Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei MApN i-a acţionat în instanţă pe generalii Stănculescu şi Chiţac

MApN i-a acţionat în instanţă pe generalii Stănculescu şi Chiţac

scris de Ziua Veche
2 afisari

Chitac si StanculescuMinisterul Apărării Naţionale (MApN) i-a dat în judecată pe Mihai Chiţac şi Victor Atanasie Stănculescu, cerând instanţei să îi oblige pe cei doi să plătească ministerului daunele la care instituţia şi foştii generali au fost obligaţi să le plătească în solidar în dosarul Revoluţiei de la Timişoara

Acţinea în regres a fost depusă de MApN pe 7 septembrie, la Tribunalul Bucureşti, iar primul termen a fost stabilit de instanţă pentru data de 17 ianuarie 2011.
Foştii generali Mihai Chiţac şi Victor Atanasie Stănculescu au fost condamnaţi, în aprilie 2007, la câte 15 ani de închisoare, dar şi la plata unor despăgubiri. Astfel,  instanţa a dispus plata de către Victor Stănculescu şi Mihai Chiţac, în solidar cu partea responsabilă civilmente, Ministerul Apărării Naţionale, la daune materiale şi daune morale cuprinse între 5.000 de lei şi 20.000 de lei, pentru fiecare parte civilă constituită în dosar. Judecătorii instanţei supreme au dispus instituirea sechestrului asigurător pe bunurile celor doi condamnaţi. Fiecare dintre cei doi mai a fost obligat să plătească, în solidar cu ministerul, câte 7.500 de lei cheltuieli judiciare către stat şi cheltuieli pentru deplasarea martorilor la proces în valoare totală de aproximativ 170.000 de lei şi cheltieli judiciare de 2.400 de lei către părţile civile.
În octombrie 2008, procesul este finalizat definitiv, la Completul de 9 Judecători al instanţei supreme, decizia anterioară fiind menţinută.
Chiţac şi Stănculescu au fost iniţial condamnaţi în dosarul Revoluţiei în 1999, dar şi la plata unor daune către victime, tot în solidar cu Ministerul Apărării. Pentru a îşi recupera banii, ministerul a emis pe numele lui Chiţac, în 2000 şi 2002, două decizii de impune, pe care fostul general le-a contestat, după ce procesul său s-a reluat, în urma deciziei Secţiilor Unite ale  ÎCCJ. Pentru că procesul penal s-a reluat, Curtea de Apel Bucureşti a suspendat judecarea contestaţiei lui Chiţac, însă a reluat dezbaterile în mai 2010, iar în iunie a decis să anuleze cele două decizii de imputare.
Foştii generali Chiţac şi Stănculescu au fost încarceraţi, după ce decizia privind condamnarea lor a rămas definitivă, însă cei doi au beneficiat de mai multe ori de eliberări temporare din arest, invocând motive medicale. În prezent, Chiţac este în libertate, beneficiind de o întrerupere de patru luni a pedepsei la care a fost condamnat, în timp ce Stănculescu are o cerere similară pe rolul instanţei militare.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult