Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE – Magistraţi reţinuti de DNA pentru că au luat mită ouă şi pui

UPDATE – Magistraţi reţinuti de DNA pentru că au luat mită ouă şi pui

scris de B.C.R
10 afisari

UPDATE – Procurorii DNA au dispus duminică reținerea a lui Bogdan-Ilarion-Costică Bărbuță, judecător la Judecătoria Rădăuți, pentru săvârșirii mai multor infracțiuni, și va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Curtea de Apel București.

Bărbuță este acuzat de patru infracțiuni de trafic de influență din care una în formă continuată (2 acte materiale), complicitate la luare de mită și șantaj, 3 infracțiuni de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una în formă continuată (69 acte materiale).

Potrivit unui comunicat al DNA postat duminică seara pe site-ul instituției, în intervalul 22 martie — 18 octombrie 2005, inculpatul Bărbuță, a pronunțat, sprijinit de un om de afaceri, un număr de 69 de hotărâri judecătorești, cu încălcarea dispozițiilor legale și atestarea unor fapte neconforme realității. „Prin aceste hotărâri, respectivului om de afaceri i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 41,59 ha, pe care omul de afaceri a înstrăinat-o ulterior, obținând un profit de aproximativ 4 milioane lei. Suprafața respectivă era inițial împărțită în parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reală imobiliară, respectiv, regimul de Carte funciară, situație specifică nordului Bucovinei. Având în vedere această situație de fapt, omul de afaceri a întâmpinat greutăți la dobândirea celor 79 parcele (având o suprafață totală de 41,59 ha), al căror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială, întrucât nu se dezbătuse succesiunea și existau mai mulți proprietari în coindiviziune, iar succesorii nu își înscriseseră respectivul drept de proprietate în Cartea funciară”, susțin procurorii.

DNA precizează că, pentru a rezolva situația, omul de afaceri a apelat la judecătorul Bărbuță căruia i-a solicitat, iar acesta din urmă a acceptat să emită, cu încălcarea dispozițiilor legale în vigoare și după un plan bine elaborat de cei doi: 22.03.2005 — un număr de 21 de hotărâri judecătorești; 23.05.2005 — un număr de 25 hotărâri judecătorești; 30.09.2005 — un număr de 12 hotărâri judecătorești; 18.10.2005 — un număr de 11 hotărâri judecătorești.

În 20 iunie 2006, prin sentința civilă nr. 1683, la solicitarea și cu sprijinul omului de afaceri și în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare falsificat și cu nerespectarea condițiilor legale (în baza unei cereri de chemare în judecată nesemnată și nedatată, a unei cereri de preschimbare a termenului nesemnată și în lipsa unui extras de Carte funciară), el a admis o acțiune prin care a constatat existența dreptului de proprietate în patrimoniul unei persoane (interpusă omului de afaceri) asupra unui imobil din municipiul Rădăuți, facilitând astfel înscrierea în Cartea funciară a dreptului de proprietate.

La momentul emiterii sentinței, imobilul avea o situație litigioasă, dreptul de proprietate fiind recunoscut ulterior de către Înalta Curte de Casație și Justiție, 17 iunie 2008, ca aparținând altei persoane, apreciat ca fiind adevăratul proprietar.

În intervalul 27 ianuarie 2011 — 3 aprilie 2014, omul de afaceri, în mod direct, dar și indirect, cu sprijinul lui Bogdan Bărbuță și a altor persoane, a exercitat presiuni pentru a-l determina pe adevăratul proprietar să renunțe la dreptul asupra unei părți din imobil, în favoarea unei persoane aflate în anturajul acestuia. „Punerea în executare a hotărârii ÎCCJ ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil a fost atribuită și, ulterior, prin vânzări succesive, a ajuns în patrimoniul unei societăți comerciale controlate de omul de afaceri. Pentru a preîntâmpina acest fapt și pentru a ascunde urmele infracțiunii, în 2011, la solicitarea omului de afaceri, a fost introdusă o acțiune în rectificare, direcționată spre judecare unui magistrat aflat în relații apropiate cu Bărbuță. Prin această cerere s-a solicitat instanței să dispună rectificarea Cărții funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului”, se mai arată în document.

Sursa citată menționează că judecătorul care a primit spre soluționare cauza a acordat 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24 iunie 2014, pentru a tergiversa soluționarea cererii Primăriei Rădăuți, cu scopul de a exercita presiuni asupra proprietarului real, pentru ca acesta să renunțe la dreptul de proprietate și să semneze o convenție, redactată chiar de judecătorul Bărbuță. „Mai mult, omul de afaceri a apelat și la un alt magistrat care, în intervalul martie — aprilie 2014, i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului, în sensul celor dorite de către omul de afaceri și invocând autoritatea și voința expresă a magistratului”, au mai constatat anchetatorii.

În 22 februarie 2014, omul de afaceri i-a promis judecătorului care soluționa cauza, prin intermediul lui Bărbuță, achiziționarea unui sejur la un hotel din Mamaia pentru a doua jumătate a lunii iulie — începutul lunii august a anului curent, în schimbul tergiversării judecării dosarului.

În 15 martie 2014, Bogdan Bărbuță a primit de la o persoană bunuri alimentare (o cutie de ciocolată marca Milka și o sticlă de băuturi alcoolice marca Cinzano) și a acceptat promisiunea remiterii ulterioare, de către aceasta, a sumei de 1.000 euro, în schimbul intervenției la un alt magistrat, pentru soluționarea favorabilă a unui anumit dosar.

În intervalul 2013 — 12 mai 2014, judecătorul Bărbuță a primit de la o altă persoană suma de 500 euro și produse alimentare (ouă, carne de porc, găini), bunuri, în schimbul cărora a soluționat în mod favorabil acesteia un dosar, totodată dând asigurări că va interveni pe lângă completul din cadrul Tribunalului Suceava învestit cu soluționarea recursului pentru a menține soluția favorabilă emisă în fond.

În 19 martie, respectiv,16 aprilie 2014, o altă persoană i-a înmânat lui Bărbuță produse alimentare (35 ouă și miere), respectiv, suma de 1.000 euro, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă un judecător învestit cu soluționarea unui dosarul în care fiul acesteia avea calitatea de reclamant.

În martie 2014, Bogdan Bărbuță a promis unui medic stomatolog, în schimbul unor lucrări dentare neachitate, că va interveni pe lângă un judecător pentru a obține o soluție favorabilă într-un dosar în care acesta avea calitatea de pârât.

În cauză continuă efectuarea de acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Trei magistrați au fost ridicați în urma perchezițiilor efectuate de procurorii anticorupție în județul Suceava și au fost aduși pentru audieri la DNA București,

Aceleași surse au precizat că cei trei magistrați sunt suspectați că luau mită pentru obținerea unor soluții favorabile în dosare cu retrocedări. Mita ar fi constat în bani şi produse alimentare – ouă şi pui.

Perchezițiile la domiciliile magistraților au fost încuviințate de CSM.  Procurorii DNA au finalizat percheziţia la biroul procurorul Dumitru Dâmbu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Magistratul a fost condus de „mascaţi” la DNA Bucureşti pentru audieri.

Judecătorii vizaţi se numesc Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea. Ei sunt din cadrul Judecătoriei Rădăuţi. Magistraţii sunt acuzaţi că primeau mită ca să dea sentinţe favorabile în dosare de retrocedare a unor terenuri sau păduri în judeţul Suceava.

Percheziţiile făcute de DNA în Suceava şi Rădăuţi au vizat şi Primăria municipiului Rădăuţi, anchetatorii fiind interesaţi de un dosar privind modul în care o firmă locală a intrat în posesia sediului Bibliotecii municipale din oraş, a declarat, duminică, primarul Aurel Olărean.

Olărean a declarat corespondentului Mediafax că anchetatorii au solicitat documente privind dosarul Bibliotecii municipale, care din 2011 a fost evacuată, fiind preluată de o firmă a unui om de afaceri local, Arcadie Plămadă.

Potrivit presei locale, omul de afaceri Arcadie Plămadă a cumpărat activele vechii Întreprinderi Comerciale de Stat din Rădăuţi şi a avut mai multe procese cu Primăria municipiului prin care revendica spaţiul în care funcţionează Biblioteca municipală şi a obţinut dreptul de proprietate pe aceste spaţii, iar în 2011 biblioteca a fost evacuată.

Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile în Rădăuţi vizează şi retrocedări de terenuri în zonă, din perioada 2005-2006, fiind vizat un alt om de afaceri local.

Procurorii DNA, împreună cu jandarmi și polițiști, au descins, duminică dimineață, la 14 adrese din municipiile Suceava și Rădăuți, dar și în alte locații din județ, sedii ale unor instituții judiciare, societăți comerciale și domicilii ale unor persoane, înt-un dosar de corupție judiciară.

Printre suspecții care aufost  ridicați și duși la audieri la sediul DNA se numără judecători, procurori, dar și oameni de afaceri.

DNA efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, între anii 2011 și 2014, precum și 2005 — 2006 a unor fapte de corupție judiciară și infracțiuni asimilate celor de corupțieÎn cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, precum și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

23 comentarii

UnUL 22-06-2014 - 21:47

Au luat ouă, acuma vor face pui în pușcărie.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 22-06-2014 - 22:01

Ce fraieri astia !
Voi la UBB, nu luati oua !
Dar …mormane de BANI ?

UnUL 22-06-2014 - 22:16

Parpanghel, de unde ai scos tu chestia asta? „Pe ce te bazezi”? vorba lui Moromete. Cred că ne confunzi pe noi ardelenii cu șpăgarii de mitici. Or nai fi și printre noi câțiva escroci, dar ăștia sunt excepțiile. În ce mă privește, după cum ți-am mai spus – dar scleroza ta a luat forme paroxistice – eu personal nu am luat în viața mea nici măcar un firfiric nemuncit.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 22-06-2014 - 22:29

Monitorul de Cj .RO
Scormonitorul ….

Antibasistul 22-06-2014 - 22:58

Tu esti unul din escroci, portarule UBB, se vede din postarile tale securiste!!!

UnUL 22-06-2014 - 23:30

Tu mai ține-ți gura, vită !!

Antibasistul 22-06-2014 - 23:47

Securistule escroc un NUL, adevarul te supara, basistule!!!

UnUL 23-06-2014 - 00:02

Nu, puișor, m-au supărat întotdeauna două lucruri: minciuna și tâmpenia, ori tu le îmbini – ARMONIOS! – pe amândouă. Și când se mai și repetă până la exasperare, nu pot decât să-mi ies dim pepeni.

UnUL 22-06-2014 - 23:29

Dacă începi iar cu chestiunile de pe vremea lui Marga și reiei o discuție de mult încheiată, n-ai decât, eu n-am de gând să reiau un dialog de surzi.
Oricum, numele meu nu a fost niciodată asociat cu vreun act de corupție, sau cu cea mai măruntă incorectitudine.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 22-06-2014 - 23:34

Tzzzzzzzzzzzz!

UnUL 22-06-2014 - 23:38

„Tzzzz” sau „Bzzz”?

UnUL 23-06-2014 - 10:30

Parpanghelaș,nu te supăra că te critic iar: dar „Bon matin!” nu se spune în franceză, „pays” e masculin, deci „UN pays”; iar restul postării e în ce limbă vrei tu, numai în franceză nu. Evident, n-am înțeles nimic.

UnUL 23-06-2014 - 10:39

Atunci nu mai scrie în limbi de care n-ai habar, b o u l e!.
P.S. De fapt nici în română nu ești în stare să scrii, ci doar în păsăreasca ta ininteligibilă.
P.S. 2 Și care ar fi după tine „esențialele”?
P.S 2 „COERCTOR”?

UnUL 23-06-2014 - 10:40

EVIDENT, ULTIIMA E P. S. 3, NU 2 !

UnUL 24-06-2014 - 07:56

Iar mă cert singur că pe Parpanghel l-au „amputat”

CONGO 22-06-2014 - 22:41

Sa fi luat si ei niste puicute, mai intelegeam, dar asa…

jan dinu 22-06-2014 - 22:43

Fiecare da – SHPAGA – dupa cum poate ca NU
totzi sunt – TZIGANII de-ai mei – in valuta !
Daca se da – oua – pui aste sunt mincaruri de parastas shi face
parte din traditia ortodoxa !
JD-USA

ancuta 22-06-2014 - 22:49

Mai Jane, nu vezi ca-i o plamadeala din Radauti, de langa Vascauti?

ancuta 22-06-2014 - 22:50

Adica moldoveni!

ancuta 22-06-2014 - 23:01

Pan’una-alta vezi ce faci cu portughezii!
Succes, dar cred ca CR7 e nervos si o sa va dea v’o doua boabe!

jan dinu 23-06-2014 - 00:45

Ronaldo vine la noi shi nu mai pleaca din Las Vegas …
avem cele mai frumoase -DAME – la alegere !
In 10 ani el devine -antenorul – echipei noastre amercane
spre oftica lu Antibasistu !
JD-USA

digital 23-06-2014 - 23:30

băi san-muego voi sunteți cei mai proști din usa!
vai de târtița voastră!
v-a tunat și v-a adunat, muiștilor!

ANI 23-06-2014 - 23:22

„GOLANIILE” DIRECTORASULUI AROGANT SI FRUSTRAT PE BANII STATULUI?
Pe directorul general al CFR Călători, Valentin Dorobanțu, atentie,l-au demisionat,din funcția de conducere a companiei !!!!!
Această “demisie” ar veni și din cauza faptului că Direcția Națională Anticorupție(DNA) îl investighează pentru prejudicierea companiei cu peste un peste milion jumătate de euro.
Din informațiile deținute , Dorobanțu își va continua activitatea la un operator privat de transport călători din zona Brașov, RegioTrans, companie controlată de un apropiat de-al său, Costel Comana.
Carcotasii spun ca nu v-a face “purici” multi pe la RegioTrans si ca o sa fie coleg de celula, cat de curand, cu Relu Fenechiu cel care l-a si numit in functie la CFR Calatori.
HOTII STRIGA HOTII?
DACA FURA DIRECTORUL “SMART” DE CE SA NU FURAM SI NOI NASII?
JALE MARE LA CFR CALATORI, DIRECTOAREA DE ACHIZITII IN “TOTALITATE LEGALE” ASCUNDE DOSARE DE ACHIZITII DE CORPUL DE CONTROL AL MINISTRULUI?
Sub privirea “neputincioasa” a Ministrului Transporturilor dl. DAN SOVA ,subalternii isi fac de cap ?
“Cum a sifonat fostul director CFR Calatori subventiile de la stat. De cum protectorul sau puscariasul Relu Fenechiu l-a instalat ditamai jupanul la CFR Calatori, Valentin Dorobantu s-a si apucat de treaba. Dar nu cea pentru care este platit din bani publici, bineinteles. Dorobantu a trecut imediat la aplicarea unui plan minutios de falimentare fortata a companiei de stat aflata in subordine, a carei activitate a fost pur si simplu sabotata sistematic,totul in beneficiul concurentilor din domeniul privat.
Dupa mine, potopul!
Aceasta pare sa fie singura strategie manageriala dupa care s-a calauzit Valentin Dorobantu.
Hotie la drumul mare?
“Fostul directoras de la CFR Călători, Valentin Dorobanţu, a încredinţat ilegal unei firme controlate de afaceristul Gruia Stoica un contract de reparaţii automotoare a cărui valoare poate ajunge la 20.000.000 de euro. Imediat după ce Gruia Stoica a fost reţinut pentru încercarea de trucare a unei licitaţii de transport feroviar de marfă, directorasul CFR Călători, Valentin Dorobanţu, a încheiat un acord-cadru pentru reparaţii de automotoare cu o firmă controlată de afaceristul gălăţean, dar care până acum nu a mai efectuat asemenea servicii feroviare.
Încredinţarea acestui contract a fost pregătită cu mult timp înainte de semnare de către Valentin Dorobanţu, botezat de ceferişti “Smart”, pentru şmecheriile pe care le regizează în zona transportului feroviar de călători.
Practic,fostul manager de la CFR Călători a făcut demersuri serioase încă din vara anului trecut pentru a ajuta firmele lui Gruia Stoica să prospere pe spatele companiei de stat.”

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult