Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Marius Petcu despre cei 40.000 de euro: “Nu e mită, e împrumut”

Marius Petcu despre cei 40.000 de euro: “Nu e mită, e împrumut”

scris de Ziua Veche
4 afisari

Marius Petcu a declarat în fața procurorilor că cei 40.000 de euro de la afaceristul Petre Scrieciu sunt de fapt restituirea unui împrumut de acum două luni.

Marius Petcu: „Nu e mită, e împrumut”Avocatul liderului sindical, Alice Drăghici, a declarat joi noaptea pentru Mediafax, că flagrantul a avut loc în Snagov, în aproprierea locului unde urmează să fie construit complexul de agrement pentru sindicate.

Potrivit avocatului, Petcu le-ar fi declara procurorilor că se cunoaște cu Petre Scrieciu de mai mulți ani și că joi, când a fost organizat flagrantul, omul de afaceri i-a restituit un împrumut pe care liderul sindical i l-ar fi acordat în urmă cu două luni în urmă.

Anchetatorii susțin că au probe audio și video dar pe care încă nu le-au prezentat, a spus Drăghici. Ea a mai declarat că și omul de afaceri a fost audiat de anchetatori.

Marius Petcu, liderul sindicatului Sanitas,  a primit, în 2009-2010, de la directorul unei firme aproximativ 20.000 de euro lunar, iar în februarie 2011 o vilă la Predeal în valoare de 200.000 de euro. În schimb, Petcu trebuia să faciliteze firmei respective construirea Centrului sindical de Educație, Perfecționare și Recreere de la Snagov.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori, în perioada anilor 2009-2010, Marius Grigore Petcu, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, a primit de la directorul unei societăţi comerciale aproximativ 20.000 de euro lunar, reprezentând circa 20 la sută din valoarea fiecărei situaţii de lucrări decontate, pentru a atribui acestei firme un contract de execuţie lucrări.

Contractul are ca obiect executarea obiectivului „Centrul de educaţie, perfecţionare şi recreere – Snagov„, preţul negociat al contractului fiind de 9.234.570 de lei, fără TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 de lei, fără TVA, notează procurorii în documentul citat.

De asemenea, în 1 februarie 2011, Marius Petcu a primit, prin intermediar, un imobil tip vilă situat în staţiunea Predeal în valoare de circa 200.000 euro.

„Scopul primirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele tranşe din mită neplătite încă, aferente lunilor următoare, sau de a facilita obţinerea de către aceeaşi firmă a unei lucrări viitoare”, au precizat procurorii anticorupţie.

Marius Petcu a fost prins în flagrant, joi, de procurorii anticorupţie după ce a primit mită de la reprezentantul firmei beneficiare a contractului suma de 40.000 de euro, reprezentând tranşele aferente lunilor ianuarie şi februarie 2011.

Procurorii i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi au dispus reţinerea lui Petcu pe o perioadă de 24 de ore. Liderul sindical urmează să fie prezentat Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Petre Scrieciu a fost asociat în firma Electronics SRL cu Ovidiu Eugen Ciogescu, învinuit în dosarul în care, în urmă cu o zi, a fost arestat primarul comunei vâlcene Boişoara, Petre Popescu.

Ovidiu Eugen Ciogescu a fost trimis în judecată în alte două dosare,pentru infracţiuni de corupţie, fiind judecat în stare de arest preventiv, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ovidiu Eugen Ciogescu a fost trimis în judecată, în ianuarie, de către procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Piteşti, împreună cu şeful Parchetului Tribunalului Vâlcea, Teodor Trancă, suspendat din funcţie pe perioada cercetărilor.

Potrivit procurorilor, Teodor Trancă, în calitate de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, în perioada anilor 2006 – 2010, a pretins şi primit de la Ovidiu Eugen Ciogescu, administrator al SC Electrovâlcea SRL, bunuri electrocasnice în valoare de 5.215,70 lei, care au fost facturate şi plătite de această societate comercială. De asemenea, în aceeaşi perioadă, mai mulţi angajaţi ai firmei lui Ciogescu au efectuat la locuinţele lui Trancă şi la apartamentul fiicei acestuia lucrări de amenajări interioare şi la instalaţiile electrice şi sanitare, în valoare totală de 14.062,48 lei, fără ca acestea să fie facturate şi plătite.

Trancă ar fi cerut mita pentru a interveni pe lângă procurorii din subordine şi poliţiştii din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vâlcea astfel încât Ciogescu, salariaţi şi apropiaţi ai omului de afaceri să primească soluţii favorabile în dosarele în care erau cercetaţi sau în care aveau calitatea de reclamanţi.

Teodor Trancă declară că Ciogescu este un om de afaceri din Vâlcea pe care l-a cunoscut, dar cu care nu are nicio treabă.

„A participat la o licitaţie pentru noul sediu al Parchetului Judeţean din Vâlcea, dar nu a îndeplinit condiţiile şi l-am scos de la licitaţie. Vrea să scape de răspundere şi să-şi înjumătăţească tratamentul judiciar, beneficiază de reduceri de pedeapsă şi «dă în gât», dar să «dea în gât» pe cine trebuie, nu pe cine e nevinovat”, mai spunea atunci Teodor Trancă.

Într-un alt dosar, Ovidiu Eugen Ciogescu a fost trimis în judecată, în octombrie 2010, de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al DNA.

Marius Petcu este unul dintre cei mai bogaţi lideri sindicali, el având terenuri în Bucureşti, Ilfov şi Teleorman, o casă de vacanţă în Ilfov şi una de locuit în Capitală, zece conturi şi depozite bancare, dintre care trei în euro – în valoare totală de aproape 59.000 şi restul în lei – de peste 418.000, potrivit declaraţiei sale de avere din 1 noiembrie 2010.

El a notat în declaraţie că a avut un salariu anual de aproape 130.000 de lei în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, aproape 87.000 de lei la CNSLR-Frăţia, 8.700 de lei ca preşedinte al IESS, peste 82.000 de lei ca preşedinte de onoare al OAMMR, peste 14.000 de lei ca membru al consiliului administrativ la Sind Romania şi peste 35.000 de lei ca membru în consiliul administrativ la Realitatea Media.

Petcu a mai avut câştiguri de aproape 150.000 de lei cu două proiecte finanţate din fonduri europene, pentru cele două sindicate pe care le conduce.

Marius Petcu este preşedintele CNSLR-Frăţia şi al Federaţiei Sanitas, preşedinte de onoare al Ordinului Asistenţilor Medicali şi al Institutului „Constantin Noica” şi administratorul SC Sind Tour Trading SRL Bucureşti.

Liderul sindical este asociat în societăţile Renamed Medical Service II SRL, Renamed Nefrodial SRL, Renamed Dialcare şi Renamed Nefrodiamed, toate cu sediul în Craiova, potrivit declaraţiei sale de interese.

Declaraţia de avere a liderului CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, arată că acesta a avut venituri de 500.000 de lei (116.000 de euro) în 2009, dintre care 60% realizate din activităţi sindicale. Veniturile acestuia au fost completate de banii primiţi din activitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Realitatea – 7%, restul fiind salariile primite prin implicarea acestuia în proiecte europene.

Marius Petcu declara, în noiembrie 2010, pentru Gândul, că nu este deranjat că averea sa a fost făcută publică, ci doar de faptul că publicarea averilor liderilor de sindicat este folosită ca o armă politică.

Întrebat în legătură cu justificarea salariului primit de la CNSLR-Frăţia, Petcu a răspuns că nu el este cel care a stabilit în ce fel să fie remunerat.

„Consider că, atunci când colegii mei au propus această remunerare, au judecat corect cât valorează activitatea pe care o depun, care nu este una de opt ore pe zi, cu semnat de condică, ci este una de 24 de ore din 24, cu şapte zile din şapte”, a spus atunci Petcu, pentru „Gândul”.

Averea lui Marius Petcu este verificată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

În 16 februarie, Agenţia Naţională de Integritate informa că 15 lideri sindicali sunt vizaţi în verificările sale, printre aceştia fiind Marius Petcu, Vasile Marica, Bogdan Hossu, Marius Nistor, Ion Popescu, Anton Hadăr, Gheorghe Isvoranu, Vasile Lincu, Ion Albu, Liviu Luca şi Dumitru Costin.

Petcu declara atunci că Agenţia Naţională de Integritate vizează incitarea membrilor de sindicat, pentru pierderea încrederii, toţi cei verificaţi fiind „contururi clare ale unora nu foarte comozi”.

„Ei au vizat mai mult intrarea membrilor noştri de sindicat, pentru a ne pierde credibilitatea în faţa acestora. Eu sunt cu declaraţia la vedere, pot justifica totul, tot ce este în aceste declaraţii reprezintă munca de o viaţă a mea şi a familiei mele”, mai spunea Petcu.

3 comentarii

codul x 25-03-2011 - 10:44

Petcu s-a imprumutat de la lacul VIDRA din VOINEASA de putina apa plata si rece.Doar 20.000 euro il costa un bidon lunar.O sa merg si eu ca sant de aici de pe Lotru, sa gust o gurita de apa ca nu stiam ca in timpul somnului se transforma in euro.

Ciu Huhu 25-03-2011 - 10:50

Doamne ce moaca de jigodie ordinara are Petcu asta!

codul x 26-03-2011 - 02:18

rasul lumii,daca un medic ia 100 de euro si se face flagrant ,este inchis,si primeste 3-7 ani de inchisoare si fara drept de profesie.Unde este justitia- ma f.ut in ea de tara.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult