Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Magistratii vor plati bani pentru hotararile gresite

Magistratii vor plati bani pentru hotararile gresite

scris de Ziua Veche
1 afisari

Ministrul Justitiei, Catalin PredoiuMinisterul Justitiei prepara in laboratoarele sale o lege care va da fiori magistratilor incompetenti ori necinstiti – legea raspunderii materiale a judecatorilor si procurorilor. Nu va fi o lege distincta, ci se va prezenta sub forma unui proiect de modificare si completare a Legii 303/2004 privind statutul magistratilor, care va reglementa modul in care purtatorii de robe vor plati despagubiri statului sau justitiabililor pe care i-au nenorocit. Totul este gandit dupa modele existente in alte state europene si tinandu-se cont de recomandarile forurilor europene ale magistratilor, pentru a nu exista voci care sa acuze ca politicul incearca iar sa afecteze independenta Justitiei. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a dezvaluit in premiera ziarului Ziuaveche.ro faptul ca pana la sfarsitul lunii mai, va inainta proiectul de lege la CSM, pentru ca membrii acestui for sa-si prezinte eventualele obiectii, dupa care actul va fi trimis la Parlament spre adoptare. Ministerul va organiza curand o conferinta de presa in care va prezenta detaliile initiativei. in prezent, desi este enuntata in cateva legi ideea ca magistratii raspund material pentru prejudiciile pe care le produc in dosarele pe care le solutioneaza, in realitate nu exista prevazuta nicio procedura concreta de angajare a raspunderii civile delictuale, astfel incat nimeni nu pateste nimic.

Noul proiect va permite angajarea raspunderii materiale numai daca, pe langa probarea existentei unui prejudiciu, magistratul va fi gasit vinovat de comiterea unei abateri disciplinare ori a unei infractiuni. in aceste conditii, statul roman, prin Ministerul Finantelor, va avea obligatia sa initieze actiuni in regres contra magistratului gasit vinovat, pentru recuperarea prejudiciilor produse. Banii nu vor fi platiti insa din buzunarul magistratilor care au pacatuit, ci de la Casa de asigurari de risc profesional a magistratilor, ce urmeaza a fi institutionalizata. De asemenea, se intentioneaza si largirea gamei de abateri disciplinare din prezenta Lege 303/2004, cu prevederi care sa sanctioneze interpretarile intentionat strambe ale unor legi de catre magistrati. Anual, statul roman plateste zeci de milioane de euro cu titlu de despagubiri materiale, ca urmare a erorilor judiciare constatate de instantele nationale sau de catre CEDO de la Strasbourg, fara ca vreun magistrat sa fie obligat sa acopere daunele produse.

0 comentariu

Shadow 03-05-2010 - 17:18

Deci toata lumea stie ca pensionarii abia supravietuiesc dar „punctul de pensie” e iresponsabil.

actualii cica doar „ascund” situatia? Asa sa fie sau au dublat intre timp datoria publica garantata a statului roman. datoria aia „reusita” in doar 20 de ani si dublata intr-un an de „guvernanti”.

Iar motoarele legii salarizarii profesorilor au fost psd si pdl chiar daca ii pica „prost” lui varzaru nu de alta dar cresterea de 50% votata in parlament a fost pritocita de „boc” si aderata in gura mare de geoana deja prin 2007. A „rima” nu se vedea.

Prapaditul de miliarde se vede azi. In 20 de ani nimeni nu a prapadit atat de repede miliarde precum toate versiunile de guvern boc de la primul la ultimul.

Si „asta” e ziarist? Tare..

jan dinu 03-05-2010 - 17:58

Esti – tare – ai curaj !!…-:))
Cum stai cu prezicerile …cade – nu cade
BOC ???-:))
JD

alamar 03-05-2010 - 18:43

Dle Shadow , imi pare bine ca ai reaparut pe acest forum…

Dupa decesul ziarului Ziua , nu te-am mai citit…

Dle Shadow , eu de mult doream sa discut dta , subiectul Greciei vizavi de : justitia sociala…

Este off topic (dar nu prea)…

Eu sunt interesat de opnia dtale vizavi de situatia financiara a Greciei vizavi de conceptul asta de : justitie sociala , pe care dta il sprijini din inima…

Multumesc anticipat…

sorge 05-05-2010 - 14:33

Clientela politica cred ca incepe de la Ceausescu .
Sint scurgeri din bugetul tarii ,mai tari ca orice hemoragie .

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult