Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Liviu Dragnea, doi ani de închisoare cu suspendare. Vezi sentinta

Liviu Dragnea, doi ani de închisoare cu suspendare. Vezi sentinta

scris de S. P.
24 afisari

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv, vineri, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul „Referendumul”.

liviu dragineaUn complet de 5 judecători, condus de Livia Stanciu, a majorat pedeapsa în cazul lui Liviu Dragnea de la un an închisoare cu suspendare, cât primise la instanța de fond, la doi ani de închisoare cu suspendare.

De asemenea, completul a majorat și termenul de încercare în cazul liderului PSD de la trei la patru ani.

Tot acum, Instanța supremă a menținut sentințele date în cazul celorlalți inculpați din acest dosar, cu excepția a doi dintre ei — Adriana Vespe și Daniela Vlăduț — acestea fiind achitate.

 

SENTINTA INSTANTEI DE JUDECATA

2795/1/2015

I. Admite apelurile declarate de Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie Şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, de inculpatele Vlăduţ Daniela şi Vespe Adriana, precum şi de partea civilă Burlan Mădălina Ionelia împotriva sentinţei penale nr.341 din 15 mai 2015, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr.4862/1/2013. Desfiinţează, în parte, sentinţa apelată şi, rejudecând:

1. Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Dragnea Liviu Nicolae pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.13 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.5 Cod penal, de la 1 an închisoare la pedeapsa de 2 ani închisoare. Menţine modalitatea de executare a pedepsei şi majorează termenul de încercare de la 3 ani la 4 ani.

2. În baza art.396 alin.5 raportat la art.16 alin.1 lit.c Cod procedură penală, achită inculpatele Vlăduţ Daniela (cu date de stare civilă) şi Vespe Adriana (cu date de stare civilă) pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.26 Cod penal anterior, raportat la art.55 alin.1 din Legea nr.3/2000, cu aplicarea art.5 Cod penal.

3. Admite, în parte, acţiunea civilă formulată de partea civilă Burlan Mădălina Ionelia şi obligă pe inculpatul Stan Vili la plata către aceasta a sumei totale de 2538 lei cu titlu de despăgubiri civile, din care suma de 38 lei reprezintă daune materiale şi suma de 2500 lei reprezintă daune morale. Mentine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate.

II. Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de inculpatii Dragnea Nicolae Liviu, Baba Constantina, Diţă Costinel Leontin, Coandă Nicolae, Florescu Marin, Rariţă Ion, Triţă Constanţa, Bălănescu George Tiberiu, Răboj Daniel, Mitroi Marin, Vîlcan Tudor Dorel, Stemate Marin, Pascu Marian Florin, Stan Vili, Cristian Corina, Hanganu Maria, Bobocea (fostă Velniţă) Simona, Manole Mic Florentin, Sîngerean Sorin, Totoliciu Ion şi Lungu Petre împotriva sentinţei penale nr.341 din 15 mai 2015, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr.4862/1/2013.

III. Ia act de retragerea apelurilor formulate de inculpaţii Ionescu Ion, Nistor Angelica Mariana, Nistor Marin, Pieleanu Ion şi Trifu Nicolae împotriva aceleiaşi sentinţe.

IV. Obligă apelanţii inculpaţi Dragnea Nicolae Liviu, Baba Constantina, Bălănescu George Tiberiu, Răboj Daniel, Mitroi Marin, Vîlcan Tudor Dorel, Stemate Marin, Pascu Marian Florin, Stan Vili, Cristian Corina, Hanganu Maria, Bobocea (fostă Velniţă) Simona, Manole Mic Florentin, Sîngerean Sorin, Totoliciu Ion si Lungu Petre la plata sumei de câte 550 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 250 lei, reprezentând onorariul parţial cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu, până la prezentarea apărătorilor aleşi, se avansează din fondul Ministerului Justiţiei. Obligă apelanţii inculpaţi Ionescu Ion, Nistor Angelica Mariana, Nistor Marin, Pieleanu Ion şi Trifu Nicolae la plata sumei de câte 400 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 250 lei, reprezentând onorariul parţial cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleşi, se avansează din fondul Ministerului Justiţiei. Obligă apelanţii inculpaţi Diţă Costinel Leontin, Coandă Nicolae, Florescu Marin, Rariţă Ion şi Triţă Constanţa la plata sumei de câte 820 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 520 lei, reprezentând onorariul apărătorilor desemnaţi din oficiu, se avansează din fondul Ministerului Justiţiei.

V. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelurilor declarate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, de inculpatele Vlăduţ Daniela şi Vespe Adriana şi de partea civilă Burlan Mădălina Ionelia rămân în sarcina statului. Onorariul parţial cuvenit apărătorilor desemna?i din oficiu pentru apelantele inculpate Vlăduţ Daniela şi Vespe Adriana, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 250 lei, precum şi onorariile apărătorului desemnat din oficiu pentru apelanta parte civilă Burlan Mădălina Ionelia şi persoana vătămată Bouroş Oana Otilia, în sumă de câte 520 lei, se plătesc din fondul Ministerului Justiţiei. Onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimaţii inculpaţi Bîlteanu Paulina, Călăraşu Gheorghe Daniel, Cocoranu Maria, Dude Ilie, Filip Constantin, Florescu Teodora, Ilie Marcel, Lungu Aurora Irina, Neşa Nicolae, Şorop Marian, Săulescu Elena şi Zamfir Marin Marius, în sumă de câte 520 lei, se plătesc din fondul Ministerului Justiţiei. Onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu, până la prezentarea apărătorilor aleşi pentru intimaţii inculpaţi Vişan Marioara, Beznea Ion, Marioara Adrian, Culcea Victor, Stoicea Luminiţa Elena, Barbu Teodora Ramona, Ulmeanu Iulian, Curcan Constantin, Florea Mariana, Rusu Dănuţ, Ene Vasilică, Nedelea Dorinel, Mărunţelu Aurel, Pârva Ion, Dumitrache Ion, Poroschianu Marin, Dinu Nicuşor Sorin, Mitran Dorina, Ciupercă Cristina, Filip Alina Florina, Barbu Nicuşor, Ferăşteanu Ion Dorel, Partocică Costică, Mihai Ion, Matei Daniela, Mitroi Vasile, Lebejoară Liliana Carla, Sandu Ileana, Rizea Olga Iulia, Peţa Gabriel, Nădrag Ion Paul, Cristea Tudor şi Zglobiu Anca Maria, în sumă de câte 250 lei, se plătesc din fondul Ministerului Justiţiei.

Definitivă.

Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 22 aprilie 2016.

Pe 15 mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecători de la ÎCCJ în dosarul „Referendumul” la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani. Alți 74 de inculpați din dosar au fost fie achitați, fie condamnați la închisoare cu suspendare. Decizia a fost atacată cu apel de cei condamnați, inclusiv de Liviu Dragnea.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea pe care o reprezenta, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.

În acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

În paralel, Dragnea este acuzat că a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/primarii/activiștii de partid, preciza DNA.

De asemenea, conform DNA, Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiați ai săi (membri de partid din județul Teleorman, unde îndeplinea funcția de președinte al Consiliului Județean) să facă tot ce le stă în putință, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru îndeplinirea pragului de participare care asigura validarea referendumului.

Procurorii arată că demersul lui Dragnea a fost susținut de 74 de persoane, președinți și membri ai unor secții de votare din localități din județele Teleorman, Vrancea, Gorj și Olt, în sarcina cărora s-a reținut falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracțiuni comise sub forma autoratului, complicității sau a instigării.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult