Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Legea Pensiilor, din nou la Curtea Constituţională

Legea Pensiilor, din nou la Curtea Constituţională

scris de Ziua Veche
1 afisari

Curtea Constituţională a României va dezbate, miercuri, sesizările depuse de parlamentarii PSD şi PNL privind neconstituţionalitatea prevederilor Legii sistemului unitar de pensii.

Potrivit purtătorului de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, sesizarea se fundamentează pe două motive, unul pe procedură prin care se invocă faptul că preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a supus la vot în plen nu numai cererea de reexaminare a Legii pensiilor transmisă de preşedintele Traian Băsescu, cât şi Legea în integralitatea ei, „ceea ce nu trebuia”, informează Agerpres.

„A doua motivaţie a sesizării PSD o reprezintă discriminarea, pentru că reducându-se vârsta de pensionare la femei la 63 de ani, faţă de 65 cum era legea iniţială, ar fi trebuit să se modifice şi anexa în care este prevăzut stagiul de contribuţie”, susţinea Moldovan.

Tot miercuri CCR va dezbate şi sesizarea depusă de 53 de deputaţi PNL privind legea pensiilor, în condiţiile în care în 7 decembrie, ambii vicelideri ai grupurilor parlamentare PSD şi PNL din Camera Deputaţilor, Aura Vasile şi Eugen Nicolăescu, au anunţat că vor contesta legea pensiilor la Curtea Constituţională.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, 7 decembrie, în calitate de cameră decizională, legea pensiilor, reexaminată la cererea şefului statului, în care se prevede ca vârsta de pensionare la femei să fie de 63 de ani, iar la bărbaţi de 65 de ani.

Guvernul a aprobat pe 10 februarie proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii, care, după ce a fost adoptată de Parlament şi a fost declarată constituţională de către Curtea Constituţională, a fost retrimisă la Parlament de către preşedintele Traian Băsescu, în data de 7 octombrie, acesta considerând că vârsta standard de pensionare pentru femei ar trebui să fie de 63 de ani şi nu de 65 de ani cum stabilea iniţial actul normativ.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult