Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Mercurialul spagii la magistrati, politisti si functionari fiscali

Mercurialul spagii la magistrati, politisti si functionari fiscali

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Coruptia din sanul institutiilor chemate sa asigure aplicarea legii ii atinge cel mai mult pe magistrati si politisti, urmati indeaproape de functionarii care administreaza ori controleaza veniturile bugetare. Recordul este detinut de un judecator, care a pretins 45.000 euro. 

Potrivit bilantului DNA pe ultimul an, “recordul” la capitolul pretului actelor de coruptie, sanctionate in 2009 prin hotarari definitive de condamnare (in majoritatea lor infractiuni de luare de mita), a fost atins de sase magistrati, respectiv trei judecatori si trei procurori de la nivelul tribunalelor si judecatoriilor. Sumele pretinse de magistratii corupti au variat intre 130 euro si 45.000 euro. Conform raportului DNA, “un procuror de la un parchet de pe langa judecatorie a pretins si primit echivalentul a 130 euro, in timp ce un judecator de la tribunal a pretins 45.000 euro, primind efectiv suma de 30.000 euro. Se observa ca procurorii au primit sume relativ mici, respectiv 120 euro, 250 euro, 600 euro, 700 euro ori 1000 euro, prin comparatie cu judecatorii care au pretins si primit sume mult mai mari, adica in cuantum de 1.800 euro, 30.000 euro si 45.000 euro, imprejurare ce isi gaseste explicatia, in faptul ca, de cele mai multe ori, decizia finala ii apartine magistratului judecator”. 

Coruptia la politisti 

In anul 2009, au fost condamnati definitiv 22 politisti, din care 16 ofiteri si sase subofiteri. Din nou, infractiunea de mita a fost cea care a dominat, dar au existat si cazuri de trafic de influenta si primire de foloase necuvenite. Sumele pretinse si primite de politistii corupti au variat intre 100 euro si 18.500 euro. Potrivit bilantului DNA: “Ofiterii din cadrul politiei rutiere au pretins intre 100 si 500 lei participantilor la trafic care au incalcat regulile de circulatie, dar in mod repetat (….) iar suma de 18.500 euro a fost primita de un politist de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (…) sumele cele mai mari au fost pretinse pentru rezolvarea unor dosare penale”. 

Coruptia in administratia fiscala 

In cursul anului 2009, procurorii DNA au emis 20 rechizitorii privind 45 de inculpati – functionari ANAF, din care opt comisari de Garda Financiara, 23 inspectori fiscali din cadrul directiilor generale ale finantelor publice judetene, un director general adjunct, un director executiv, sapte sefi de servicii si 14 lucratori vamali. Si la acest segment, luarea de mita a fost infractiunea predominanta, cuantumul spagilor fiind situat in intervalul 1.000 lei si 79.540 lei, suma cea mai mare reprezentand contravaloarea mitei primita de un comisar sef al unei sectii judetene pentru protejarea activitatii infractionale de evaziune fiscala, cu o paguba adusa bugetului de stat consolidat de peste un milion de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult