Marian Vanghelie, la DNA

scris de D.P.
14 afisari

Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, s-a prezentat joi la DNA, fiind citat, potrivit unor surse judiciare, într-un nou dosar de corupție.

marian vanghelie„Nu știu dosarul, vă spun când vin, ca să nu încurcăm lucrurile”, a declarat Vanghelie, la intrarea în DNA, întrebat de jurnaliști de ce a fost chemat.

El nu a putut să spună nici dacă a fost citat ca martor sau suspect, dar a precizat: „Suspect este fenomen național. Dacă nu ești suspect, înseamnă că ești prost”.

Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, a precizat joi că a fost chemat la DNA pentru a i se transmite că este acuzat de abuz în serviciu.

„Deci, abuz în serviciu pe un număr de două contracte din anul 2008, pe o licitație de salubrizare pe trei luni de zile. (…) A rămas să ne cheme, să luăm dosarul să-l studiem, să facem un punct de vedere”, a declarat Vanghelie, la ieșirea de la DNA, întrebat de jurnaliști ce acuzații i se aduc.

El a precizat că nu se află sub control judiciar. „Nu am niciun control judiciar, deci eu cred că lucrurile pe viitor vor fi întocmai cum trebuie să fie”, a spus Vanghelie.

Întrebat dacă rămâne în cursa pentru Primăria sectorului 5, el a răspuns afirmativ. „Cum să nu rămân în cursă? Nu mă sperie pe mine nimic”, a afirmat Vanghelie.

Când un jurnalist a opinat că a început cu stângul campania electorală, având în vedere noul dosar de la DNA și faptul că miercuri a fost la spital, Vanghelie a răspuns: „Este cu dreptul, este pozitivă, este în forță”. Întrebat ce probleme de sănătate are, el a spus că unele „normale, lumești”.

Marian Vanghelie a mai precizat că, atunci când a declarat, la intrarea în DNA, că „dacă nu ești suspect, ești prost”, vorbea despre oameni din clasa politică.

„După un cantonament de un an de zile, ce se poate mai mult?”, a adăugat Vanghelie, după ce jurnaliștii au menționat că pare „relaxat”.

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:
VANGHELIE DANIEL MARIAN, la data faptelor primar al Sectorului 5 București, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 14 mai 2008, suspectul Vanghelie Daniel Marian, în calitate de primar al Sectorului 5 București, a încheiat, cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, două contracte de salubrizare stradală (ambele în valoare totală de 6.461.361,48 lei ce priveau în total 147 de străzi) și anexele respective la acestea. Cele două contracte au fost încheiate pe o perioadă de trei luni cu posibilitate de prelungire prin acte adiționale, dacă presupusa situație de urgență invocată de Primăria Sectorului 5, nu ar fi încetat.
Concret, starea de fapt se prezenta în felul următor:
Prevalându-se de o presupusă situație de urgență, la nivelul acestei instituții publice s-a decis externalizarea serviciilor de salubrizare , cu toate că, la nivelul Primăriei exista o secție specializată de salubritate stradală și menajeră, la care erau angajate 627 de persoane (începând cu anul 2007). În acest sens, au fost create premise pentru atribuirea acestor servicii unor societăți comerciale.
Potrivit legislației achizițiilor publice, în vederea atribuirii acestor contracte, selectarea procedurii de negociere fără publicarea unui anunț de participare impunea întocmirea unei note justificative în care să se motiveze această alegere.
În acest sens, au fost întocmite 3 note justificative (toate având același număr de înregistrare), documentația privind determinarea valorii estimate a contractului, alegerea criteriului de evaluare, precum și invitațiile de participare la procedura negocierii, fără publicarea unui anunț de participare.
Toate aceste documente au fost aprobate de suspectul Vanghelie Daniel Marian.
Expunerea motivelor din notele justificative nu avea însă nicio bază legală, întrucât la momentul respectiv nu exista nicio urgență dat fiind faptul că Primăria sectorului 5 avea un serviciu specializat care efectua curățenia stradală, care funcționa în acel moment și care, de altminteri, a continuat să funcționeze și după încheierea demersurilor prin care s-a încercat externalizarea serviciilor de curățenie stradală în Sectorul 5.
În același context, la data de 12 mai 2008, cu încălcarea dispozițiilor legale, suspectul Vanghelie Daniel Marian a aprobat referatul de necesitate și dispoziția prin care s-a constituit comisia de evaluare și negociere a ofertelor prin procedura de negociere fără publicarea unui anunț de participare. Membrii acestei comisii, cu încălcarea dispozițiilor legale (art.30 alin. 13 și 14 din Legea nr. 51/2006), au întocmit documentația ce a stat la baza încheierii celor două contracte.
Ca urmare a acestei conduite infracționale, a fost creat un prejudiciu Primăriei Sectorului 5 București în valoare totală de 2.000.194,41 lei, sumă ce constituie totodată și un folos necuvenit pentru cele două societăți comerciale, beneficiare ale contractelor de salubritate.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult