Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Marian Petrache, suspect într-un dosar de şantaj

Marian Petrache, suspect într-un dosar de şantaj

scris de R. C.P.
13 afisari

Şeful Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a fost audiat, vineri, la DNA, într-un dosar în care este acuzat de şantaj şi luare de mită. La ieşirea de la DNA, Petrache a spus că este vorba de un denunţ al fostului primar din Jilava, Adrian Mladin, condamnat definitiv anul trecut la cinci ani şi zece luni de închisoare.

Marian Petrache a mai spus că ar fi vorba de fapte care s-ar fi petrecut în urmă cu nouă ani.

„Acum nouă ani l-am şantajat eu. Şi-a adus aminte”, a spus Petrache, referindu-se la Adrian Mladin. Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov a adăugat că nu are motive să se teamă de acest dosar.

„Nu am niciun motiv, de ce Doamne, iartă-mă… Am fost la detectorul de minciuni. Cum să-mi şantajez eu propriul primar? Nu vi se pare că e strigător la cer?”, a spus Petrache.

Întrebat dacă a fost prieten cu Mladin, Petrache a răspuns că e prieten cu toţi primarii din Ilfov.

„Inclusiv cu cei de la PSD am o relaţie bună”, a spus Petrache.

El a mai precizat că denunţul lui Mladin îi afectează credibilitatea şi, ca atare, îşi dă demisia din funcţiile deţinute în PNL, nu însă şi din ceea de preşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov.

Întrebat ce vor spune acum ilfovenii, Marian Petrache a răspuns, în doi peri: „Or să spună de bine. Bineînţeles că nu mai am credibilitate. Îmi dau demisia, da, îmi dau demisia din toate funcţiile… Nu din PNL, demisionez din funcţiile pe care le am. Preşedinte la filială, secretar general interimar. N-am de ce să demisionez din Consiliul Judeţean. V-am spus, asta s-a întâmplat acum nouă ani. De la Consiliul Judeţean de ce să-mi dau demisia? Prima dată vreau să-mi trimit avocatul să vedem despre ce e vorba, că pe mine m-a luat prin surprindere”.

Primarul Adrian Mladin a fost condamnat definitiv, în 14 iulie 2016, de instanţa supremă, la cinci ani şi zece luni de închisoare cu executare, în dosarul privind retrocedări ilegale de terenuri, astfel că şi-a pierdut mandatul la Primăria Jilava.

Adrian Mladin a fost găsit vinovat de faptul că, în calitate de primar al comunei Jilava, i-a pretins lui Puiu Florian, denunţător în cauză, suma de 500.000 de euro, din care, în 19 septembrie 2011, a primit 50.000 de euro, pentru a dispune întocmirea, de către Comisia Locală de Fond Funciar, a unui plan parcelar în care să fie incluse toate terenurile denunţătorului, în suprafaţă totală de 23,8 hectare, iar loturile să fie alipite.

Marian Petrache a mai fost audiat, în 16 septembrie 2016, la DNA, el precizând, după întâlnirea cu procurorii, că a fost chemat pentru că PNL a depus o plângere.

„Am fost chemat aici pentru că PNL a depus o plângere după alegerile locale din 2016. Era legată de posibila mituire a unor consilieri judeţeni pentru a-şi schimba intenţia de vot. Ştiţi, celebra alegere de la Ilfov”, a spus Petrache.

El a susţinut că nu are nicio calitate în dosar.

„Nu am nicio calitate, pentru că noi am făcut plângere. Eu sunt cel care a făcut plângerea, PNL. Şi procurorul a cerut lămuriri legate de această plângere”, a precizat Marian Petrache.

Întrebat de jurnalişti despre o înregistrare în care ar fi vorbit de aducerea cu maşini a alegătorilor la secţiile de votare, preşedintele PNL Ilfov a spus că era, de fapt, o înregistrare în care spunea „să nu se dea bani”.

„Acea înregistrare aţi inventat-o dumneavoastră, ce să spun? Era o înregistrare în care eu spuneam să nu se dea bani. Altceva ce să vă spun?”, au fost cuvintele lui Marian Petrache.

Dosarul în care este vizat Marian Petrache a fost trimis la sfârşitul lunii iunie 2016 la DNA, după ce cauza a fost declinată de anchetatorii din Ilfov, care au deschis ancheta la câteva zile după alegerile locale, în urma unei înregistrări în care preşedintele PNL Ilfov ar fi vorbit de aducerea cu maşini a alegătorilor la secţiile de votare.

Dosarul, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, era în cercetare la Poliţia Ilfov, pentru infracţiuni de fraudă la votul din 5 iunie, pentru alegerea primarilor, consiliilor locale şi consiliilor judeţene.

Poliţiştii de la IPJ Ilfov s-au autosesizat în 11 iunie şi au deschis dosarul penal în care au făcut cercetări “in rem”.

În urma probelor şi a datelor obţinute de poliţişti, procurorul de caz a decis declinarea cauzei la DNA, au declarat reprezentanţi ai Poliţiei Ilfov, pentru News.ro.

Poliţia Ilfov s-a autosesizat după ce în presă a apărut o înregistrare potrivit căreia liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, ar fi dat indicaţii în ziua alegerilor locale pentru ca 6.000 de oameni să fie aduşi cu maşinile la vot.

“A fost deschis un dosar privind infracţiuni de fraudă la vot. Este o sesizare din oficiu şi se fac cercetări în cauză”, declarau atunci, pentru News.ro, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov.

Preşedintele PNL Ilfov, Marian Petrache, spunea, după înregistrarea apărută în presă, că nu a greşit cu nimic, ci era o „strategie de campanie”, iar dacă Parchetul va găsi nereguli, va suporta consecinţele.

„Toate partidele sunt organizate pe aşa-zisele registre electorale sau registre de votanţi. Eu eram în campania electorală, mă întâlnisem cu colegii mei şi le spuneam strategia de campanie. Nu spune nimic acolo de încălcarea legii. Ba, la un moment dat, cineva vorbeşte de bani, iar eu îi spun: aveţi grijă, mare grijă, că dacă umblaţi cu bani, vă ia poliţia”, declara Petrache.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult