Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Maximilian Bălăşescu, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare

Maximilian Bălăşescu, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare

scris de A.B.
1 afisari

Maximilian Bălăşescu, fost procuror la Parchetul Tribunalului Ilfov, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Procurorul Maximilian Bălăşescu a fost condamnat la 5 ani de inchisoare

În acelaşi dosar, Cristian Marin Ene şi Marian Simirianu au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare cu executare. Decizia de marţi a Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorul Maximilian Bălăşescu a fost trimis în judecată, în 24 februarie, de procurorii anticorupţie, pentru luare de mită şi asociere pentru săvârţirea infracţiunii de luare de mită. Alături de procurorul Bălăşescu, au fost trmişi în judecată Cristian Marin Ene şi Marian Simirianu, pentru luare de mită şi asociere pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în cursul lunii ianuarie 2012, Maximilian Bălăşescu, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, cu ajutorul lui Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, a pretins de la un denunţător, cu titlu de mită, un folos reprezentând o sumă de bani care, iniţial, nu a fost particularizată, urmând ca Ene şi Simirianu să stabilească cu denunţătorul suma exactă.

Denunţătorul avea calitatea de învinuit într-un dosar penal aflat în instrumentarea lui Bălăşescu, fiind cercetat pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Cristian Marian Ene şi  Marian Simirianu i-au comunicat denunţătorului că suma pe care trebuie să o dea este de 300.000 de euro, în două tranşe, de 100.000 de euro şi 200.000 de euro. Din probele administrate a rezultat că, din aceşti bani, lui Bălăşescu îi reveneau 50.000 de euro.

Banii au fost pretinşi pentru ca Bălăşescu să dispună ridicarea măsurilor asigurătorii luate faţă de denunţător, pentru a disjunge cauza cu privire la acesta şi să formeze un dosar separat, în care, ulterior, să adopte soluţia de scoatere de sub urmărire penală. În data de 31 ianuarie 2012, Marian Ene a primit de la denunţător, în numele lui Bălăşescu, sumele de 90.000 lei şi 80.000 euro (reprezentând echivalentul a aproximativ 100.000 euro), ca primă tranşă a sumei totale pretinse, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Având în vedere calitatea de magistrat a lui Maximilian Bălăşescu, la data de 1 februarie 2012, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat măsura reţinerii pentru 24 de ore şi măsura arestării preventive. Ca urmare, în aceeaşi zi, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a procuorului Bălăşescu, precum şi a lui Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu. Pe 9 aprilie, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de eliberare din funcţie a procurorului Maximilian Bălăşescu. La instrumentare acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Serviciului Român de Informaţii. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti, se mai arată în comunicatul DNA.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult