Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Loterie pentru sefia Inaltei Curti

Loterie pentru sefia Inaltei Curti

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

 

Judecatorii instantei supreme isi dau cu presupusul in privinta viitorului lor sef. Dupa ce Administratia Prezidentiala a cerut relansarea procedurilor pentru alegerea sefului Inaltei Curti (dand de stire ca presedintele Traian Basescu a refuzat numirea in functia de sef a judecatoarei Lidia Barbulescu – actual vicepresedinte al aceleiasi instante), s-au reluat la nivelul CSM procedurile pentru o noua selectie. Membrii CSM urmeaza sa propuna sefului statului un alt judecator pentru numirea cea mai inalta functie din Magistratura.

Desemnarea unui presedinte al Inaltei Curti nu mai tine de cativa ani de factorul politic (seful statului poate cel mult sa refuze propuneri de numire), insa modul de selectie si desemnare a candidatilor pentru aceasta functie de catre CSM a ramas unul anacronic. Care face din proces o veritabila loterie. In sensul ca nu vor conta CV-urile candidatilor, ci doar daca acestia vor fi agreati de grupul majoritar de judecatori din CSM. Desemnarea celui care va fi propus Presedintelui Romaniei nu se face pe baza de examen sau concurs, ci pe baza de simple interviuri, in urma carora membrii CSM vor alege prin vot pe cine vor pofti.

Cinci candidati

Deja s-au inscris in cursa judecatorii Rodica Aida Popa – de la Sectia penala, Gabriela Victoria Barsan – sefa Sectiei de contencios-administrativ, Elena Carcei – de la Sectia comerciala, Danut Cornoiu – de la Sectia civila si Lidia Stanciu – de la Sectia penala. CSM a refuzat ieri sa confirme daca s-au inscris si alti candidati. Urmeaza ca CSM sa publice pe site-ul sau CV-urile candidatilor, dupa care vor fi organizate interviurile la o data care inca nu a fost stabilita.
Disputa acerba se va da cel mai probabil intre Rodica Aida Popa (care pleaca cu cele mai mari sanse datorita bunului renume de care se bucura in sistem) si Gabriela Victoria Barsan, sotia judecatorului roman la CEDO de la Strasbourg, Corneliu Barsan. Desi exista voci care acrediteaza ideea unei incompatibilitati intre functia de judecator la CEDO si cea de sef al Inaltei Curti – intemeiate pe faptul ca deciziile strambe ale instantei supreme sunt cenzurate de CEDO – relatia Victoriei Barsan cu CSM atarna intr-o alta balanta. Mai precis de episodul de acum mai bine de un an cand CSM a respins cererile de acordare  a gradului profesional de procuror de parchet de inalta curte unui numar de peste 100 de procurori de la DNA si DIICOT. Vajnicii anchetatori vroiau sa sara de la gradul de procuror de judecatorie sau tribunal, direct la cel de inalta curte, pe ideea ca prin reorganizarea DNA si DIICOT, din parchete autonome, in directii ale Parchetului Inaltei Curti, ar fi dobandit de drept (adica fara examen) gradul profesional maxim. CSM a respins in bloc aceste cereri, motivand ca legea prevede ca promovarea in grad profesional se face exclusiv pe baza de examen/concurs. Procurorii DNA si DIICOT au atacat cu totii hotararile CSM, cu recurs la Inalta Curte si, surpriza, au primit fara exceptie castig de cauza taman la Sectia contencios-administrativ condusa intamplator de judecatoarea Barsan.
Fenomenul avansarilor fara examen a luat o amploare atat de mare, incat multi procurori de parchete mici acceptau din oportunism sa vina la DNA sau DIICOT doar pentru a parcurge aceasta filiera. Dupa care demisionau din aceste structuri si se intorceau la parchetele de provincie de unde veneau, dar cu gradul profesional maxim si salariul pe masura.

0 comentariu

caramache 27-04-2010 - 10:59

” “In ceea ce priveste plecarile din PSD, eu sper sa rezolvam intr-un timp oarecum rezonabil o lista cu motivele pentru care au plecat acesti colegi: dosare, afaceri, bani efectiv. (…) Daca a venit o doamna din Moldova, parlamentar, care avea nevoie de niste bani ca sa isi scoata casa de sub sechestru si a primit 30.000 de euro… Noi nu i-am dat. Daca unul voia sa o tina pe mama lui directoare la Finantele Publice intr-un judet oarecare, n-am putut sa i-o tinem. ‘Ma frate, suntem in opozitie’” ” LIVIU DRAGNEA
Concluzia este evidenta: daca incoruptibilii besendisti robesperisti erau la putere’ o tineau ! Q.E.D.

Mache 27-04-2010 - 11:20

De dragul adevarului istoric trebuie precizat ca in fapt prostanacu’ nici macar nu a adormit ci s-a metamorfozat. Adica din idiotul manifest intruchipat de Geoana azi il avem in fata ochilor pe idiotul ingenios intruchipat de Ponta. Iar ailalti idioti din PSD (iar Dragnea nu face exceptie) au ramas neschimbati pentru ca e recesiune si nu au mai fost parale pentru alte dari peste cap.

In orice caz zevzecul de Dragnea recunoaste astfel in public ca PSD-ul a trimis cu buna stiinta in parlament o hoarda de creaturi corupte care pot fi cumparate de oricine fara prea mare efort.

Bravos PSD! Tine-o tot asa! Pana la pragul electoral nici nu mai e chiar asa de mult cum pare. N-a izbutit Geoana sa-i vina de hac sandramalei lui Ilici, speram ca macar Ponta si dobitoacele din jurul sau vor izbandi pana la urma. Viribus unitis!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult