Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei LIVE. Ziua lui Voiculescu. Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de inchisoare

LIVE. Ziua lui Voiculescu. Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de inchisoare

scris de D.P.
18 afisari

UPDATE LIVE. Ziua lui Voiculescu. Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare cu executare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a decis Curtea de Apel Bucureşti.

Sentinta lui Voiculescu e dubla fata de precedenta pedeapsa pe fond, pronuntata de Tribunalul Bucuresti. Gheorghe Mencinicopschi, fostul sef al ICA, a primit 8 ani de inchisoare. Fostul şef al ADS, Corneliu Popa, a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

Gheorghe Mencinicopschi, fost director general și membru al AGA și, ulterior, al CA la ICA București, a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare.

Sorin Pantiș, fost director general executiv Grivco SA București, a primit 7 ani de închisoare.

Corneliu Popa, fost director general și președinte al Consiliului de Administrație al Agenției Domeniilor Statului, a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare.

Vlad-Nicolae Săvulescu, fost director al Direcției Privatizare — Concesionare a ADS, a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare, iar Flavius-Adrian Pop, fost membru al CA al ICA, a primit 5 ani de închisoare.

Gheorghe Sin, fost membru AGA a ICA București, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare, aceeași pedeapsă primind și Constantin Baciu, fost reprezentant al Ministerului Agriculturii în Adunarea Generală a Acționarilor a ICA.

Foștii cenzori la ICA inculpați în dosar, Alexandru Petre, Grigore Marinescu și Vica Ene, au primit pedepse de câte 3 ani de închisoare cu suspendare.

UPDATE 13,29. Sentinta va fi postata la ora 14.10 pe site-ul Curtii de Apel Bucuresti.

UPDATE 13,15. Pe holurile Curtii de Apel se zvoneste ca Dan Voiculescu va fi condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare.

UPDATE 13,07. La Antena 3 e surescitare mare. Angajatii lui Voiculescu sustin in continuare ca dosarul Telepatia este unul politic, fabricat la comanda.

UPDATE 13,05. Dan Voiculescu si avocatii sai asteapta pronuntarea sentintei la sediul GRIVCO, despre care declara in instanta ca nu mai are nici o legatura. Alaturi ii este si Sorin Pantis, alt inculpat.

UPDATE 13,01. La Curtea de Apel s-a anuntat ca sentinta se va da la ora 14.00.

UPDATE 12,11. Sentinţa va fi dată după ce cei doi magistraţi vor termina de judecat dosarele la zi. Judecatoarea Bogdan are sedinţă de la ora 12 cu patru dosare. Judecătorul Mihalcea are tot patru dosare.

—————

Ziua pronunţări în dosarul ICA-Voiculescu  a fost anunţată pentru vineri, după ce avocaţii inculpaţilor au depus la instanţă concluziile finale, în scris.

Ziua lui Voiculescu. Ce a spus înaintea sentinţei în dosarul ICA

Dan Voiculescu a declarat, vineri dimineaţă, la sediul IPJ Ilfov, că până la 34 de ani a trăit cu soţia şi cu doi copii în condiţii rele, cu WC în curte, iar la penitenciar nu are cum să fie mai rău de atât.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a prezentat marti concluziile finale în dosarul ICA, cerând magistraţilor de la CAB să respingă apelul inculpaţilor, cererea de schimbare a încadrării juridice din spălare de bani în tăinuire şi contestaţia fiicelor lui Voiculescu privind sechestrul asigurator.

Pe de altă parte, şi DNA a cerut schimbarea încadrării juridice a faptelor judecate, din art. 29 lit. c în art. 29 lit. b şi c din Legea 656/2002 republicată în 2012 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism.

Articolul menţionat, care se referă la spălarea banilor, prevede că această infracţiune este constituită de „ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenienţei, a situării, a dispoziţiei, a circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni” (litera b), dar şi de „dobândirea, deţinerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni” (litera c).

In 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanţa a constatat atunci că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid.

Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

247 comentarii

Cioxe 09-08-2014 - 02:34

Minunata veste !
Cocoshatu’ pungash a fost tzintuit la pirnaitza !
Sper ca i-au pus si bilele la glezne … ca lui ii placea sa faca ca perpetuum mobile…
Bravo romanilor… daca-i dilitzi si p’aia din Parlamentu’ rusinii… si pa Ponta… si pa basescu… si pa Dragomir ala de tzipau suporterele Rapidului sa le pupe la pasarica …. ar fi minunata Romania !
Aduceti d’aia de termina facultatea…da, n-au experienta …. da si experientza astora de 25 de ani ne-a speriat definitiv !
Trezeste-te , frumoasa mea tara !

Mircea 09-08-2014 - 06:58

Ereticul
08-08-2014 at 20:12

„Revin la intrebarea initiala la care astept raspuns de la orice forumist, cu sau fara studii juridice: cum se incadreaza achizitionarea unei proprietati – sa zicem subevaluate – la spalare de bani?”

Achizitionarea de care faceti vorbire nu se incadreaza la spalare de bani ci la abuz in functie, fals si uz de fals (aici intra domnii Mencinicopski, Pantis etc.) Ei sunt doar complici deoarece prin actiunea lor au favorizat spalarea de bani.
Folosirea bunurilor (beneficiilor) obtinute printr-o infractiune (in cazul acesta folosirea cladirilor ICA si a terenurilor aferente) ca garantie pentru obtinerea unor credite din care, intre altele, a fost construita A3 se incadreaza la spalare de bani. Din cauza asta sediul A3 a fost confiscat pentru recuperarea prejudiciului. Sper ca am fost destul de clar si nu e nevoie de manifestari animalice pentru a intelege.

Ereticul 09-08-2014 - 19:08

Multumesc pentru raspuns.

jan dinu 09-08-2014 - 07:42

——————- NEXT ——————— …:
Dinu Patriciu – London ! …-:)))))))))))))))))
JD-USA

1 2 3

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult