Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Mark Gitenstein: Fără o justiţie corectă nu se întâmplă nimic

Mark Gitenstein: Fără o justiţie corectă nu se întâmplă nimic

scris de Marius Bâtcă
5 afisari

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Mark Gitenstein, consideră că fără o justiţie care să rezolve corect şi rapid cazurile, nu se întâmplă absolut nimic.

mark_gitenstein

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Mark Gitenstein

Oficialul american este de părere că putem să avem cei mai buni procurori, cei mai buni poliţişti, dar fără o justiţie care să poată să rezolve aceste cazuri corect şi rapid nu se întâmplă nimic. El a susţinut că o justiţie independentă şi competentă nu este uşor de creat în nicio democraţie, indiferent dacă are două secole sau două decenii de experienţă şi a mărturisit că în perioada în care era senator s-a ocupat de reforma justiţiei.

„Noi, în SUA, avem foarte multă stimă pentru Constituţia noastră şi orice discuţie începe de la acest document. În secolul al XVIII-lea, trei dintre părinţii noştri fondatori au sfătuit poporul american să adopte noua Constituţie. Alexander Hamilton a scris o formă unică referitoare la justiţie. El foarte frecvent a susţinut ca judecătorii să fie numiţi pe viaţă atâta timp cât au un comportament corespunzător. Aceşti judecători urmau să fie numiţi de preşedinte, după propunerea Senatului şi nu puteau fi înlăturaţi decât după punerea sub acuzare. Era singurul mijloc care putea asigura o aplicare corectă, imparţială a legii Hamilton, a descris tipul de persoană care ar trebui să servească drept judecător – un fel de elită care combina o bună cunoaştere cu integritatea”, a explicat, pentru Agerpres, ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult