Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Magistratii au terciuit proiectul pentru pensionare al lui Boc

Magistratii au terciuit proiectul pentru pensionare al lui Boc

scris de Ziua Veche
4 afisari

La CSM, in urma discutiilor din plen, magistratii au ajuns la concluzia ca proiectul Legii sistemului unic de pensionare este varza: un maldăr de solutii legislative nefundamentate si aleatorii, care incalca normele comunitare si jurisprudenta CEDO.


Magistratii romani au amendat, joi, in urma unei sedinte de plen a CSM, proiectul Legii privind sistemul unic de pensii, concluzionand ca acesta incalca normele comunitare, jurisprudenta CEDO si cea a Curtii Consitutionale, nu sunt recunoscute riscurile profesionale, nu se iau in consideratie incompatibilitatile si interdictiile profesiei și se incalca principiul neretroactivitatii legii. Magistratii au formulat mai multe amendamente. Ei solicită mentinerea dreptului la pensia de serviciu și recunoasterea lui pentru viitor, ca si in alte state europene și atrag atentia ca statul are obligatia de a garanta judecatorului care a implinit varsta legala pentru incetarea functiei, plata unei pensii al carei nivel sa fie cat mai apropiat de cuantumul ultimei remuneratii.

 

Referindu-se la pensia anticipată, magistratii avertizeaza Executivul ca aceasta categorie nu poate sa beneficieze de ea pentru ca ar fi nevoie, la varsta de 60 de ani, de o plata a asigurarilor sociale pentru o perioada de cel putin 43 de ani, ”ceea ce ar impune sa desfasoare activitati remunerate inca de la varsta de 17 ani”. Asa fiind, judecatorii si procurorii vor ca Guvernul sa ia in calcul modificarea legii pentru ca si aceasta categorie speciala sa beneficieze de pensie anticipate. CSM arata ca ”noua lege nu poate afecta cuantumul pensiilor aflate in plata, chiar si atunci cand modul de calcul al pensiilor se modifica prin noua reglementare, deoarece este inadmisibil ca legea sa opereze retroactiv.

De asemenea, magistratii mai vor ca proiectul sa fie completat cu principiul compensarii riscului profesiei. Aceasta presupune ca riscul profesiei, regimul interdictiilor si incompatibilitatilor sa aiba influenta semnificativa asupra conditiilor de pensionare.

CSM subliniaza ca proiectul actului normative sus-mentionat nu corespunde normelor de tehnica legislative, nu instituie reguli necesare, suficiente si posibile care sa conduca la stabilitate si eficienta legislative, iar solutiile legislative sunt ”complet nefundamentate si aleatorii”.

Conform datelor existente la nivelul lunii august 2009, numarul magistratilor iesiti la pensie era de 2.488 persoane, iar efortul annual pentru plata acestora nu depaseste 60 de milioane euro.

0 comentariu

ducele de Czernowitz 27-04-2010 - 23:07

Traiasca Romania mMre !

nik 02-05-2010 - 13:27

un presedinte care nu face in pantaloni de frica rusilor de asta avea nevoie moldova nu de voronin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult