Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Lucian Duță, fost președinte al CNAS, acuzat că a luat mită peste 8 milioane de euro

Lucian Duță, fost președinte al CNAS, acuzat că a luat mită peste 8 milioane de euro

scris de C.P.
26 afisari

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și control judiciar, cu fixarea unei cauțiuni de 4.500.000 de lei, față de Lucian Duță, la data faptelor președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată (patru acte materiale).

Potrivit unui comunicat al DNA, Lucian Duță ar fi pretins și primit de la reprezentanții unor firme 8,6 milioane de euro pentru semnarea unor contracte.

„În perioada 2010 — 2012, inculpatul Duță Nicolae Lucian, în calitate de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, având atribuții de ordonator de credite, a pretins și primit, în mod repetat, de la reprezentanții a două firme de software, foloase necuvenite pentru a asigura semnarea și derularea în bune condiții a unor contracte/ acte adiționale încheiate de instituția pe care o reprezenta cu societățile respective. (…) Sumele de bani au fost remise inculpatului Duță Nicolae Lucian fie în numerar (în mai multe tranșe), fie prin virament în contul unei firme pe care acesta o controla (prin operațiuni economice ce au la bază contracte fictive de prestări servicii)”, se precizează în comunicat.

Conform aceleiași surse, directorul CNAS ar fi primit 5 milioane de euro în legătură cu încheierea și derularea unui act adițional la contractul pentru realizarea unui Parteneriat pentru proiectarea, construirea și operarea unui sistem informatic unic integrat al asigurărilor de sănătate din România, 2,6 milioane de euro pentru a susține încheierea și derularea unui act adițional la același contract, 200.000 euro în legătură cu încheierea și derularea unui acord-cadru de servicii ce avea ca obiect furnizarea soluției informatice de implementare a Cardului Național de Asigurări Sociale de Sănătate și interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat și un milion de euro în legătură cu încheierea și derularea contractului pentru furnizarea de servicii privind implementarea prescripției electronice.

„Din sumele de bani virate în contul firmei controlate de Duță Nicolae Lucian au fost efectuate o serie de plăți în favoarea acestuia, spre exemplu: contravaloarea unor bilete de avion, cazare la alte hoteluri din țară și străinătate, precum și plăți pentru achiziționarea un teren în municipiul București, într-o zonă rezidențială exclusivistă, pe care a fost emisă autorizație de construire pentru P+4″, se menționează în comunicat.

Lucian Duță trebuie să depună, în termen de 10 zile, o cauțiune în valoare de 4.500.000 de lei, în caz contrar riscând înlocuirea măsurii controlului judiciar cu alta mai gravă.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte mai multe obligații, printre care să nu părăsească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului și să se prezinte la Secția 2 Poliție București, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau de câte ori este chemat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult