Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei MEDIEREA, obligatorie de la 1 august. Violul, infracţiune care pot ajunge la mediere

MEDIEREA, obligatorie de la 1 august. Violul, infracţiune care pot ajunge la mediere

scris de M.I.
3 afisari

Şedinţele de informare asupra avantajelor medierii sunt obligatorii, de la 1 august, înainte de tranşarea unei dispute în instanţă, în cauzele care privesc litigiile de muncă, divorţurile, partajul de bunuri comune, malpraxisul, drepturile consumatorilor şi unele acţiuni penale.

Începând cu 1 august, o parte din acţiunile civile şi penale vor fi respinse de către instanţele de judecată dacă părţile nu vor trece, înainte de începerea procesului, printr-o şedinţă obligatorie de informare asupra avantajelor medierii.

Potrivit articolului 2 alineatul 1 indice 2 al Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificările şi completările ulterioare, „instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop”, pentru unele litigii.

Totodată, conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 4/2013, aceste prevederi se aplică numai proceselor începute după data de 1 august 2013.

Şedinţa de informare în care mediatorul le explică părţilor avantajele medierii este gratuită, însă procedura de mediere este taxată de către mediatori. Tarifele practicate diferă în funcţie de natura şi complexitatea litigiului.

Procedura de informare privind medierea nu poate depăşi 15 zile.

Dovada participării la şedinţa de informare se face printr-un certificat eliberat de mediator, în timp ce, dacă una dintre părţi refuză în scris participarea la şedinţa de informare, nu răspunde invitaţiei sau nu se prezintă la data fixată pentru şedinţa de informare, se întocmeşte un proces-verbal, care va fi depus la dosarul instanţei.

„Dacă în urma şedinţei de informare părţile sunt de acord să soluţioneze litigiul prin mediere, se va încheia un contract de mediere şi se va stabili o dată la care va avea loc şedinţa de mediere. În unele cazuri, pentru soluţionarea litigiului, pot avea loc mai multe şedinţe, discuţiile mediatorului putându-se desfăşura şi cu fiecare parte în sesiuni separate. Dacă părţile se înţeleg asupre rezolvării litigiului, se încheie un acord de mediere, care va fi înaintat instanţei de judecată, pentru încuviinţare. Instanţa de judecată va pronunţa o hotărâre judecătorească, numită «de expedient», care va consfinţi înţelegerea părţilor concretizată în acordul de mediere”, explică avocatul Roxana Horga, mediator autorizat.

Potrivit mediatorului Gabriela Gyongy Mihuţ, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Mediere, medierea poate dura între două şi şase săptămâni, în funcţie de complexitatea cauzei şi de sediul părţilor. Ea mai arată că la această perioadă se adaugă între trei zile şi două săptămâni, pentru validarea hotărârii.

Potrivit articolului 60 indice 1 din Legea 192/2006, cu modificările şi completările ulterioare, părţile sau partea interesată trebuie să facă dovada că au participat la şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii, în cazul mai multor tipuri de litigii: în domeniul protecţiei consumatorilor; în materia dreptului familiei, în domeniul litigiilor privind posesia, grăniţuirea, strămutarea de hotare, precum şi în orice alte litigii care privesc raporturile de vecinătate; în cazurile de malpraxis, în litigiile de muncă, în litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 de lei, cu excepţia litigiilor în care s-a pronunţat o hotărâre executorie de deschidere a procedurii de insolvenţă, a acţiunilor referitoare la registrul comerţului şi a cazurilor în care părţile aleg să recurgă la alte proceduri prevăzute de lege.

De asemenea, în materie penală, procedura de informare este obligatorie în cazul „infracţiunilor pentru care retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, după formularea plângerii, dacă făptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima îşi exprimă consimţământul de a participa la şedinţa de informare împreună cu făptuitorul”.

Printre infracţiunile care pot ajunge la mediere se numără, astfel, lovirea, ameninţarea, dar şi violul.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Mediere consideră că, după 1 august, „apetitul” pentru mediere va fi în creştere. „Noua creştere substanţială a taxelor de timbru, precum şi termenele îndelungate în instanţe fac ca apetitul justiţiabililor pentru mediere să crească (…) În plus, clienţii care participă la mediere economisesc până la 90-95% din costurile unui proces”, a arătat Gabriela Gyongy Mihuţ.

7 comentarii

CONGO 30-07-2013 - 21:09

ASA DA, FOARTE BINE !!!
Mediatorul, daca vede ca Boul-salut sau Dejectal nu au replica la ValVerde, si vorbesc aiurea in tramvai cu injuraturi si alte alea, sa-i violeze de adevarat, si gata!

ValVerde 30-07-2013 - 21:17

Iar mediatorul sa fie calul tau, ala care da tircoale…

CONGO 30-07-2013 - 21:21

si cal si pisica, sa vina toata gradina zoological sa-i spele pe dinti, ca ce e la gura lor… de creier nu mai zic!

CONGO 30-07-2013 - 21:50

Dar, stai ca m-am luat cu repezeala si nu am bagat de seama: titlul zice „VIOUL” probabil de la (in)viorare si cu ceva din viguros, in sens de „cu un strasnic madular”.
Si atunci se schimba chestia: NEVESTELOR, LUATI SEAMA LA SCULAREA DE DIMINEATA, SA NU SE PIARDA DEGEABA…

CONGO 30-07-2013 - 22:02

Dar, pe de alta parte, daca greseala este cu „medierea”?
Sa fi fost vorba de MLADIERE, si neveste care se mladiaza binisor pe langa barbat, mai erau ele multe divorturi?
Nu!
Deci greseala este la „mediaza”.

Tache 31-07-2013 - 00:15

Se vrea crearea unui mediu propice pentru violatorii si pedifilii bogati, care vor avea bani sa iasa din orice incurcatura. Incalcarea legii trebuie judecata la tribunal cu maxima celeritate.

Uitati ce s-a intamplat si se intampla in monstruasa Mare Britanie. Lordul Jimmy Saville si sediul lui secret, in care avea pe pereti listele cu numele precum si fotografiile a sute de fete si femei tinere, de care a abuzat. Majoritatea elitei britanice este implicata in aceasta monstruozitate.

http://www.mirror.co.uk/news/jimmy-savile-celeb-arrests-could-2097740

Tache 31-07-2013 - 00:31

Multa lume stie ca exista retele internationale de pedofilie si de trafic cu organe umane. Exista retele internationale de trafic cu fiinte umane. Sunt extensii ale Satanismului care este la putere, create in scopuri recreationale si utilitare. Aceste bande de pedofili ajung pana la varful conducerii statelor. Reteaua formata din aceste animale cu fata umana functioneaza, fara sa fie deranjata, de decenii intregi.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult