Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Maxim 10.000 de euro despagubiri morale pentru detinutii politici

Maxim 10.000 de euro despagubiri morale pentru detinutii politici

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Guvernul a adoptat, miercuri, Ordonanta de urgenta referitoare la plafoanele pana la care instantele pot acorda despagubiri morale condamnatilor politic. „Prin legea 221 din 2009, s-a creat temeiul ca orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, precum si, dupa decesul acestor persoane, sotul sau descendentii pana la gradul al II-lea, sa poata solicita instantei de judecata, in termen de trei ani de la data intrarii in vigoare a legii obligarea statului la acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare. Legea nu a stabilit insa modalitatea de calcul a acestor despagubiri morale, motiv pentru care nu se realizeaza un tratament unitar pentru persoanele care au suferit condamnari cu caracater politic”, a explicat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.


Plafoane pana la care instanta poate acorda despagubiri morale reglementate de actul normativ sunt: 

@ 10000 de euro pentru persoana care a suferit condamnarea cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic. 

@ 5000 de euro pentru sotul, sotia si descendentii de gradul I. 

@ 2500 de euro pentru descendentii de gradul al doilea. 

 

„CEDO, prin jurisprudenta sa constanta, a adoptat o pozitie moderata, prin acordarea unor sume rezonabile cu titlul de reparatie morala, in majoritatea cazurilor acestea fiind sub 10.000 de euro”, a aratat Munteanu, citata de Realitatea.net. De asemenea, s-a creat posibilitatea ca persoanele care au optat deja pentru acordarea titlurilor de plata, dar acestea nu au fost emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, sa poata opta pentru conversia titlurilor de despagubire in actiuni emise de Fondul Proprietatea.  

Tribunalul Bucuresti a decis, pe 11 iunie, acordarea de daune morale de 500.000 de euro liderului taranist Ion Diaconescu pentru suferintele sale din perioada comunista, constatand ca sentintele de condamnare au fost politice. Procesul a fost intemeiat in baza Legii 221/2009. Decizia nu este definitiva. Fostul presedinte al PNtCD a dat in judecata statul roman si a solicitat daune de 18 milioane de euro pentru traumele suferite in timpul detentiei din inchisorile comuniste.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult