Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Mihai Necolaiciuc va fi adus miercuri în România

Mihai Necolaiciuc va fi adus miercuri în România

scris de M.I.
2 afisari

Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc va fi adus, miercuri, în ţară, în urma mandatului semnat de autorităţile americane de predare a acestuia în favoarea României, a declarat, pentru Agerpres, avocatul Gheorghiţă Mateuţ.

Mihai Necolaiciuc va fi adus miercuri în România

Mihai Necolaiciuc va fi adus miercuri în România

Potrivit avocatului, Necolaiciuc va fi dus la Judecătoria Sectorului 1, instanţa urmând să verifice mandatul de arestare emis în lipsă de către această instanţă.
Potrivit procedurii, inculpatul trebuie audiat, deoarece mandatul de arestare nu a fost pus în executare. Instanţa poate decide menţinerea mandatului de arestare emis, sau poate decide eliberarea sa. Necolaiciuc nu a fost reţinut în baza acestui mandat de arestare, ci în baza cererii de extrădare„, a declarat, marţi, pentru Agerpres, vicepreşedintele Judecătoriei Sectorului 1, Emilia Mădulărescu.
Judecătoarea a spus că nu poate să confirme aducerea lui Necolaiciuc la Judecătoria Sectorului 1, instanţa nefiind informată încă despre acest lucru.
Ministerul Justiţiei a confirmat, pe 11 aprilie, că mandatul de predare a lui Mihai Necolaiciuc în favoarea României a fost semnat de către secretarul de stat al SUA.
Mihai Necolaiciuc se află în custodia autorităţilor americane, fiind arestat în vederea  extrădării către România, începând cu data de 23 iunie 2009.
În 17 martie 2011, Ministerul Justiţiei a fost informat de către Departamentul de Justiţie al SUAMihai Necolaiciuc a anunţat că nu intenţionează să declare apel împotriva ordinului de extrădare, urmând ca el să fie predat autorităţilor române.
Fostul director general al SNCFR a fost arestat de autorităţile americane pentru încălcarea legilor emigrării la 17 iunie 2009 şi arestat provizoriu în vederea extrădării pe 23 iunie 2009.
În 2 martie, MJ informa că Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat aprobarea extrădării către România a lui Mihai Necolaiciuc, ca urmare a solicitărilor în februarie 2008 şi septembrie 2009.
Ministerul mai menţiona că în legătură cu Necolaiciuc au fost înaintate autorităţilor americane trei cereri de extrădare.
La începutul anului trecut, magistraţii Judecătoriei sectorului 1 au decis citarea fostului director al CFR Mihai Necolaiciuc în Statele Unite ale Americii printr-o copie a rechizitoriului prin care acesta a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Procurorii DNA au dispus, pe 1 februarie 2008, trimiterea în judecată a lui Mihai Necolaiciuc, director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române în perioada iulie 2000-octombrie 2003, şi a celor nouă complici ai săi pentru săvârşirea a şapte infracţiuni de abuz în serviciu şi a trei infracţiuni de utilizare a creditelor în alte scopuri, care au produs un prejudiciu de peste 18 milioane euro.
Deoarece Mihai Necolaiciuc s-a sustras urmăririi penale pe tot parcursul acesteia, pe 16 martie 2007, Judecătoria sectorului 1 a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o perioadă de 30 de zile, fiind emise, totodată, mandatul european de arestare şi mandatul de urmărire internaţională în vederea extrădării.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult