:54

Erata: „Basescu”

UnUL 10-10-2013 - 14:49

Păi, domnule Pathfinder, mulți forumiști au o singură idee, și aceea fixă : Băsescu. (P.S. Unii o au și pe a doua : evreii – și cam atât!)

ALIN 10-10-2013 - 18:03

JAF LA CFR CALATORI ? CONSILIUL DE ADMINISTRATIE , CA DE OBICEI , NU STIE NIMIC…

PENTRU DNA SI DIICOT .
CE SE INTAMPLA LA CFR CALATORI VIS A VIS DE ACHIZITIILE PRIN NEGOCIERE CU SI FARA PUBLICARE DE SUTE DE MILIOANE DE EURO „CONTRAFACUTE” IN PERIOADA IANUARIE-SEPTEMBRIE 2013, DE MANAGERUL, DOROBANTU VALENTIN SI PUPILA ACESTUIA DIRECTOAREA DE ACHIZITII , POPESCU CARMEN , NU MAI SUNT NICI PENTRU CORPUL DE CONTROL AL MINISTRULUI TRANSPORTURILOR, NICI PENTRU CEL AL PRIMULUI MINISTRU SI NICI PENTRU CURTEA DE CONTURI.
ASA CEVA NU S-A MAI INTALNIT IN ISTORIA CFR CALATORI , JAF LA DRUMUL MARE ?

Marius 11-10-2013 - 12:29

Ce curajoasa este Procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi daca afirma ,,Încetarea delegării pe funcţie a procurorilor Lucian Papici, şeful Secţiei I din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), şi Mariana Alexandru, adjunctul acestuia, “a creat o vulnerabilitate şi a perturbat cumva activitatea la nivelul DNA“Eu Cetateanul sunt convins ca acest DNA este o institutie ,ori foarte slaba ,ori ,,ciuruita” de coruptie daca se bazeaza doar pe doi procurori.Ma intreb si eu ca tot omul -Pe ce primesc ceilalti procurori salariu gras si nu numai..?!Doamna Laura Codruţa Kovesi ar fi trebuit sa stie ca autocritica nu mai este la moda asa ca ori eficientizeaza DNA ori PLEACA si lasa locul pentru cineva care nu se plange ci munceste real la starpirea bandelor de hoti si eficientizeaza activitatea de preventie,de care se pare ca a uitat complet

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult